Ministerie onderzoekt heffing op vlees


LNV-minister Staghouwer wil bereiken dat de eiwitconsumptie in Nederland in 2030 voor de helft van plantaardige oorsprong is
woensdag, 30 maart, 2022

LNV-minister Staghouwer doet onderzoek naar een heffing op vlees. De opbrengst van deze heffing wil hij laten terugvloeien naar veehouders.

Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer over de evaluatie van het voedselbeleid.

Naar 50 procent plantaardig eiwit

Staghouwer wil bereiken dat de eiwitconsumptie in Nederland in 2030 voor de helft van plantaardige oorsprong is. Nu is de verhouding dierlijk/plantaardig nog 60/40. Volgens de minister is een verschuiving van het consumptiepatroon naar meer plantaardig eiwit gezonder en duurzamer. Zo zou het een reductie van de broeikasgasemissie met 10-15 procent opleveren.

Gezonde keuzes stimuleren

Invoeren van een vleesheffing is een van de middelen die Staghouwer overweegt in te zetten om consumenten te stimuleren gezondere en duurzamere keuzes te maken. Hiervoor denkt hij ook aan verhoging van een belasting op frisdrank, afschaffen van de btw op groente en fruit en een suikerbelasting.

Ook bijdragen ketenpartners

Naast de vleesconsumptie verminderen wil de minister ook voedselverspilling verder terugdringen en het aanbod en de consumptie van biologische voeding verhogen. Voor uitvoering van de aanpassingen in het voedselbeleid is een bedrag van 12 miljoen euro beschikbaar. De minister verwacht hiervoor echter ook inzet van ketenpartners, zoals supermarkten.

LTO reageert kritisch op het onderzoek naar een heffing op vlees. 

 


0 reacties

LNV-minister Staghouwer wil bereiken dat de eiwitconsumptie in Nederland in 2030 voor de helft van plantaardige oorsprong is
woensdag, 30 maart, 2022

LNV-minister Staghouwer doet onderzoek naar een heffing op vlees. De opbrengst van deze heffing wil hij laten terugvloeien naar veehouders.

Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer over de evaluatie van het voedselbeleid.

Naar 50 procent plantaardig eiwit

Staghouwer wil bereiken dat de eiwitconsumptie in Nederland in 2030 voor de helft van plantaardige oorsprong is. Nu is de verhouding dierlijk/plantaardig nog 60/40. Volgens de minister is een verschuiving van het consumptiepatroon naar meer plantaardig eiwit gezonder en duurzamer. Zo zou het een reductie van de broeikasgasemissie met 10-15 procent opleveren.

Gezonde keuzes stimuleren

Invoeren van een vleesheffing is een van de middelen die Staghouwer overweegt in te zetten om consumenten te stimuleren gezondere en duurzamere keuzes te maken. Hiervoor denkt hij ook aan verhoging van een belasting op frisdrank, afschaffen van de btw op groente en fruit en een suikerbelasting.

Ook bijdragen ketenpartners

Naast de vleesconsumptie verminderen wil de minister ook voedselverspilling verder terugdringen en het aanbod en de consumptie van biologische voeding verhogen. Voor uitvoering van de aanpassingen in het voedselbeleid is een bedrag van 12 miljoen euro beschikbaar. De minister verwacht hiervoor echter ook inzet van ketenpartners, zoals supermarkten.

LTO reageert kritisch op het onderzoek naar een heffing op vlees. 

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.