maandag, 25 juni, 2018 De fosfaatbank bevat op dit moment 145.000 kilogram fosfaatrechten als gevolg van afroming van de handel in fosfaatrechten. De fosfaatproductieruimte van de rechten die daaruit worden verdeeld, kunnen veehouders naar verwachting pas in 2019 benutten. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in haar antwoord op Kamervragen. Regeling per 1 september opgesteldDe regeling omtrent de opzet van de fosfaatbank is nu in de maak. Schouten streeft ernaar om de regeltekst eind deze maand klaar te hebben. Zoals het er nu naar uitziet, zal de regeling per 1 september 2018 worden opengesteld voor een periode van vier weken, waarna de aanvragen zorgvuldig moeten worden beoordeeld. Afroming van 10 procentOndernemers moeten volgens de minister eerder dan in de laatste maand van het kalenderjaar duidelijkheid hebben over de vraag of ze al of niet extra fosfaatproductieruimte krijgen, om te voorkomen dat ze in een zeer laat stadium nog rechten moeten bijkopen, of vee moeten afstoten. Daarom gaat de minister ervan uit dat de extra fosfaatproductieruimte die in 2018 wordt toegekend, pas volgend jaar kan worden benut. De fosfaatbank wordt gevuld middels een afroming van 10 procent op de vrije handel in fosfaatrechten. Transacties tussen bloedverwanten en erfopvolgers zijn vrijgesteld van afroming. Tot en met 7 juni is op die manier 145.000 kilogram fosfaat afgeroomd. Hoeveel fosfaatrechten er aan het einde van het jaar in de pot zitten, is volgens Schouten niet te zeggen, omdat dat afhankelijk is van het aantal transacties. 2490 knelgevallenVerder laat de minister weten dat er 2490 knelgevallen – merendeels melkveebedrijven – zijn gemeld in het kader van het fosfaatrechtenstelsel. Circa 1690 van deze knelgevallen hebben ook een bezwaarschrift ingediend tegen de initiële fosfaatrechtenbeschikking. Volgens de minister doet de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zijn best om alle dossiers binnen de wettelijke termijn op te pakken. Fosfaatbank niet voor knelgevallenDe minister overweegt niet om de fosfaatrechten uit de fosfaatbank toe te kennen aan knelgevallen. De fosfaatbank – met zijn beperkte hoeveelheid rechten – is geen knelgevallenvoorziening, schrijft Schouten. Daarvoor bestaat een aparte voorziening. De fosfaatbank is bedoeld als instrument om de grondgebondenheid te bevorderen. Rechten uit de bank worden alleen toegekend aan grondgebonden en bij voorkeur jonge boeren. Klik hier om de brief met kamervragen over het fosfaatrechtenstelsel te lezen.
0 reacties
|
Rechten uit fosfaatbank zijn volgend jaar te benutten
![]() |
De fosfaatbank bevat op dit moment 145.000 kilogram fosfaatrechten als gevolg van afroming van de handel in fosfaatrechten.
De fosfaatproductieruimte van de rechten die daaruit worden verdeeld, kunnen veehouders naar verwachting pas in 2019 benutten. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in haar antwoord op Kamervragen.
Regeling per 1 september opgesteld
De regeling omtrent de opzet van de fosfaatbank is nu in de maak. Schouten streeft ernaar om de regeltekst eind deze maand klaar te hebben. Zoals het er nu naar uitziet, zal de regeling per 1 september 2018 worden opengesteld voor een periode van vier weken, waarna de aanvragen zorgvuldig moeten worden beoordeeld.
Afroming van 10 procent
Ondernemers moeten volgens de minister eerder dan in de laatste maand van het kalenderjaar duidelijkheid hebben over de vraag of ze al of niet extra fosfaatproductieruimte krijgen, om te voorkomen dat ze in een zeer laat stadium nog rechten moeten bijkopen, of vee moeten afstoten. Daarom gaat de minister ervan uit dat de extra fosfaatproductieruimte die in 2018 wordt toegekend, pas volgend jaar kan worden benut.
De fosfaatbank wordt gevuld middels een afroming van 10 procent op de vrije handel in fosfaatrechten. Transacties tussen bloedverwanten en erfopvolgers zijn vrijgesteld van afroming. Tot en met 7 juni is op die manier 145.000 kilogram fosfaat afgeroomd. Hoeveel fosfaatrechten er aan het einde van het jaar in de pot zitten, is volgens Schouten niet te zeggen, omdat dat afhankelijk is van het aantal transacties.
2490 knelgevallen
Verder laat de minister weten dat er 2490 knelgevallen – merendeels melkveebedrijven – zijn gemeld in het kader van het fosfaatrechtenstelsel. Circa 1690 van deze knelgevallen hebben ook een bezwaarschrift ingediend tegen de initiële fosfaatrechtenbeschikking. Volgens de minister doet de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zijn best om alle dossiers binnen de wettelijke termijn op te pakken.
Fosfaatbank niet voor knelgevallen
De minister overweegt niet om de fosfaatrechten uit de fosfaatbank toe te kennen aan knelgevallen. De fosfaatbank – met zijn beperkte hoeveelheid rechten – is geen knelgevallenvoorziening, schrijft Schouten. Daarvoor bestaat een aparte voorziening. De fosfaatbank is bedoeld als instrument om de grondgebondenheid te bevorderen. Rechten uit de bank worden alleen toegekend aan grondgebonden en bij voorkeur jonge boeren.
Klik hier om de brief met kamervragen over het fosfaatrechtenstelsel te lezen.
REAGEER