maandag, 24 juni, 2019 De mondiale zuivelmarkt bevindt zich niet een stabiel milieu, maar toch is bankier Rabobank positief over de prijsontwikkeling in het tweede halfjaar van 2019. De chaotische omgevingsfactoren die van invloed zijn op de zuivelmarkt, zijn onder andere de handelsoorlogen, de brexit, naar beneden bijgestelde economische vooruitzichten en de Afrikaanse varkenspest. Een belangrijke reden waarom Rabobank positief is, is de daling van de melkaanvoer in zuivelexporterende regio’s. In het eerste kwartaal van 2019 is de melkproductie in de zeven belangrijkste exportregio’s gedaald met 0,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Abrupt einde seizoen OceaniëDoor droogte en hitte is bijvoorbeeld aan het melkproductieseizoen in Oceanië een abrupt einde gekomen. De groei van de melkproductie in de Verenigde Staten is met +0,1 procent aanzienlijk minder dan het langjarig gemiddelde van +1,5 procent. Rabobank verwacht dat de daling van de melkproductie in het tweede kwartaal zal doorzetten en in het tweede halfjaar van 2019 slechts een beperkte groei zal hebben. Lichte prijsstijging voorzienDoor de productiedaling is er in veel regio’s zelfs een prijsstijging genoteerd in de eerste maanden van het jaar. Europa is hierop een uitzondering door de moeizame markt voor melkvet. Voor het komende kwartaal verwacht Rabobank echter een lichte stijging van de melkprijs. Die stijging is dan het gevolg van meer exportmogelijkheden vanwege de achterblijvende mondiale melkproductie en van de prijsontwikkelingen voor de EU-basiszuivelproducten. Nog geen grote buffersMet de huidige melkprijzen is volgens Rabobank de liquiditeit op de meeste melkveebedrijven in Nederland voldoende, maar grote buffers worden niet gevormd. Ook komend kwartaal lijken de melkprijzen voldoende te zijn voor een positieve marge.
0 reacties
|
Rabobank optimistisch over melkprijs in chaotische markt
De mondiale zuivelmarkt bevindt zich niet een stabiel milieu, maar toch is bankier Rabobank positief over de prijsontwikkeling in het tweede halfjaar van 2019.
De chaotische omgevingsfactoren die van invloed zijn op de zuivelmarkt, zijn onder andere de handelsoorlogen, de brexit, naar beneden bijgestelde economische vooruitzichten en de Afrikaanse varkenspest.
Een belangrijke reden waarom Rabobank positief is, is de daling van de melkaanvoer in zuivelexporterende regio’s. In het eerste kwartaal van 2019 is de melkproductie in de zeven belangrijkste exportregio’s gedaald met 0,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018.
Abrupt einde seizoen Oceanië
Door droogte en hitte is bijvoorbeeld aan het melkproductieseizoen in Oceanië een abrupt einde gekomen. De groei van de melkproductie in de Verenigde Staten is met +0,1 procent aanzienlijk minder dan het langjarig gemiddelde van +1,5 procent.
Rabobank verwacht dat de daling van de melkproductie in het tweede kwartaal zal doorzetten en in het tweede halfjaar van 2019 slechts een beperkte groei zal hebben.
Lichte prijsstijging voorzien
Door de productiedaling is er in veel regio’s zelfs een prijsstijging genoteerd in de eerste maanden van het jaar. Europa is hierop een uitzondering door de moeizame markt voor melkvet.
Voor het komende kwartaal verwacht Rabobank echter een lichte stijging van de melkprijs. Die stijging is dan het gevolg van meer exportmogelijkheden vanwege de achterblijvende mondiale melkproductie en van de prijsontwikkelingen voor de EU-basiszuivelproducten.
Nog geen grote buffers
Met de huidige melkprijzen is volgens Rabobank de liquiditeit op de meeste melkveebedrijven in Nederland voldoende, maar grote buffers worden niet gevormd.
Ook komend kwartaal lijken de melkprijzen voldoende te zijn voor een positieve marge.
REAGEER