dinsdag, 8 september, 2020 Landbouwminister Carola Schouten wil in het toekomstig mestbeleid scherp onderscheid maken tussen intensieve en extensieve bedrijven. Intensieve veehouderijbedrijven zouden in de toekomst alle mest moeten afvoeren en laten verwerken terwijl de melkveehouderij volledig grondgebonden zou moeten worden. Dit stelt ze in een brief aan de Tweede Kamer waarin ze de contouren schetst van een toekomstig mestbeleid. Meer eenvoud in regelgevingDe minister wijst er in haar brief op dat de grondkwaliteit in de afgelopen 25 jaar sterk verbeterd is maar dat op de uitspoelingsgevoelige zand- en lössgronden de norm van de Europese nitraatrichtlijn (minder dan 50 mg nitraat per liter) vaak nog niet overal worden gehaald. Daarnaast heeft ze geluisterd naar de roep van boeren om beleid voor de lange termijn en vereenvoudiging van regelgeving. Schouten denkt dat deze doelen te realiseren zijn met een volledig grondgebonden melkvee- en rundvleesveehouderij. Grondgebondenheid betekent volgens haar dat alle ruwvoer op eigen grond of in de directe omgeving wordt geproduceerd en dat mest weer wordt geplaatst op deze grond. Grondgebondenheid als basis‘Met dit als basis kan grondgebondenheid als einddoel verder worden ingevuld. Hierbij kan worden gedacht aan het in overeenstemming brengen van de mestproductie met de mestplaatsingsruimte, maar ook aan bijvoorbeeld een maximum aantal dieren en/of een maximale melkproductie per hectare’, schrijft ze. Daarbij wil ze de regelgeving voor extensieve bedrijven eenvoudig houden maar intensievere melkveehouders ook de mogelijkheid geven voor een bedrijfsspecifieke verantwoording van de mestboekhouding. ‘Dit vraagt om een sluitend systeem van registratie en die is er op dit moment nog niet’, merkt ze hierbij op. Intensief, dan alle mest verwerkenVeehouders met varkens, pluimvee en vleeskalveren kunnen er in de plannen van de minister voor kiezen om ook volledig grondgebonden te worden. Als zij dit echter niet doen zullen ze alle mest van hun bedrijf moeten afvoeren en laten verwerken. De grond van deze bedrijven zal dan bemest kunnen worden met mest van grondgebonden bedrijven. Met deze maatregel verwacht Schouten dat de afvoer van mest beter geborgd kan worden. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat de EU toestaat om producten van mestverwerking in te zetten als kunstmest. De minister vindt het overigens niet wenselijk als er melkveebedrijven komen die alle mest afvoeren. De volledige brief aan de Tweede Kamer is hier te downloaden Ook heeft het ministerie een overzicht van belangrijke vragen en antwoorden opgesteld. Klik hier om dit te lezen
0 reacties
|
Minister Schouten wil naar volledig grondgebonden melkveehouderij
![]() |
Landbouwminister Carola Schouten wil in het toekomstig mestbeleid scherp onderscheid maken tussen intensieve en extensieve bedrijven.
Intensieve veehouderijbedrijven zouden in de toekomst alle mest moeten afvoeren en laten verwerken terwijl de melkveehouderij volledig grondgebonden zou moeten worden. Dit stelt ze in een brief aan de Tweede Kamer waarin ze de contouren schetst van een toekomstig mestbeleid.
Meer eenvoud in regelgeving
De minister wijst er in haar brief op dat de grondkwaliteit in de afgelopen 25 jaar sterk verbeterd is maar dat op de uitspoelingsgevoelige zand- en lössgronden de norm van de Europese nitraatrichtlijn (minder dan 50 mg nitraat per liter) vaak nog niet overal worden gehaald. Daarnaast heeft ze geluisterd naar de roep van boeren om beleid voor de lange termijn en vereenvoudiging van regelgeving. Schouten denkt dat deze doelen te realiseren zijn met een volledig grondgebonden melkvee- en rundvleesveehouderij. Grondgebondenheid betekent volgens haar dat alle ruwvoer op eigen grond of in de directe omgeving wordt geproduceerd en dat mest weer wordt geplaatst op deze grond.
Grondgebondenheid als basis
‘Met dit als basis kan grondgebondenheid als einddoel verder worden ingevuld. Hierbij kan worden gedacht aan het in overeenstemming brengen van de mestproductie met de mestplaatsingsruimte, maar ook aan bijvoorbeeld een maximum aantal dieren en/of een maximale melkproductie per hectare’, schrijft ze. Daarbij wil ze de regelgeving voor extensieve bedrijven eenvoudig houden maar intensievere melkveehouders ook de mogelijkheid geven voor een bedrijfsspecifieke verantwoording van de mestboekhouding. ‘Dit vraagt om een sluitend systeem van registratie en die is er op dit moment nog niet’, merkt ze hierbij op.
Intensief, dan alle mest verwerken
Veehouders met varkens, pluimvee en vleeskalveren kunnen er in de plannen van de minister voor kiezen om ook volledig grondgebonden te worden. Als zij dit echter niet doen zullen ze alle mest van hun bedrijf moeten afvoeren en laten verwerken. De grond van deze bedrijven zal dan bemest kunnen worden met mest van grondgebonden bedrijven. Met deze maatregel verwacht Schouten dat de afvoer van mest beter geborgd kan worden. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat de EU toestaat om producten van mestverwerking in te zetten als kunstmest. De minister vindt het overigens niet wenselijk als er melkveebedrijven komen die alle mest afvoeren.
De volledige brief aan de Tweede Kamer is hier te downloaden
Ook heeft het ministerie een overzicht van belangrijke vragen en antwoorden opgesteld. Klik hier om dit te lezen
REAGEER