donderdag, 2 mei, 2019 De land- en tuinbouw in Nederland, en daarmee ook de melkveehouderij, staat op een tweesprong. De visie van de Rabobank is dat boeren moeten kiezen voor meer duurzaamheid. Food & Agridirecteur Carin van Huët: ‘Als we blijven produceren zoals nu, dan redden we het niet.’ Van Huët deed haar uitspraak tijdens een bijeenkomst met Nederlandse land- en tuinbouwjournalisten woensdag 1 mei. De redelijk verse directeur Food & Agri Nederland schetste de visie van de bank onder de titel ‘Schouders onder de voedseltransitie’. Volgens Van Huët staan de Nederlandse boeren en tuinders voor een enorme uitdaging. Aan de ene kant de noodzaak om meer te produceren vanwege de groei van de wereldbevolking. Aan de andere kant evenzeer de noodzaak om dat steeds duurzamer te doen. Rabo definieert duurzaam als nu zodanig produceren dat er geen nadelige achterblijven voor de volgende generatie. Veel werk aan de winkelVan Huët gebruikt bewust het woord transitie. Het moet echt anders in haar ogen. ‘Als we blijven doorgaan als nu putten we de aarde uit en kunnen we niet meer voedsel van voldoende kwaliteit produceren. Dat voedsel is wel hard nodig, omdat de wereld in 2050 9 miljard mensen telt en in 2100 maar liefst 11 miljard.’ Er is kortom veel werk aan de winkel en de grootste food & agribank ter wereld wil daar zijn steentje aan bijdragen. De duurzaamheidsvisie van Rabo heeft daarbij vijf speerpunten: verlaging van de CO2-emissie, kringlooplandbouw, biodiversiteit, voedselverspilling en ondernemerschap. DuurzaamheidsmatrixWat dat laatste betreft heeft de bank per sector een duurzaamheidsmatrix ontwikkeld, ook voor de melkveehouderij. Melkveespecialist Marijn Dekkers omschrijft het als een soort checklist waarin de mate van duurzaamheid wordt vastgesteld. ‘En daarbij is het echt niet zo dat je biologisch moet zijn of een klein bedrijf.’ De bedoeling is om deze matrix steeds belangrijker te maken bij financieringsaanvragen. ‘Zo willen we een duurzaamheidsbeweging op gang brengen,’ aldus Dekkers. Groen, gezond en gewaardeerdRabo ziet een Nederlandse land- en tuinbouw voor zich die in 2030 groen, gezond en gewaardeerd is. Dat vraagt om een realistisch tijdspad, een mentaliteitsverandering in de hele keten en consumenten die voor duurzame producten ook echt meer gaan betalen. Volgens de Rabobank is de Nederlandse land- en tuinbouw bij uitstek in staat om de noodzakelijke voedseltransitie te volvoeren. Dat doet ze al generaties lang, zo liet de bank zien in een video. Van Huët is daarom optimistisch: ‘In Nederland produceren we niet zomaar uit de losse pols. We lopen qua duurzaamheid wereldwijd voorop. Daarom is er in Nederland voldoende plek voor de productie van dierlijk en plantaardig eiwit.’
6 reacties
|
Rabobank: het moet anders, het moet duurzamer
![]() |
De land- en tuinbouw in Nederland, en daarmee ook de melkveehouderij, staat op een tweesprong. De visie van de Rabobank is dat boeren moeten kiezen voor meer duurzaamheid. Food & Agridirecteur Carin van Huët: ‘Als we blijven produceren zoals nu, dan redden we het niet.’
Van Huët deed haar uitspraak tijdens een bijeenkomst met Nederlandse land- en tuinbouwjournalisten woensdag 1 mei. De redelijk verse directeur Food & Agri Nederland schetste de visie van de bank onder de titel ‘Schouders onder de voedseltransitie’. Volgens Van Huët staan de Nederlandse boeren en tuinders voor een enorme uitdaging. Aan de ene kant de noodzaak om meer te produceren vanwege de groei van de wereldbevolking. Aan de andere kant evenzeer de noodzaak om dat steeds duurzamer te doen. Rabo definieert duurzaam als nu zodanig produceren dat er geen nadelige achterblijven voor de volgende generatie.
Veel werk aan de winkel
Van Huët gebruikt bewust het woord transitie. Het moet echt anders in haar ogen. ‘Als we blijven doorgaan als nu putten we de aarde uit en kunnen we niet meer voedsel van voldoende kwaliteit produceren. Dat voedsel is wel hard nodig, omdat de wereld in 2050 9 miljard mensen telt en in 2100 maar liefst 11 miljard.’ Er is kortom veel werk aan de winkel en de grootste food & agribank ter wereld wil daar zijn steentje aan bijdragen. De duurzaamheidsvisie van Rabo heeft daarbij vijf speerpunten: verlaging van de CO2-emissie, kringlooplandbouw, biodiversiteit, voedselverspilling en ondernemerschap.
Duurzaamheidsmatrix
Wat dat laatste betreft heeft de bank per sector een duurzaamheidsmatrix ontwikkeld, ook voor de melkveehouderij. Melkveespecialist Marijn Dekkers omschrijft het als een soort checklist waarin de mate van duurzaamheid wordt vastgesteld. ‘En daarbij is het echt niet zo dat je biologisch moet zijn of een klein bedrijf.’ De bedoeling is om deze matrix steeds belangrijker te maken bij financieringsaanvragen. ‘Zo willen we een duurzaamheidsbeweging op gang brengen,’ aldus Dekkers.
Groen, gezond en gewaardeerd
Rabo ziet een Nederlandse land- en tuinbouw voor zich die in 2030 groen, gezond en gewaardeerd is. Dat vraagt om een realistisch tijdspad, een mentaliteitsverandering in de hele keten en consumenten die voor duurzame producten ook echt meer gaan betalen. Volgens de Rabobank is de Nederlandse land- en tuinbouw bij uitstek in staat om de noodzakelijke voedseltransitie te volvoeren. Dat doet ze al generaties lang, zo liet de bank zien in een video. Van Huët is daarom optimistisch: ‘In Nederland produceren we niet zomaar uit de losse pols. We lopen qua duurzaamheid wereldwijd voorop. Daarom is er in Nederland voldoende plek voor de productie van dierlijk en plantaardig eiwit.’
Reacties
Dat kan zij wel willen ,maar
Deze bank weet toch zelf ook
helemaal mee eens ,wie wordt
zolang de consument er niet
Als het zo doorgaat als nu ,
De grootbanken en
REAGEER