Rabobank: het moet anders, het moet duurzamer


De duurzaamheidsvisie van Rabobank heeft vijf speerpunten: verlaging van de CO2-emissie, kringlooplandbouw, biodiversiteit, voedselverspilling en ondernemerschap
donderdag, 2 mei, 2019

De land- en tuinbouw in Nederland, en daarmee ook de melkveehouderij, staat op een tweesprong. De visie van de Rabobank is dat boeren moeten kiezen voor meer duurzaamheid. Food & Agridirecteur Carin van Huët: ‘Als we blijven produceren zoals nu, dan redden we het niet.’

Van Huët deed haar uitspraak tijdens een bijeenkomst met Nederlandse land- en tuinbouwjournalisten woensdag 1 mei. De redelijk verse directeur Food & Agri Nederland schetste de visie van de bank onder de titel ‘Schouders onder de voedseltransitie’. Volgens Van Huët staan de Nederlandse boeren en tuinders voor een enorme uitdaging. Aan de ene kant de noodzaak om meer te produceren vanwege de groei van de wereldbevolking. Aan de andere kant evenzeer de noodzaak om dat steeds duurzamer te doen. Rabo definieert duurzaam als nu zodanig produceren dat er geen nadelige achterblijven voor de volgende generatie.

Veel werk aan de winkel

Van Huët gebruikt bewust het woord transitie. Het moet echt anders in haar ogen. ‘Als we blijven doorgaan als nu putten we de aarde uit en kunnen we niet meer voedsel van voldoende kwaliteit produceren. Dat voedsel is wel hard nodig, omdat de wereld in 2050 9 miljard mensen telt en in 2100 maar liefst 11 miljard.’ Er is kortom veel werk aan de winkel en de grootste food & agribank ter wereld wil daar zijn steentje aan bijdragen. De duurzaamheidsvisie van Rabo heeft daarbij vijf speerpunten: verlaging van de CO2-emissie, kringlooplandbouw, biodiversiteit, voedselverspilling en ondernemerschap.

Duurzaamheidsmatrix

Wat dat laatste betreft heeft de bank per sector een duurzaamheidsmatrix ontwikkeld, ook voor de melkveehouderij. Melkveespecialist Marijn Dekkers omschrijft het als een soort checklist waarin de mate van duurzaamheid wordt vastgesteld. ‘En daarbij is het echt niet zo dat je biologisch moet zijn of een klein bedrijf.’ De bedoeling is om deze matrix steeds belangrijker te maken bij financieringsaanvragen. ‘Zo willen we een duurzaamheidsbeweging op gang brengen,’ aldus Dekkers.

Groen, gezond en gewaardeerd

Rabo ziet een Nederlandse land- en tuinbouw voor zich die in 2030 groen, gezond en gewaardeerd is. Dat vraagt om een realistisch tijdspad, een mentaliteitsverandering in de hele keten en consumenten die voor duurzame producten ook echt meer gaan betalen. Volgens de Rabobank is de Nederlandse land- en tuinbouw bij uitstek in staat om de noodzakelijke voedseltransitie te volvoeren. Dat doet ze al generaties lang, zo liet de bank zien in een video. Van Huët is daarom optimistisch: ‘In Nederland produceren we niet zomaar uit de losse pols. We lopen qua duurzaamheid wereldwijd voorop. Daarom is er in Nederland voldoende plek voor de productie van dierlijk en plantaardig eiwit.’

      


6 reacties

De duurzaamheidsvisie van Rabobank heeft vijf speerpunten: verlaging van de CO2-emissie, kringlooplandbouw, biodiversiteit, voedselverspilling en ondernemerschap
donderdag, 2 mei, 2019

De land- en tuinbouw in Nederland, en daarmee ook de melkveehouderij, staat op een tweesprong. De visie van de Rabobank is dat boeren moeten kiezen voor meer duurzaamheid. Food & Agridirecteur Carin van Huët: ‘Als we blijven produceren zoals nu, dan redden we het niet.’

Van Huët deed haar uitspraak tijdens een bijeenkomst met Nederlandse land- en tuinbouwjournalisten woensdag 1 mei. De redelijk verse directeur Food & Agri Nederland schetste de visie van de bank onder de titel ‘Schouders onder de voedseltransitie’. Volgens Van Huët staan de Nederlandse boeren en tuinders voor een enorme uitdaging. Aan de ene kant de noodzaak om meer te produceren vanwege de groei van de wereldbevolking. Aan de andere kant evenzeer de noodzaak om dat steeds duurzamer te doen. Rabo definieert duurzaam als nu zodanig produceren dat er geen nadelige achterblijven voor de volgende generatie.

