woensdag, 15 november, 2017 Op een gemiddeld melkveebedrijf is op jaarbasis niet meer dan 2 euro per 100 kilo melk beschikbaar voor het dragen van de financieringslast van investeringen in fosfaatrechten. Dit concludeert de Rabobank in haar sectorvisie ‘Melken in de nieuwe realiteit’. De Rabobank hanteert voor fosfaatrechten een aflossingstermijn van vijf jaar. Dit is de gebruikelijke termijn voor investeringen in immateriële activa. Bij volledige financiering en een rente van 4 procent zal een extra kasstroom van ongeveer 1100 euro per jaar gerealiseerd moeten worden om een investering in fosfaatrechten van 5000 euro per koe terug te verdienen. Bij een melkproductie van 8500 kilo per koe per jaar komt dit neer op ongeveer 13 euro per 100 kilo melk. Bij een investering van 7000 euro per koe loopt dit bedrag op tot 18,20 euro. Hierbij is nog geen rekening gehouden met extra jongvee. Langjarige melkprijs 34,50 euroVoor de langjarige melkprijs gaat de Rabobank uit van een gemiddelde van 34,50 euro per 100 kilo melk. Na aftrek van de kosten voor voer, vee, arbeid en mest, houdt een gemiddeld bedrijf volgens berekeningen van de bank nog maximaal 2 euro over om aan de rente- en aflossingsverplichtingen voor de aankoop van fosfaatrechten te voldoen. ‘Verantwoord investeren in fosfaatrechten vraagt om gezond boerenverstand en inzicht in de kostprijs’, benadrukken de financieel specialisten.
0 reacties
|
Nauwelijks financieringsruimte voor fosfaatrechten
Op een gemiddeld melkveebedrijf is op jaarbasis niet meer dan 2 euro per 100 kilo melk beschikbaar voor het dragen van de financieringslast van investeringen in fosfaatrechten. Dit concludeert de Rabobank in haar sectorvisie ‘Melken in de nieuwe realiteit’.
De Rabobank hanteert voor fosfaatrechten een aflossingstermijn van vijf jaar. Dit is de gebruikelijke termijn voor investeringen in immateriële activa. Bij volledige financiering en een rente van 4 procent zal een extra kasstroom van ongeveer 1100 euro per jaar gerealiseerd moeten worden om een investering in fosfaatrechten van 5000 euro per koe terug te verdienen.
Bij een melkproductie van 8500 kilo per koe per jaar komt dit neer op ongeveer 13 euro per 100 kilo melk. Bij een investering van 7000 euro per koe loopt dit bedrag op tot 18,20 euro. Hierbij is nog geen rekening gehouden met extra jongvee.
Langjarige melkprijs 34,50 euro
Voor de langjarige melkprijs gaat de Rabobank uit van een gemiddelde van 34,50 euro per 100 kilo melk. Na aftrek van de kosten voor voer, vee, arbeid en mest, houdt een gemiddeld bedrijf volgens berekeningen van de bank nog maximaal 2 euro over om aan de rente- en aflossingsverplichtingen voor de aankoop van fosfaatrechten te voldoen. ‘Verantwoord investeren in fosfaatrechten vraagt om gezond boerenverstand en inzicht in de kostprijs’, benadrukken de financieel specialisten.
REAGEER