vrijdag, 29 maart, 2019 De melkproductie in de EU, en ook die in Australië, blijven achter ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit het marktbericht zuivel van ZuivelNL. De eerste twee maanden lag de melkproductie in Europa 1,3 procent lager dan vorig jaar. In Nederland bleef de melkaanvoer met 3,6 procent nog verder achter, al lijkt met de verminderde melkaanvoer van –1,8 procent in de maand februari de achterstand wel af te vlakken. Ook de melkaanvoer van Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk bleef achter. Matige productiestart in AustraliëOok in de Verenigde Staten bleef de groei met 0,9 procent achter. En in Australië zorgde droogte voor een matige productiestart van het nieuwe jaar met een 11 procent lagere melkaanvoer. Alleen in Nieuw-Zeeland was sprake van een stevige groei van 7,7 procent. Extra exportvraagDe gevolgen voor de marktprijzen op de achterblijvende melkaanvoer noemt ZuivelNL rustig tot positief. De boterprijzen stabiliseerden in maart, en datzelfde geldt voor de prijs van mager melkpoeder. Omdat de piekproductie van melk als gevolg van het groeiseizoen in Oceanië en Zuid-Amerika achter de rug is, kan het teruglopende aanbod van melk zorgen voor extra exportvraag en daarmee positief doorwerken op de zuivelprijzen.
0 reacties
|
Melkproductie blijft wereldwijd achter
De melkproductie in de EU, en ook die in Australië, blijven achter ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit het marktbericht zuivel van ZuivelNL.
De eerste twee maanden lag de melkproductie in Europa 1,3 procent lager dan vorig jaar. In Nederland bleef de melkaanvoer met 3,6 procent nog verder achter, al lijkt met de verminderde melkaanvoer van –1,8 procent in de maand februari de achterstand wel af te vlakken. Ook de melkaanvoer van Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk bleef achter.
Matige productiestart in Australië
Ook in de Verenigde Staten bleef de groei met 0,9 procent achter. En in Australië zorgde droogte voor een matige productiestart van het nieuwe jaar met een 11 procent lagere melkaanvoer. Alleen in Nieuw-Zeeland was sprake van een stevige groei van 7,7 procent.
Extra exportvraag
De gevolgen voor de marktprijzen op de achterblijvende melkaanvoer noemt ZuivelNL rustig tot positief. De boterprijzen stabiliseerden in maart, en datzelfde geldt voor de prijs van mager melkpoeder.
Omdat de piekproductie van melk als gevolg van het groeiseizoen in Oceanië en Zuid-Amerika achter de rug is, kan het teruglopende aanbod van melk zorgen voor extra exportvraag en daarmee positief doorwerken op de zuivelprijzen.
REAGEER