woensdag, 15 november, 2017 De totale melkproductie in Nederland zal voorlopig niet uitkomen boven het volume van 2016. Zuivelverwerkers zullen zich daarom moeten bezinnen op hun strategie die tot nu toe vooral gericht is op groei in volume. Dit schrijft de Rabobank in de sectorvisie ‘Melken in de nieuwe realiteit’, die vandaag verschijnt. De Nederlandse melkproductie wordt volgens de bank de komende jaren geremd door de beperkte beschikbaarheid van grond en het fosfaatrechtensysteem. Vraag uit groeiende welvaartDe analisten van de Rabobank gaan ervan uit dat de wereldwijde vraag naar zuivel tot 2022 jaarlijks blijft groeien met 2 tot 2,5 procent. Deze toename zal vooral plaatsvinden in regio’s met een groeiende bevolking en een groeiende welvaart. Ook de melkproductie zal in deze regio’s naar verwachting stijgen, maar dit is onvoldoende om de groeiende vraag in te vullen. ‘Dit biedt kansen voor exporterende landen, zoals Nederland’, schrijft de Rabobank. Binnen Europa wordt een toename van de zuivelconsumptie van 0,4 procent verwacht. Daarbij groeit vooral de vraag naar hoogwaardige producten in meeneemverpakkingen. Meer nadruk op waardeIn de sectorvisie doet de Rabobank een oproep aan de Nederlandse zuivelketen om zich te bezinnen. Tot nu toe is de strategie sterk gericht op groei in volume. Volgens de bank moet de keten leren omgaan met productiebeperkingen. Er zou meer nadruk moeten worden gelegd op benutting van de verwerkingscapaciteit en het tot waarde brengen van de melk. ‘Hiervoor zal een vraaggedreven afstemming binnen de zuivelketen nodig zijn’, schrijft de bank.
0 reacties
|
Rabobank: ‘Stabiliserende productie vraagt bezinning zuivelketen’
De totale melkproductie in Nederland zal voorlopig niet uitkomen boven het volume van 2016. Zuivelverwerkers zullen zich daarom moeten bezinnen op hun strategie die tot nu toe vooral gericht is op groei in volume.
Dit schrijft de Rabobank in de sectorvisie ‘Melken in de nieuwe realiteit’, die vandaag verschijnt. De Nederlandse melkproductie wordt volgens de bank de komende jaren geremd door de beperkte beschikbaarheid van grond en het fosfaatrechtensysteem.
Vraag uit groeiende welvaart
De analisten van de Rabobank gaan ervan uit dat de wereldwijde vraag naar zuivel tot 2022 jaarlijks blijft groeien met 2 tot 2,5 procent. Deze toename zal vooral plaatsvinden in regio’s met een groeiende bevolking en een groeiende welvaart.
Ook de melkproductie zal in deze regio’s naar verwachting stijgen, maar dit is onvoldoende om de groeiende vraag in te vullen. ‘Dit biedt kansen voor exporterende landen, zoals Nederland’, schrijft de Rabobank. Binnen Europa wordt een toename van de zuivelconsumptie van 0,4 procent verwacht. Daarbij groeit vooral de vraag naar hoogwaardige producten in meeneemverpakkingen.
Meer nadruk op waarde
In de sectorvisie doet de Rabobank een oproep aan de Nederlandse zuivelketen om zich te bezinnen. Tot nu toe is de strategie sterk gericht op groei in volume. Volgens de bank moet de keten leren omgaan met productiebeperkingen. Er zou meer nadruk moeten worden gelegd op benutting van de verwerkingscapaciteit en het tot waarde brengen van de melk. ‘Hiervoor zal een vraaggedreven afstemming binnen de zuivelketen nodig zijn’, schrijft de bank.
REAGEER