woensdag, 13 mei, 2020 De maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus leiden tot grote verschuivingen in de vraag naar zuivelproducten. Dit stelt de Belgische zuivelindustrie voor grote logistieke uitdagingen. ‘Maar er is voldoende Belgische melk beschikbaar voor de retail’, verzekert Renaat Debergh van de Belgische Confederatie Zuivel (BCZ) in een bericht op de Vlaamse nieuwssite Vilt. Storm van protest tegen LidlGisteren laaide een storm van protest op toen Duitse melk werd aangeboden in Belgische filialen van supermarktketen Lidl. Daarbij werd klanten meegedeeld dat er geen Belgische melk beschikbaar was. ‘Lidl heeft zich er gemakkelijk vanaf gemaakt’, vindt Debergh. ‘Het was inderdaad zo dat de leverancier van Lidl tijdelijk niet kon volgen met afvullen, maar de supermarktketen had zich gemakkelijk tot andere Belgische leveranciers kunnen richten’, aldus Debergh. BCZ betreurt uitsprakenLidl erkende snel dat er sprake was van ongelukkige en foute communicatie maar ondertussen hadden landbouworganisaties Belgische zuivelverwerkers al opgeroepen een tandje bij te schakelen. BCZ betreurt ook deze reactie. ‘De Belgische zuivelfabrieken zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis met man en macht aan het werk om alle melk te verwerken en in te spelen op het gewijzigde consumptiepatroon’, reageert Debergh. Retail vraagt veel meer consumptiemelkDe coronamaatregelen hebben geleid tot gigantische verschuivingen in de afzet van zuivelproducten. Zo is als gevolg van het sluiten van de horeca de vraag naar mozzarella en room geminimaliseerd. Tegelijkertijd steeg volgens BCZ de vraag naar consumptiemelk vanuit de retail met twintig tot vijftig procent. Daarbij zorgde hamstergedrag van consumenten in de eerste weken van de crisis er voor dat alle voorraden werden uitgeput. ‘Als er dan één leverancier tijdelijk niet kan volgen met afvullen ontstaan er direct verstoringen in de logistieke keten’, legt Debergh uit. ‘Maar er is echt wel voldoende verwerkingscapaciteit en consumptiemelk beschikbaar’, verzekert hij.
0 reacties
|
Rel rond Lidl illustreert uitdagingen Belgische zuivelverwerkers
De maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus leiden tot grote verschuivingen in de vraag naar zuivelproducten. Dit stelt de Belgische zuivelindustrie voor grote logistieke uitdagingen.
‘Maar er is voldoende Belgische melk beschikbaar voor de retail’, verzekert Renaat Debergh van de Belgische Confederatie Zuivel (BCZ) in een bericht op de Vlaamse nieuwssite Vilt.
Storm van protest tegen Lidl
Gisteren laaide een storm van protest op toen Duitse melk werd aangeboden in Belgische filialen van supermarktketen Lidl. Daarbij werd klanten meegedeeld dat er geen Belgische melk beschikbaar was. ‘Lidl heeft zich er gemakkelijk vanaf gemaakt’, vindt Debergh. ‘Het was inderdaad zo dat de leverancier van Lidl tijdelijk niet kon volgen met afvullen, maar de supermarktketen had zich gemakkelijk tot andere Belgische leveranciers kunnen richten’, aldus Debergh.
BCZ betreurt uitspraken
Lidl erkende snel dat er sprake was van ongelukkige en foute communicatie maar ondertussen hadden landbouworganisaties Belgische zuivelverwerkers al opgeroepen een tandje bij te schakelen. BCZ betreurt ook deze reactie. ‘De Belgische zuivelfabrieken zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis met man en macht aan het werk om alle melk te verwerken en in te spelen op het gewijzigde consumptiepatroon’, reageert Debergh.
Retail vraagt veel meer consumptiemelk
De coronamaatregelen hebben geleid tot gigantische verschuivingen in de afzet van zuivelproducten. Zo is als gevolg van het sluiten van de horeca de vraag naar mozzarella en room geminimaliseerd. Tegelijkertijd steeg volgens BCZ de vraag naar consumptiemelk vanuit de retail met twintig tot vijftig procent. Daarbij zorgde hamstergedrag van consumenten in de eerste weken van de crisis er voor dat alle voorraden werden uitgeput. ‘Als er dan één leverancier tijdelijk niet kan volgen met afvullen ontstaan er direct verstoringen in de logistieke keten’, legt Debergh uit. ‘Maar er is echt wel voldoende verwerkingscapaciteit en consumptiemelk beschikbaar’, verzekert hij.
REAGEER