donderdag, 19 oktober, 2017 Na FrieslandCampina eerder deze week komt nu ook minister Kamp van Economische Zaken met een waarschuwing aan de Nederlandse melkveehouders. De melkveestapel groeit weer en dit bedreigt volgens hem de derogatie. De minister heeft de Tweede Kamer in een brief geïnformeerd over de voortgang van het fosfaatreductieplan. Volgens een rapportage van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het derde kwartaal is de productie van fosfaat uit de melkveehouderij tot 1 oktober met 9,2 miljoen kilo teruggebracht via het voerspoor, de stoppersregeling en een vermindering van het aantal dieren. Hiermee ligt de sector volgens de berekeningen nog steeds op koers om dit jaar onder het fofsfaatplafond te blijven. 10.000 gve’s extraUit de cijfers van het CBS blijkt echter ook dat na een maandenlange daling het aantal gve’s in de melkveehouderij in de maand september weer is gestegen met ongeveer 10.000 stuks. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door een toename van het aantal melk- en kalfkoeien met ruim 7500 stuks. Derogatie in gevaarKamp waarschuwt in de Kamerbrief voor de gevolgen. Als de veestapel blijft groeien en de sector aan het eind van het jaar niet onder het fosfaatplafond blijft, komt de derogatie volgens de minister mogelijk in gevaar. De volledige brief aan de Tweede Kamer is hier te downloaden
0 reacties
|
Melkveestapel groeit weer en minister waarschuwt voor gevolgen
Na FrieslandCampina eerder deze week komt nu ook minister Kamp van Economische Zaken met een waarschuwing aan de Nederlandse melkveehouders. De melkveestapel groeit weer en dit bedreigt volgens hem de derogatie.
De minister heeft de Tweede Kamer in een brief geïnformeerd over de voortgang van het fosfaatreductieplan. Volgens een rapportage van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het derde kwartaal is de productie van fosfaat uit de melkveehouderij tot 1 oktober met 9,2 miljoen kilo teruggebracht via het voerspoor, de stoppersregeling en een vermindering van het aantal dieren.
Hiermee ligt de sector volgens de berekeningen nog steeds op koers om dit jaar onder het fofsfaatplafond te blijven.
10.000 gve’s extra
Uit de cijfers van het CBS blijkt echter ook dat na een maandenlange daling het aantal gve’s in de melkveehouderij in de maand september weer is gestegen met ongeveer 10.000 stuks. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door een toename van het aantal melk- en kalfkoeien met ruim 7500 stuks.
Derogatie in gevaar
Kamp waarschuwt in de Kamerbrief voor de gevolgen. Als de veestapel blijft groeien en de sector aan het eind van het jaar niet onder het fosfaatplafond blijft, komt de derogatie volgens de minister mogelijk in gevaar.
De volledige brief aan de Tweede Kamer is hier te downloaden
REAGEER