woensdag, 3 juni, 2020 De pachtnormen voor 2020, die op 1 juli van kracht worden, zijn voor de meeste regio’s gedaald ten opzichte van de normen voor 2019. Dit blijkt uit een overzicht dat het ministerie van LNV heeft gepubliceerd. Daling tien tot twintig procentIn de meeste regio’s dalen de maximaal toelaatbare pachtprijzen met zo’n tien tot twintig procent. In de regio Veenkoloniën en Oldambt daalt de norm met 22 procent en in het Waterland en de Droogmakerijen met 21 procent. In vier gebieden blijft de afname beperkt tot maximaal zeven procent. Alleen in de IJsselmeerpolders en het Zuidwestelijk akkerbouwgebied zijn de regionormen dit jaar gestegen. Gebaseerd op vijfjarig gemiddeldeDe hoogst toelaatbare pachtprijzen worden jaarlijks berekend door Wageningen Economic Research. De normen zijn gebaseerd op een voortschrijdend vijfjarig gemiddelde van de bedrijfsresultaten van middelgrote en grote akkerbouw- en melkveebedrijven. Dit betekent voor 2020 dat een goed inkomensjaar voor de melkveehouderij (2013) wordt vervangen door een matig inkomensjaar (2018). Voor de akkerbouw is een gemiddeld jaar vervangen door een ruim bovengemiddeld jaar. Klik hier voor een volledig overzicht van de pachtnormen voor 2020, inclusief de normen voor bedrijfsgebouwen.
0 reacties
|
Regionale pachtnormen in 2020 gemiddeld lager dan in 2019
De pachtnormen voor 2020, die op 1 juli van kracht worden, zijn voor de meeste regio’s gedaald ten opzichte van de normen voor 2019.
Dit blijkt uit een overzicht dat het ministerie van LNV heeft gepubliceerd.
Daling tien tot twintig procent
In de meeste regio’s dalen de maximaal toelaatbare pachtprijzen met zo’n tien tot twintig procent. In de regio Veenkoloniën en Oldambt daalt de norm met 22 procent en in het Waterland en de Droogmakerijen met 21 procent. In vier gebieden blijft de afname beperkt tot maximaal zeven procent. Alleen in de IJsselmeerpolders en het Zuidwestelijk akkerbouwgebied zijn de regionormen dit jaar gestegen.
Gebaseerd op vijfjarig gemiddelde
De hoogst toelaatbare pachtprijzen worden jaarlijks berekend door Wageningen Economic Research. De normen zijn gebaseerd op een voortschrijdend vijfjarig gemiddelde van de bedrijfsresultaten van middelgrote en grote akkerbouw- en melkveebedrijven. Dit betekent voor 2020 dat een goed inkomensjaar voor de melkveehouderij (2013) wordt vervangen door een matig inkomensjaar (2018). Voor de akkerbouw is een gemiddeld jaar vervangen door een ruim bovengemiddeld jaar.
Klik hier voor een volledig overzicht van de pachtnormen voor 2020, inclusief de normen voor bedrijfsgebouwen.
REAGEER