dinsdag, 29 juni, 2021 Volgens marktonderzoek van Rabobank naar de markt voor alternatieve eiwitproducten als vlees- en zuivelvervangers groeit de markt tot en met 2035 flink door, maar blijft het ook dan een nichemarkt. De bank geeft aan dat het consumptieaandeel van vlees- en zuivelvervangers in Nederland vorig jaar respectievelijk 2,5 en 4 procent was. Desondanks groeit het segment wel hard, de verkoop van deze producten is sinds 2017 verdubbeld naar bijna 200 miljoen euro. Europese koplopers zuivelvervangersNederland is binnen Europa een van de koplopers op gebied van consumptie van alternatieve eiwitten. Ook België, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk staan in de top, maar in de meeste Europese landen ligt de consumptie veel lager. Gemiddeld is het consumptieaandeel van vlees- en zuivelvervangers in Europa 0,5 en 3 procent. Volumegroei komende 15 jaarRabobank schat in dat de markt voor vleesvervangers over 15 jaar verachtvoudigd is, van 214 kiloton naar bijna 1700 kiloton in 2035. Voor zuivelvervangers verwacht de bank een jaarlijkse volumegroei van 7 tot 8 procent. Liever wel echte kaasDe totale zuivelconsumptie in Europa bedroeg afgelopen jaar ruim 51.000 kiloton aan producten. Ongeveer 3 procentvan die consumptie bestond uit zuivelvervangers. Binnen de zuivel worden vooral vervangers voor verse melk geconsumeerd en veel minder voor producten als kaas. De gevolgen voor de zuivelmarkt van het toenemende marktaandeel van zuivelvervangers zijn dan ook niet eenduidig. Meer over de verwachte gevolgen van zuivelvervangers voor de afzet van koemelk is te lezen in dit uitgebreide artikel van Rabobank
0 reacties
|
Markt alternatieve eiwitten groeit, maar blijft niche
![]() |
Volgens marktonderzoek van Rabobank naar de markt voor alternatieve eiwitproducten als vlees- en zuivelvervangers groeit de markt tot en met 2035 flink door, maar blijft het ook dan een nichemarkt.
De bank geeft aan dat het consumptieaandeel van vlees- en zuivelvervangers in Nederland vorig jaar respectievelijk 2,5 en 4 procent was. Desondanks groeit het segment wel hard, de verkoop van deze producten is sinds 2017 verdubbeld naar bijna 200 miljoen euro.
Europese koplopers zuivelvervangers
Nederland is binnen Europa een van de koplopers op gebied van consumptie van alternatieve eiwitten. Ook België, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk staan in de top, maar in de meeste Europese landen ligt de consumptie veel lager. Gemiddeld is het consumptieaandeel van vlees- en zuivelvervangers in Europa 0,5 en 3 procent.
Volumegroei komende 15 jaar
Rabobank schat in dat de markt voor vleesvervangers over 15 jaar verachtvoudigd is, van 214 kiloton naar bijna 1700 kiloton in 2035. Voor zuivelvervangers verwacht de bank een jaarlijkse volumegroei van 7 tot 8 procent.
Liever wel echte kaas
De totale zuivelconsumptie in Europa bedroeg afgelopen jaar ruim 51.000 kiloton aan producten. Ongeveer 3 procentvan die consumptie bestond uit zuivelvervangers. Binnen de zuivel worden vooral vervangers voor verse melk geconsumeerd en veel minder voor producten als kaas. De gevolgen voor de zuivelmarkt van het toenemende marktaandeel van zuivelvervangers zijn dan ook niet eenduidig.
Meer over de verwachte gevolgen van zuivelvervangers voor de afzet van koemelk is te lezen in dit uitgebreide artikel van Rabobank
REAGEER