woensdag, 17 februari, 2021 De fosfaatproductie en het aantal fosfaatrechten in de Nederlandse melkveehouderij liggen onder het sectorplafond. Toch houdt demissionair minister Schouten vast aan 20 procent afroming bij verhandeling van fosfaatrechten. Minder rechten dan plafondDit heeft ze de Tweede Kamer laten weten in een reactie op cijfers van het CBS over de fosfaat- en stikstofexcretie van de Nederlandse veestapel. Volgens de minister waren er op 1 februari van dit jaar 85,4 miljoen fosfaatrechten in de markt, waarvan ruim 84,7 miljoen in de melkveehouderij en zo’n 700.000 in de vleesveehouderij. Het sectorplafond voor de melkveehouderij is 84,9 miljoen kilo fosfaat. Nog veranderingen mogelijkEerder was met de Kamer afgesproken dat het afromingspercentage zou worden teruggebracht naar tien procent als de fosfaatproductie weer onder het plafond zou liggen. Toch houdt de minister voorlopig vast aan twintig procent afroming. ‘Het aantal fosfaatrechten in de markt is nog aan verandering onderhevig’, motiveert Schouten deze beslissing. ‘Zo kan het aantal rechten weer toenemen als gevolg van uitspraken in juridische procedures. Ook kunnen rechten die nu in gebruik zijn door de vleesveehouderij worden verkocht aan de melkveehouderij’, legt ze uit. Parkeren in fosfaatbankDe minister zegt de Tweede Kamer wel toe dat ze afgeroomde fosfaatrechten niet langer doorhaalt, maar parkeert in een fosfaatbank. Deze is op dit moment nog gesloten, maar fosfaatrechten uit deze bank zullen via loting beschikbaar komen voor grondgebonden bedrijven, waarbij jonge boeren meer kans maken op toekenning. Stijging stikstofproductie ‘zorgelijk’Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat de stikstofuitscheiding door de melkveehouderij met zo’n 10 miljoen kilo is gestegen en nu weer boven het sectorplafond ligt. Minister Schouten noemt deze ontwikkelingen ‘zorgelijk’ en roept sectorpartijen op om ‘voortvarende maatregelen’ te treffen om deze bij te sturen.
1 reactie
|
Minister handhaaft 20 procent afroming bij verkoop fosfaatrechten
De fosfaatproductie en het aantal fosfaatrechten in de Nederlandse melkveehouderij liggen onder het sectorplafond. Toch houdt demissionair minister Schouten vast aan 20 procent afroming bij verhandeling van fosfaatrechten.
Minder rechten dan plafond
Dit heeft ze de Tweede Kamer laten weten in een reactie op cijfers van het CBS over de fosfaat- en stikstofexcretie van de Nederlandse veestapel. Volgens de minister waren er op 1 februari van dit jaar 85,4 miljoen fosfaatrechten in de markt, waarvan ruim 84,7 miljoen in de melkveehouderij en zo’n 700.000 in de vleesveehouderij. Het sectorplafond voor de melkveehouderij is 84,9 miljoen kilo fosfaat.
Nog veranderingen mogelijk
Eerder was met de Kamer afgesproken dat het afromingspercentage zou worden teruggebracht naar tien procent als de fosfaatproductie weer onder het plafond zou liggen. Toch houdt de minister voorlopig vast aan twintig procent afroming. ‘Het aantal fosfaatrechten in de markt is nog aan verandering onderhevig’, motiveert Schouten deze beslissing. ‘Zo kan het aantal rechten weer toenemen als gevolg van uitspraken in juridische procedures. Ook kunnen rechten die nu in gebruik zijn door de vleesveehouderij worden verkocht aan de melkveehouderij’, legt ze uit.
Parkeren in fosfaatbank
De minister zegt de Tweede Kamer wel toe dat ze afgeroomde fosfaatrechten niet langer doorhaalt, maar parkeert in een fosfaatbank. Deze is op dit moment nog gesloten, maar fosfaatrechten uit deze bank zullen via loting beschikbaar komen voor grondgebonden bedrijven, waarbij jonge boeren meer kans maken op toekenning.
Stijging stikstofproductie ‘zorgelijk’
Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat de stikstofuitscheiding door de melkveehouderij met zo’n 10 miljoen kilo is gestegen en nu weer boven het sectorplafond ligt. Minister Schouten noemt deze ontwikkelingen ‘zorgelijk’ en roept sectorpartijen op om ‘voortvarende maatregelen’ te treffen om deze bij te sturen.
Reacties
het is wel triest dat de
REAGEER