donderdag, 28 oktober, 2021 Zuivelcoöperatie Milcobel start vanaf februari 2022 met de verkoop van C02-neutrale kaas. Milcobel wil met het kaasmerk Brugge-kaas inspelen op de vraag van de consument die bewust op zoek is naar duurzaam geproduceerd voedsel. Onderzoek naar CO2-vastlegging in grasVoor de certificering van de CO2-neutrale kaas werkt Milcobel samen met CO2 Logic. Zij stellen een aantal voorwaarden om het label CO2-neutraal te mogen claimen. Zo zijn er eisen aan het produceren van broeikasgassen en energiegebruik. Volgens Milcobel zet meer dan de helft van de melkveehouders hernieuwbare energie in en voert tweederde van de bedrijven energieverlagende maatregelen uit. Ook werken diverse Milcobelbedrijven mee aan onderzoeken van het onderzoeksinstituut ILVO rondom het verlagen van methaanuitstoot bij koeien en CO2-opslag in grasland. Ook in de verwerkingsprocessen in de zuivelfabrieken is het energieverbruik afgelopen jaren verlaagd. Carbon farming in de kinderschoenenOpvallend is de keus om de resterende uitstoot en verbruik te compenseren via een gecertificeerd windmolenproject in India. ‘We hadden graag een lokaal project gesteund, maar in Europa en België staat carbon farming nog in de kinderschoenen. Het regelgevend kader ontbreekt, net als afspraken rond meten, opvolgen en vergoeden. Daar staan ze in het buitenland al verder mee. Dat zijn dus plannen voor de toekomst’, zegt Nils van Dam, algemeen directeur van Milcobel.
0 reacties
|
Milcobel start productie CO2-neutrale kaas
Zuivelcoöperatie Milcobel start vanaf februari 2022 met de verkoop van C02-neutrale kaas.
Milcobel wil met het kaasmerk Brugge-kaas inspelen op de vraag van de consument die bewust op zoek is naar duurzaam geproduceerd voedsel.
Onderzoek naar CO2-vastlegging in gras
Voor de certificering van de CO2-neutrale kaas werkt Milcobel samen met CO2 Logic. Zij stellen een aantal voorwaarden om het label CO2-neutraal te mogen claimen. Zo zijn er eisen aan het produceren van broeikasgassen en energiegebruik. Volgens Milcobel zet meer dan de helft van de melkveehouders hernieuwbare energie in en voert tweederde van de bedrijven energieverlagende maatregelen uit. Ook werken diverse Milcobelbedrijven mee aan onderzoeken van het onderzoeksinstituut ILVO rondom het verlagen van methaanuitstoot bij koeien en CO2-opslag in grasland. Ook in de verwerkingsprocessen in de zuivelfabrieken is het energieverbruik afgelopen jaren verlaagd.
Carbon farming in de kinderschoenen
Opvallend is de keus om de resterende uitstoot en verbruik te compenseren via een gecertificeerd windmolenproject in India. ‘We hadden graag een lokaal project gesteund, maar in Europa en België staat carbon farming nog in de kinderschoenen. Het regelgevend kader ontbreekt, net als afspraken rond meten, opvolgen en vergoeden. Daar staan ze in het buitenland al verder mee. Dat zijn dus plannen voor de toekomst’, zegt Nils van Dam, algemeen directeur van Milcobel.
REAGEER