woensdag, 18 juli, 2018 De Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen invoering van de maatregelen die minister Schouten heeft voorgesteld om de knelpunten van het fosfaatrechtenstelsel voor vleesveehouders op te lossen. Dit maakte ze vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Jongvee dat nooit zal afkalven en dus uitsluitend is bestemd voor de productie van vlees, valt nu definitief buiten het fosfaatrechtenstelsel. Om deze dieren te mogen houden zijn dus geen fosfaatrechten nodig. Als eerder rechten zijn toegekend aan deze dieren, dan komen die te vervallen. Vrijwillige vrijstelling zoogkoeienOp de site van het ministerie is ook de uitwerking van de vrijstellingsregeling voor zoogkoeienhouders gepubliceerd. Deze moet nog wel officieel worden goedgekeurd door de Europese Commissie, maar dit lijkt een formaliteit. Zoogkoeienhouders kunnen er volgens deze regeling vrijwillig voor kiezen om te worden vrijgesteld van fosfaatrechten. Eerder toegekende rechten moeten ze dan inleveren en vrouwelijk jongvee van het bedrijf mag niet terechtkomen in de melkveehouderij. In de vrijstellingsregeling zijn bepalingen opgenomen om te voorkomen dat zoogkoeienhouders eventueel eerder toegekende rechten kunnen verkopen. Overigens kunnen zoogkoeienhouders er ook voor kiezen om hun rechten te behouden, maar dit betekent wel dat ze bij bedrijfsuitbreiding rechten moeten aankopen. Starters in knelgevallenregelingDe minister meldt in de brief ook dat de Europese Commissie heeft ingestemd met haar voorstel om de regeling voor knelgevallen ook toe te passen op bedrijven die tussen 2 juli 2015 en 1 januari 2018 zijn begonnen met melken. Een voorwaarde om voor de regeling in aanmerking te komen, is dat deze veehouders op 2 juli 2015 vrouwelijk jongvee voor de melkveehouderij hadden. De volledige Kamerbrief en de uitwerking van de vrijstellingsregeling zijn hier te downloaden.
2 reacties
|
Ministerie plaatst vleesvee definitief buiten het fosfaatrechtenstelsel
![]() |
De Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen invoering van de maatregelen die minister Schouten heeft voorgesteld om de knelpunten van het fosfaatrechtenstelsel voor vleesveehouders op te lossen. Dit maakte ze vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.
Jongvee dat nooit zal afkalven en dus uitsluitend is bestemd voor de productie van vlees, valt nu definitief buiten het fosfaatrechtenstelsel. Om deze dieren te mogen houden zijn dus geen fosfaatrechten nodig. Als eerder rechten zijn toegekend aan deze dieren, dan komen die te vervallen.
Vrijwillige vrijstelling zoogkoeien
Op de site van het ministerie is ook de uitwerking van de vrijstellingsregeling voor zoogkoeienhouders gepubliceerd. Deze moet nog wel officieel worden goedgekeurd door de Europese Commissie, maar dit lijkt een formaliteit.
Zoogkoeienhouders kunnen er volgens deze regeling vrijwillig voor kiezen om te worden vrijgesteld van fosfaatrechten. Eerder toegekende rechten moeten ze dan inleveren en vrouwelijk jongvee van het bedrijf mag niet terechtkomen in de melkveehouderij.
In de vrijstellingsregeling zijn bepalingen opgenomen om te voorkomen dat zoogkoeienhouders eventueel eerder toegekende rechten kunnen verkopen. Overigens kunnen zoogkoeienhouders er ook voor kiezen om hun rechten te behouden, maar dit betekent wel dat ze bij bedrijfsuitbreiding rechten moeten aankopen.
Starters in knelgevallenregeling
De minister meldt in de brief ook dat de Europese Commissie heeft ingestemd met haar voorstel om de regeling voor knelgevallen ook toe te passen op bedrijven die tussen 2 juli 2015 en 1 januari 2018 zijn begonnen met melken. Een voorwaarde om voor de regeling in aanmerking te komen, is dat deze veehouders op 2 juli 2015 vrouwelijk jongvee voor de melkveehouderij hadden.
De volledige Kamerbrief en de uitwerking van de vrijstellingsregeling zijn hier te downloaden.
Reacties
Hoe dan als het jongvee wel
Als jongvee (van vleesvee)
REAGEER