dinsdag, 14 november, 2017 De Nederlandse kostprijs voor de productie van melk is afgelopen vier jaar als enige in Europa gestegen. De kostprijs van de Nederlandse veehouders bedraagt ruim 40 cent per kg melk. Daarmee behoort deze inmiddels tot de hoogste van Europa. Dat blijkt uit een analyse van 320 bedrijven die lid zijn van de European Dairy Farmers. Hoge kostprijs baart zorgenDe gemiddelde kostprijs voor een kg melk bedraagt in Europa 35 cent. In Europa daalde de kostprijs afgelopen vier jaar met gemiddeld 3 cent per kg, terwijl die in Nederland juist steeg. De kostprijs daalde in Zweden met 11 cent per kg het hardst. De hoge kostprijs in Nederland baart zorgen, omdat door de komst van fosfaatrechten volgend jaar de kostprijs alleen maar verder zal stijgen. Gebruikmaken van fiscale klimaatIn het hoofdverhaal in Veeteelt november 1 reageren diverse financiële adviseurs op de hoge kostprijs van de Nederlandse melkveehouders. Zo stelt Rick Hoksbergen, relatiemanager Alfa Accountants, dat er wel ‘excuses zijn op te voeren’, zoals hoge prijzen voor grond en gebouwen, maar dat veehouders ook wel erg graag gebruikmaken van het fiscale klimaat. Als er een hoge aanslag dreigt van de fiscus, wordt een investering wel eens weggeschreven als groot onderhoud. ‘Ik vind dat Nederlandse melkveehouders focus op hun kostprijs moeten houden. Ze laten zich te veel afleiden.’ Lees het hele verhaal over de Europese kostprijsvergelijking in het eerste novembernummer van Veeteelt.
0 reacties
|
Nederlandse kostprijs van melk hoogste in de EU
De Nederlandse kostprijs voor de productie van melk is afgelopen vier jaar als enige in Europa gestegen.
De kostprijs van de Nederlandse veehouders bedraagt ruim 40 cent per kg melk. Daarmee behoort deze inmiddels tot de hoogste van Europa. Dat blijkt uit een analyse van 320 bedrijven die lid zijn van de European Dairy Farmers.
Hoge kostprijs baart zorgen
De gemiddelde kostprijs voor een kg melk bedraagt in Europa 35 cent. In Europa daalde de kostprijs afgelopen vier jaar met gemiddeld 3 cent per kg, terwijl die in Nederland juist steeg. De kostprijs daalde in Zweden met 11 cent per kg het hardst. De hoge kostprijs in Nederland baart zorgen, omdat door de komst van fosfaatrechten volgend jaar de kostprijs alleen maar verder zal stijgen.
Gebruikmaken van fiscale klimaat
In het hoofdverhaal in Veeteelt november 1 reageren diverse financiële adviseurs op de hoge kostprijs van de Nederlandse melkveehouders. Zo stelt Rick Hoksbergen, relatiemanager Alfa Accountants, dat er wel ‘excuses zijn op te voeren’, zoals hoge prijzen voor grond en gebouwen, maar dat veehouders ook wel erg graag gebruikmaken van het fiscale klimaat. Als er een hoge aanslag dreigt van de fiscus, wordt een investering wel eens weggeschreven als groot onderhoud. ‘Ik vind dat Nederlandse melkveehouders focus op hun kostprijs moeten houden. Ze laten zich te veel afleiden.’
Lees het hele verhaal over de Europese kostprijsvergelijking in het eerste novembernummer van Veeteelt.
REAGEER