Veel werk aan de winkel

Van Huët gebruikt bewust het woord transitie. Het moet echt anders in haar ogen. ‘Als we blijven doorgaan als nu putten we de aarde uit en kunnen we niet meer voedsel van voldoende kwaliteit produceren. Dat voedsel is wel hard nodig, omdat de wereld in 2050 9 miljard mensen telt en in 2100 maar liefst 11 miljard.’ Er is kortom veel werk aan de winkel en de grootste food & agribank ter wereld wil daar zijn steentje aan bijdragen. De duurzaamheidsvisie van Rabo heeft daarbij vijf speerpunten: verlaging van de CO2-emissie, kringlooplandbouw, biodiversiteit, voedselverspilling en ondernemerschap.

Duurzaamheidsmatrix

Wat dat laatste betreft heeft de bank per sector een duurzaamheidsmatrix ontwikkeld, ook voor de melkveehouderij. Melkveespecialist Marijn Dekkers omschrijft het als een soort checklist waarin de mate van duurzaamheid wordt vastgesteld. ‘En daarbij is het echt niet zo dat je biologisch moet zijn of een klein bedrijf.’ De bedoeling is om deze matrix steeds belangrijker te maken bij financieringsaanvragen. ‘Zo willen we een duurzaamheidsbeweging op gang brengen,’ aldus Dekkers.

Groen, gezond en gewaardeerd

Rabo ziet een Nederlandse land- en tuinbouw voor zich die in 2030 groen, gezond en gewaardeerd is. Dat vraagt om een realistisch tijdspad, een mentaliteitsverandering in de hele keten en consumenten die voor duurzame producten ook echt meer gaan betalen. Volgens de Rabobank is de Nederlandse land- en tuinbouw bij uitstek in staat om de noodzakelijke voedseltransitie te volvoeren. Dat doet ze al generaties lang, zo liet de bank zien in een video. Van Huët is daarom optimistisch: ‘In Nederland produceren we niet zomaar uit de losse pols. We lopen qua duurzaamheid wereldwijd voorop. Daarom is er in Nederland voldoende plek voor de productie van dierlijk en plantaardig eiwit.’

      

6 reacties


Reacties

Dat kan zij wel willen ,maar dan zou de melkprijs niet zo moeten wezen als nu,35 a38 cent da kom je er niet mee,zolang wij de kosten niet kunnen door berekenen komt er weinig van terrecht,degene die er nu aan verdienen zijn Groothandel en Supermarkten,de boer ziet daar weinig van terug,wat zij wil ,dan moet je een melkprijs van boven de 45 cent hebben,ze denkt dat de consument dit wil en vraagt,maar als ze voor het zuivelschap staan pakken de meeste het goedkoopste..

Deze bank weet toch zelf ook wel dat in al deze partijen die hier aan bod komen hier zelf een eigen belang in hebben en hier die bank zelf in participeert en faciliteert, En het is het spreekwoord dat ten alle tijde telt , wiens brood men veel eet wiens woord met spreekt, Peter

zolang de consument er niet voor wil betalen, kunnen ze van alles willen maar wordt het niets. Nog niet zolang geleden financierden ze nog grote/intensieve bedrijven. Nu moet het ineens allemaal anders. En Nederland loopt helemaal niet voorop in de wereld wat betreft duurzaamheid, met dank aan de "boeren" bank.

Als het zo doorgaat als nu , veel eisen en matig betalen, zal de motivatie onder de boeren niet toenemen. Het is voor de meeste weinig aantrekkelijk om hard te werken en niets dan gezeur dat het anders moet, van stuurlui aan de wal! Denk dat er weinig over blijft dan doordouwers die overal lak aan hebben. Laat de bank die door en voor boeren is opgericht maar eens naar zichzelf kijken en doen waar ze voor zijn opgericht.

De grootbanken en investeerders roepen telkens dat er een enorm voedseltekort dreigt, met in mijn ogen het doel / motief om de voedselindustrie die kunstmatig voedsel produceert te stimuleren. Volgens mij zou juist duurzaamheid betekenen dat er veel meer veeteelt en dieren moeten komen, en daarmee een duurzame melk en vleesproductie kan ontstaan, met behulp van regeneratieve veeteelt. Zie de inmiddels beroemde TED talk op YouTube van Allan Savory die dit haarfijn uitlegt in zijn presentatie. https://youtu.be/vpTHi7O66pI

REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.