maandag, 23 oktober, 2017 Er is onder melkveehouders in Nederland en omringende landen genoeg animo voor het vastzetten van de melkprijs. Maar alleen in Duitsland worden momenteel ook daadwerkelijk contracten afgesloten. Dat zegt projectmanager Trienke Elshof van Dairy Trading Online (DTO) in Emmeloord. DTO bracht enkele weken geleden namens een Duitse zuivelverwerker Melkprijs Garantiecertificaten op de markt voor 37,85 cent per kilo melk voor de periode van een jaar. Een melkveehouder die daarvan 20 certificaten van elk 50.000 kg melk kocht, weet zeker dat hij voor 1 miljoen kilo melk een jaar lang gegarandeerd 37,85 cent per kilo krijgt. Vijfde uitgifte in DuitslandDe uitgifte in Duitsland was al de vijfde dit jaar. ‘Er is veel animo, vooral bij de grootschalige melkveebedrijven met meer dan 10 miljoen kilo melk in het oosten van Duitsland. Die hebben belang bij continuïteit in opbrengst- en kostprijs en zetten dan ook meteen behoorlijke volumes vast’, vertelt Elshof. De aanbieders van de contracten betreffen zowel grote als kleine zuivelondernemingen. In Nederland, waar het product al enkele jaren op de markt is, dateert de laatste uitgifte van een Melkprijs Garantiecertificaat al weer van juni 2016. In de jaren daarvoor was de animo vergelijkbaar met zoals deze nu in Duitsland is. Elshof vertelt dat dit niet aan de Nederlandse melkveehouders ligt. Zuivelverwerkers terughoudendElshof: ‘De Nederlandse melkveehouders willen wel. Het zijn juist de zuivelverwerkers in Nederland die wat terughoudender zijn geworden. Misschien dat ze in de jaren ervoor door de sterk schommelende melkprijzen een paar keer nat zijn gegaan. En wij zien dat er tegenwoordig vaker andere contracten worden afgesloten met supermarkten. Contracten die meer meebewegen met de volatiliteit van de melkprijs. Dat maakt het fixatie van hun kostprijs voor de inkoop van melk wellicht minder noodzakelijk.’ Nieuw Melkprijs Garantiecertificaat voor NederlandDTO is overigens in verregaande onderhandeling met een zuivelverwerker over een nieuw contract. Elshof verwacht dan ook dat DTO nog voor het einde van dit jaar eindelijk ook weer met een uitgifte gaat komen.
0 reacties
|
Melkprijs vastzetten populair in Duitsland
Er is onder melkveehouders in Nederland en omringende landen genoeg animo voor het vastzetten van de melkprijs. Maar alleen in Duitsland worden momenteel ook daadwerkelijk contracten afgesloten.
Dat zegt projectmanager Trienke Elshof van Dairy Trading Online (DTO) in Emmeloord. DTO bracht enkele weken geleden namens een Duitse zuivelverwerker Melkprijs Garantiecertificaten op de markt voor 37,85 cent per kilo melk voor de periode van een jaar. Een melkveehouder die daarvan 20 certificaten van elk 50.000 kg melk kocht, weet zeker dat hij voor 1 miljoen kilo melk een jaar lang gegarandeerd 37,85 cent per kilo krijgt.
Vijfde uitgifte in Duitsland
De uitgifte in Duitsland was al de vijfde dit jaar. ‘Er is veel animo, vooral bij de grootschalige melkveebedrijven met meer dan 10 miljoen kilo melk in het oosten van Duitsland. Die hebben belang bij continuïteit in opbrengst- en kostprijs en zetten dan ook meteen behoorlijke volumes vast’, vertelt Elshof. De aanbieders van de contracten betreffen zowel grote als kleine zuivelondernemingen.
In Nederland, waar het product al enkele jaren op de markt is, dateert de laatste uitgifte van een Melkprijs Garantiecertificaat al weer van juni 2016. In de jaren daarvoor was de animo vergelijkbaar met zoals deze nu in Duitsland is. Elshof vertelt dat dit niet aan de Nederlandse melkveehouders ligt.
Zuivelverwerkers terughoudend
Elshof: ‘De Nederlandse melkveehouders willen wel. Het zijn juist de zuivelverwerkers in Nederland die wat terughoudender zijn geworden. Misschien dat ze in de jaren ervoor door de sterk schommelende melkprijzen een paar keer nat zijn gegaan. En wij zien dat er tegenwoordig vaker andere contracten worden afgesloten met supermarkten. Contracten die meer meebewegen met de volatiliteit van de melkprijs. Dat maakt het fixatie van hun kostprijs voor de inkoop van melk wellicht minder noodzakelijk.’
Nieuw Melkprijs Garantiecertificaat voor Nederland
DTO is overigens in verregaande onderhandeling met een zuivelverwerker over een nieuw contract. Elshof verwacht dan ook dat DTO nog voor het einde van dit jaar eindelijk ook weer met een uitgifte gaat komen.
REAGEER