woensdag, 5 september, 2018 Meer dan 220 melkveehouders verruilen FrieslandCampina voor een andere afnemer. Het gros van de vertrekkende leden stapt over naar A-ware. A-ware krijgt er een grote groep leveranciers bij. Exacte aantallen noemt de particuliere kaasmaker niet, maar naar schatting stappen in totaal 215 melkveehouders met gemiddeld 1,25 miljoen kilo melk over. Dit betekent dat FrieslandCampina bijna 270 miljoen kilo melk verliest. Tien RFC-leden uit Noord-Holland stappen daarnaast over naar CONO-kaasmakers. Aankoop uit DMF stoptAls gevolg van de transfers stopt A-ware met de aankoop van melk uit de Dutch Milk Foundation (DMF). Dit is de stichting die – als uitvloeisel van de fusie tussen FrieslandFoods en Campina in 2008 – regelt dat er jaarlijks 1,2 miljard kilo melk aan andere zuivelverwerkers beschikbaar wordt gesteld. De Europese Commissie legde deze maatregel destijds op om een monopolie van RFC te voorkomen. De melk die vertrekkende melkveehouders meenemen, hoeft RFC niet meer beschikbaar te stellen via de DMF. Afgelopen jaar nam A-ware, tegen de RFC-garantieprijs, via dit fonds nog zo’n 240 miljoen kilo melk van de coöperatie af. Onvrede over beleid‘Er is onder een bepaalde categorie boeren een hoop onvrede over diverse beleidszaken, in het bijzonder over de nieuwe strategie waarbij FrieslandCampina de jaarlijks groeiruimte voor individuele bedrijven bepaalt’, merkt bedrijfskundig adviseur Jelmer Sietzema van Alfa Accountants. Vooral na de aankondiging dat extra groeimelk met een dubbeltje per liter wordt gekort, worden Sietzema en zijn collega’s vaker gevraagd om te berekenen of de overstap naar een andere fabriek lucratief is. RFC betreurt vertrekWoordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina laat in een reactie weten het vertrek van leden te betreuren, maar te beseffen dat het ondernemerschap van sommige leden soms botst met het collectieve belang van de leden-melkveehouders. In het eerste septembernummer van Veeteelt deze week staat een uitgebreid verhaal over de reuring die gaande is op de transfermarkt voor zuivelfabrieken. De nieuwe Veeteelt ligt vanaf morgen in de brievenbus.
0 reacties
|
Minstens 220 veehouders verlaten FrieslandCampina
Meer dan 220 melkveehouders verruilen FrieslandCampina voor een andere afnemer. Het gros van de vertrekkende leden stapt over naar A-ware.
A-ware krijgt er een grote groep leveranciers bij. Exacte aantallen noemt de particuliere kaasmaker niet, maar naar schatting stappen in totaal 215 melkveehouders met gemiddeld 1,25 miljoen kilo melk over. Dit betekent dat FrieslandCampina bijna 270 miljoen kilo melk verliest. Tien RFC-leden uit Noord-Holland stappen daarnaast over naar CONO-kaasmakers.
Aankoop uit DMF stopt
Als gevolg van de transfers stopt A-ware met de aankoop van melk uit de Dutch Milk Foundation (DMF). Dit is de stichting die – als uitvloeisel van de fusie tussen FrieslandFoods en Campina in 2008 – regelt dat er jaarlijks 1,2 miljard kilo melk aan andere zuivelverwerkers beschikbaar wordt gesteld.
De Europese Commissie legde deze maatregel destijds op om een monopolie van RFC te voorkomen. De melk die vertrekkende melkveehouders meenemen, hoeft RFC niet meer beschikbaar te stellen via de DMF. Afgelopen jaar nam A-ware, tegen de RFC-garantieprijs, via dit fonds nog zo’n 240 miljoen kilo melk van de coöperatie af.
Onvrede over beleid
‘Er is onder een bepaalde categorie boeren een hoop onvrede over diverse beleidszaken, in het bijzonder over de nieuwe strategie waarbij FrieslandCampina de jaarlijks groeiruimte voor individuele bedrijven bepaalt’, merkt bedrijfskundig adviseur Jelmer Sietzema van Alfa Accountants.
Vooral na de aankondiging dat extra groeimelk met een dubbeltje per liter wordt gekort, worden Sietzema en zijn collega’s vaker gevraagd om te berekenen of de overstap naar een andere fabriek lucratief is.
RFC betreurt vertrek
Woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina laat in een reactie weten het vertrek van leden te betreuren, maar te beseffen dat het ondernemerschap van sommige leden soms botst met het collectieve belang van de leden-melkveehouders.
In het eerste septembernummer van Veeteelt deze week staat een uitgebreid verhaal over de reuring die gaande is op de transfermarkt voor zuivelfabrieken. De nieuwe Veeteelt ligt vanaf morgen in de brievenbus.
REAGEER