woensdag, 16 oktober, 2019 De omzet van de Vlaamse melkveehouderij is in 2019 gestegen met 9 procent ten opzichte van de eerste helft van 2018. Dit is te danken aan een melkprijsstijging van 7 procent en een toename van de geproduceerde hoeveelheid melk met 1,5 procent. Als gevolg van stijgende voerprijzen vertoont de rentabiliteit van melkveebedrijven niettemin een dalende tendens. Dit blijkt uit ramingen van Boerenbond. 1,7 procent meer melkDe melkprijs in Vlaanderen steeg in de eerste zeven maanden van 2019 met 7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018, onder andere als gevolg van het afbouwen van de Europese interventievoorraad melkpoeder. De kaasprijzen bleven vrij stabiel, maar de boterprijzen daalden. De geproduceerde hoeveelheid melk steeg in Vlaanderen in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,7 procent. Hogere voerkostenIn weerwil van de gestegen omzet en prijzen, daalde de rentabiliteit van Vlaamse melkveebedrijven in de eerste twee kwartalen van 2019 ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Dit blijkt uit de melkveebarometer van Boerenbond die is gebaseerd op bedrijfseconomische boekhoudingen. De daling van de rentabiliteit is met name te wijten aan hogere voerkosten. Veel melkveehouders hadden te maken met een tekort aan ruwvoer en een matige kwaliteit. Zij moesten dit compenseren met krachtvoer en bijproducten.
0 reacties
|
Omzet Vlaamse melkveehouderij stijgt, maar rentabiliteit daalt
De omzet van de Vlaamse melkveehouderij is in 2019 gestegen met 9 procent ten opzichte van de eerste helft van 2018. Dit is te danken aan een melkprijsstijging van 7 procent en een toename van de geproduceerde hoeveelheid melk met 1,5 procent.
Als gevolg van stijgende voerprijzen vertoont de rentabiliteit van melkveebedrijven niettemin een dalende tendens. Dit blijkt uit ramingen van Boerenbond.
1,7 procent meer melk
De melkprijs in Vlaanderen steeg in de eerste zeven maanden van 2019 met 7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018, onder andere als gevolg van het afbouwen van de Europese interventievoorraad melkpoeder. De kaasprijzen bleven vrij stabiel, maar de boterprijzen daalden. De geproduceerde hoeveelheid melk steeg in Vlaanderen in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,7 procent.
Hogere voerkosten
In weerwil van de gestegen omzet en prijzen, daalde de rentabiliteit van Vlaamse melkveebedrijven in de eerste twee kwartalen van 2019 ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Dit blijkt uit de melkveebarometer van Boerenbond die is gebaseerd op bedrijfseconomische boekhoudingen. De daling van de rentabiliteit is met name te wijten aan hogere voerkosten. Veel melkveehouders hadden te maken met een tekort aan ruwvoer en een matige kwaliteit. Zij moesten dit compenseren met krachtvoer en bijproducten.
REAGEER