dinsdag, 9 januari, 2018 FrieslandCampina heeft haar duurzaamheidsprogramma voor leden-melkveehouders op verschillende punten aangescherpt. Zo moeten bedrijven die kampen met meer dan 20 procent kalversterfte verplicht deelnemen aan een verbeteringstraject. Al in oktober kwam FrieslandCampina naar buiten met het voornemen om melkveehouders via Foqus Planet te stimuleren om te blijven werken aan gezondheid en welzijn van kalveren. In de aanpassingen van Foqus Planet voor 2018 is de indicator Kalveropfok nu specifiek opgenomen. KalfOK-scoreLeden-melkveehouders kunnen ontwikkelpunten behalen op de indicator Kalveropfok op basis van hun zogeheten KalfOK-score. Dat is een instrument dat gegevens verzamelt van I&R, Rendac, MediRund en bedrijfsgezondheidsstatussen. Daaruit wordt het resultaat op 12 kengetallen rondom de kalveropfok, zoals levende geboorten, succesvol opgefokte vaars- en stierkalveren, de bedrijfsgezondheidsstatussen en het antibioticagebruik, berekend. Blijkt de kalversterfte (inclusief doodgeboorten) meer dan 20 procent, dan het het opstellen en opvolgen van een verbeteringsplan verplicht. Aanscherping natuur- en klimaatseisenFrieslandCampina scherpt ook de eisen aan op gebied van natuur, klimaat en duurzaamheid. Naast de al bestaande indicator voor natuur en landschap zijn er vijf nieuwe indicatoren ontwikkeld voor broeikasuitstoot, eiwit van eigen land, ammoniakuitstoot, stikstof- bodembalans en blijvend grasland. Leden-melkveehouders worden door het verdienen van ontwikkelpunten gestimuleerd om gegevens uit de KringloopWijzer met FrieslandCampina te delen. Sneller beëindiging lidmaatschapEen andere aanpassing in het reglement is het (automatisch) geven van toestemming voor het opvragen van gegevens van derden, die voor FrieslandCampina noodzakelijk zijn om bedrijven te toetsen aan de basiseisen van Foqus Planet. Daarnaast is FrieslandCampina strikter in het beëindigen van het lidmaatschap bij melkweigering. Vanaf 1 januari 2018 geldt dat bedrijven die voor de derde keer binnen 24 maanden in de melkweigering komen, voorgedragen worden voor beëindiging lidmaatschap. Voorheen konden bedrijven toch opnieuw melk leveren als zij een herstelplan opstelden en volgden. Dit is vanaf januari niet meer aan de orde.
0 reacties
|
RFC: verplicht verbeteringstraject bij te hoge kalversterfte
![]() |
FrieslandCampina heeft haar duurzaamheidsprogramma voor leden-melkveehouders op verschillende punten aangescherpt. Zo moeten bedrijven die kampen met meer dan 20 procent kalversterfte verplicht deelnemen aan een verbeteringstraject.
Al in oktober kwam FrieslandCampina naar buiten met het voornemen om melkveehouders via Foqus Planet te stimuleren om te blijven werken aan gezondheid en welzijn van kalveren. In de aanpassingen van Foqus Planet voor 2018 is de indicator Kalveropfok nu specifiek opgenomen.
KalfOK-score
Leden-melkveehouders kunnen ontwikkelpunten behalen op de indicator Kalveropfok op basis van hun zogeheten KalfOK-score. Dat is een instrument dat gegevens verzamelt van I&R, Rendac, MediRund en bedrijfsgezondheidsstatussen. Daaruit wordt het resultaat op 12 kengetallen rondom de kalveropfok, zoals levende geboorten, succesvol opgefokte vaars- en stierkalveren, de bedrijfsgezondheidsstatussen en het antibioticagebruik, berekend. Blijkt de kalversterfte (inclusief doodgeboorten) meer dan 20 procent, dan het het opstellen en opvolgen van een verbeteringsplan verplicht.
Aanscherping natuur- en klimaatseisen
FrieslandCampina scherpt ook de eisen aan op gebied van natuur, klimaat en duurzaamheid. Naast de al bestaande indicator voor natuur en landschap zijn er vijf nieuwe indicatoren ontwikkeld voor broeikasuitstoot, eiwit van eigen land, ammoniakuitstoot, stikstof- bodembalans en blijvend grasland. Leden-melkveehouders worden door het verdienen van ontwikkelpunten gestimuleerd om gegevens uit de KringloopWijzer met FrieslandCampina te delen.
Sneller beëindiging lidmaatschap
Een andere aanpassing in het reglement is het (automatisch) geven van toestemming voor het opvragen van gegevens van derden, die voor FrieslandCampina noodzakelijk zijn om bedrijven te toetsen aan de basiseisen van Foqus Planet. Daarnaast is FrieslandCampina strikter in het beëindigen van het lidmaatschap bij melkweigering. Vanaf 1 januari 2018 geldt dat bedrijven die voor de derde keer binnen 24 maanden in de melkweigering komen, voorgedragen worden voor beëindiging lidmaatschap. Voorheen konden bedrijven toch opnieuw melk leveren als zij een herstelplan opstelden en volgden. Dit is vanaf januari niet meer aan de orde.
REAGEER