woensdag, 27 januari, 2021 Een netwerk van in totaal 115 melkveebedrijven in heel Nederland gaat in de praktijk onderzoek doen naar mogelijkheden om de uitstoot van ammoniak en methaan te verlagen. De concrete opdracht voor deze bedrijven is om de ammoniak en methaanuitstoot binnnen drie jaar te verminderen met 15 tot 30 procent. Integrale aanpakHet netwerk moet uiteindelijk 80 procent van de melkveehouders inspireren om in 2024 ook te gaan werken aan verlaging van de emissies. De projectleiding kiest voor een integrale aanpak. Dat wil zeggen dat er bij het nemen van maatregelen ook aandacht wordt besteed aan economisch perspectief en de effecten die maatregelen hebben op de totale stikstofverliezen, biodiversiteit, weidegang, dierwelzijn en waterkwaliteit. 115 verschillende bedrijvenEen oproep voor deelnemers leverde 150 aanmeldingen op waaruit het projectteam 10 onderzoeksbedrijven en 30 demonstratiebedrijven selecteerde. De onderzoeksbedrijven gaan de werking en haalbaarheid van nieuwe maatregelen via wetenschappelijk onderzoek toetsen in de praktijk. De demonstratiebedrijven ontwikkelen deze maatregelen, met intensieve begeleiding, verder voor verschillende bedrijfstypen en grondsoorten. Tenslotte zijn er 75 ambassadeurbedrijven aan het project verbonden. Deze gaan zelf met de maatregelen aan de slag. Financiering met klimaatgeldHet project ‘Netwerk Praktijkbedrijven’ is een initiatief van LTO Noord, Wageningen Livestock Research en het ministerie van LNV en wordt door het ministerie gefinancierd met klimaatgelden. Bij de diverse projecten zijn ook LLTB en ZLTO betrokken.
0 reacties
|
Netwerk praktijkbedrijven ammoniak- en methaanemissie gestart
![]() |
Een netwerk van in totaal 115 melkveebedrijven in heel Nederland gaat in de praktijk onderzoek doen naar mogelijkheden om de uitstoot van ammoniak en methaan te verlagen.
De concrete opdracht voor deze bedrijven is om de ammoniak en methaanuitstoot binnnen drie jaar te verminderen met 15 tot 30 procent.
Integrale aanpak
Het netwerk moet uiteindelijk 80 procent van de melkveehouders inspireren om in 2024 ook te gaan werken aan verlaging van de emissies. De projectleiding kiest voor een integrale aanpak. Dat wil zeggen dat er bij het nemen van maatregelen ook aandacht wordt besteed aan economisch perspectief en de effecten die maatregelen hebben op de totale stikstofverliezen, biodiversiteit, weidegang, dierwelzijn en waterkwaliteit.
115 verschillende bedrijven
Een oproep voor deelnemers leverde 150 aanmeldingen op waaruit het projectteam 10 onderzoeksbedrijven en 30 demonstratiebedrijven selecteerde. De onderzoeksbedrijven gaan de werking en haalbaarheid van nieuwe maatregelen via wetenschappelijk onderzoek toetsen in de praktijk. De demonstratiebedrijven ontwikkelen deze maatregelen, met intensieve begeleiding, verder voor verschillende bedrijfstypen en grondsoorten. Tenslotte zijn er 75 ambassadeurbedrijven aan het project verbonden. Deze gaan zelf met de maatregelen aan de slag.
Financiering met klimaatgeld
Het project ‘Netwerk Praktijkbedrijven’ is een initiatief van LTO Noord, Wageningen Livestock Research en het ministerie van LNV en wordt door het ministerie gefinancierd met klimaatgelden. Bij de diverse projecten zijn ook LLTB en ZLTO betrokken.
REAGEER