donderdag, 7 mei, 2020 De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Dutch Dairymen Board (DDB) hebben in een open brief minister Schouten opgeroepen om in Europees verband een regeling te treffen om melkveehouders aan te zetten tot het verminderen van de melkproductie. Een lagere aanvoer van de melk is volgens beide organisaties een betere manier om de zuivelcrisis, die het gevolg is van de coronamaatregelen, te bestrijden dan het opkopen en opslaan van zuivelproducten. Opslag geen oplossing voor lange termijnDe Europese Commissie heeft recent besloten om subsidie te verlenen voor private opslag van maximaal 90.000 ton magere melkpoeder, 140.000 ton boter en 10.000 ton kaas ter waarde van 30 miljoen euro. Volgens NMV en DDB kan de opslag van overschotten helpen om op korte termijn de druk van de markt te halen. Maar ze vinden het geen oplossing voor de lange termijn. Vrijwillige productieverminderingMelkveehouders oproepen tot vrijwillige productievermindering en daar een vergoeding tegenover stellen is volgens de belangenorganisaties effectiever. NMV en DDB hebben daarom samen met de EMB (European Milk Board) een crisisplan ontwikkeld. Met dit Markt Verantwoordelijkheid Programma (MVP) kan de melkproductie op Europees niveau verminderd worden tot de melkprijs weer op een kostendekkend niveau is. Onderdeel van het MVP is vrijwillige productievermindering op Europees niveau, tegen een vergoeding. Programma effectief in 2016De organisaties wijzen er op dat een soortgelijk programma in 2016 ook effectief werkte. Via een breed Europees programma kregen melkveehouders een vergoeding van 14 cent per gereduceerde liter melk, tot een maximum aantal liters melk. In sommige landen en door diverse zuivelfabrieken werd daar nog een extra vergoeding aan toegevoegd om de regeling aantrekkelijk te maken.
0 reacties
|
NMV en DDB roepen op tot vermindering melkproductie
De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Dutch Dairymen Board (DDB) hebben in een open brief minister Schouten opgeroepen om in Europees verband een regeling te treffen om melkveehouders aan te zetten tot het verminderen van de melkproductie.
Een lagere aanvoer van de melk is volgens beide organisaties een betere manier om de zuivelcrisis, die het gevolg is van de coronamaatregelen, te bestrijden dan het opkopen en opslaan van zuivelproducten.
Opslag geen oplossing voor lange termijn
De Europese Commissie heeft recent besloten om subsidie te verlenen voor private opslag van maximaal 90.000 ton magere melkpoeder, 140.000 ton boter en 10.000 ton kaas ter waarde van 30 miljoen euro. Volgens NMV en DDB kan de opslag van overschotten helpen om op korte termijn de druk van de markt te halen. Maar ze vinden het geen oplossing voor de lange termijn.
Vrijwillige productievermindering
Melkveehouders oproepen tot vrijwillige productievermindering en daar een vergoeding tegenover stellen is volgens de belangenorganisaties effectiever. NMV en DDB hebben daarom samen met de EMB (European Milk Board) een crisisplan ontwikkeld. Met dit Markt Verantwoordelijkheid Programma (MVP) kan de melkproductie op Europees niveau verminderd worden tot de melkprijs weer op een kostendekkend niveau is. Onderdeel van het MVP is vrijwillige productievermindering op Europees niveau, tegen een vergoeding.
Programma effectief in 2016
De organisaties wijzen er op dat een soortgelijk programma in 2016 ook effectief werkte. Via een breed Europees programma kregen melkveehouders een vergoeding van 14 cent per gereduceerde liter melk, tot een maximum aantal liters melk. In sommige landen en door diverse zuivelfabrieken werd daar nog een extra vergoeding aan toegevoegd om de regeling aantrekkelijk te maken.
REAGEER