woensdag, 8 april, 2020 Als gevolgen van de coronapandemie zullen de Europese zuivelprijzen in het tweede en derde kwartaal van dit jaar met dertien tot meer dan dertig procent dalen. Pas vanaf het vierde kwartaal treedt een langzaam herstel op. Dit voorspelt de Rabobank in een coronavirus update van de marktverwachtingen. Magere melkpoeder min 30 procentTen opzichte van de prijzen die in het eerste kwartaal zijn gerealiseerd, voorzien marktanalisten van de bank voor het tweede en derde kwartaal dit jaar prijsdalingen. Die variëren van zo’n 13 procent voor weipoeder, 14 procent voor kaas en 16 procent voor boter. De verwachting is dat de prijs van volle melkpoeder tot 23 procent zal dalen. Voor magere melkpoeder is dit meer dan 30 procent. Hamstergedrag compenseert uitval horecaIn de update geeft de Rabobank aan dat de zuivelsector door de coronamaatregelen door verschillende fases gaat. In de eerste fase is er een piek in de binnenlandse zuivelvraag als gevolg van hamstergedrag. Hierbij wordt de wegvallende vraag door het sluiten van de horeca grotendeels gecompenseerd door meer vraag vanuit de retail. Logistieke problemenDaarna krijgt de zuivel te maken met een dalende vraag, logistieke problemen en belemmeringen op de wereldmarkt. Deze vallen in Europa samen met een piek in de aanvoer van melk in het voorjaar. Met name in deze fase komt de melkprijs onder druk te staan, verwacht de Rabobank. Hierbij wijst de bank ook op risico’s van tekorten aan gewasbeschermingsmiddelen en veterinaire producten die voor een groot deel in China worden geproduceerd. Wereldwijde recessieOp de langere termijn zal de corona-uitbraak wereldwijd hoogstwaarschijnlijk lijden tot een recessie, waardoor ook nog volgend jaar de prijzen voor zuivelgrondstoffen onder druk zullen staan. De corona update voorspelt dat China in 2020 zo’n 28 procent minder melkpoeders zal importeren. Door de lage olieprijzen is er ook minder koopkracht in het Midden Oosten en Noord Afrika. Rabobank ziet nog wel een lichtpuntje als zuivelproducten worden opgenomen in overheidsprogramma’s voor voedselsteun aan arme bevolkingsgroepen.
0 reacties
|
Rabobank: ‘Zuivelprijsdalingen tot dertig procent door corona’
![]() |
Als gevolgen van de coronapandemie zullen de Europese zuivelprijzen in het tweede en derde kwartaal van dit jaar met dertien tot meer dan dertig procent dalen. Pas vanaf het vierde kwartaal treedt een langzaam herstel op.
Dit voorspelt de Rabobank in een coronavirus update van de marktverwachtingen.
Magere melkpoeder min 30 procent
Ten opzichte van de prijzen die in het eerste kwartaal zijn gerealiseerd, voorzien marktanalisten van de bank voor het tweede en derde kwartaal dit jaar prijsdalingen. Die variëren van zo’n 13 procent voor weipoeder, 14 procent voor kaas en 16 procent voor boter. De verwachting is dat de prijs van volle melkpoeder tot 23 procent zal dalen. Voor magere melkpoeder is dit meer dan 30 procent.
Hamstergedrag compenseert uitval horeca
In de update geeft de Rabobank aan dat de zuivelsector door de coronamaatregelen door verschillende fases gaat. In de eerste fase is er een piek in de binnenlandse zuivelvraag als gevolg van hamstergedrag. Hierbij wordt de wegvallende vraag door het sluiten van de horeca grotendeels gecompenseerd door meer vraag vanuit de retail.
Logistieke problemen
Daarna krijgt de zuivel te maken met een dalende vraag, logistieke problemen en belemmeringen op de wereldmarkt. Deze vallen in Europa samen met een piek in de aanvoer van melk in het voorjaar. Met name in deze fase komt de melkprijs onder druk te staan, verwacht de Rabobank. Hierbij wijst de bank ook op risico’s van tekorten aan gewasbeschermingsmiddelen en veterinaire producten die voor een groot deel in China worden geproduceerd.
Wereldwijde recessie
Op de langere termijn zal de corona-uitbraak wereldwijd hoogstwaarschijnlijk lijden tot een recessie, waardoor ook nog volgend jaar de prijzen voor zuivelgrondstoffen onder druk zullen staan. De corona update voorspelt dat China in 2020 zo’n 28 procent minder melkpoeders zal importeren. Door de lage olieprijzen is er ook minder koopkracht in het Midden Oosten en Noord Afrika. Rabobank ziet nog wel een lichtpuntje als zuivelproducten worden opgenomen in overheidsprogramma’s voor voedselsteun aan arme bevolkingsgroepen.
REAGEER