maandag, 11 juni, 2018 Boeren en loonwerkers moeten meer tijd krijgen om de alternatieve technieken voor de sleepvoet technisch zo aan te passen dat de verdunning van mest met water goed is te borgen. Bovendien moet er ook verder worden gekeken naar andere alternatieven dan de huidige drie methoden. Dat zegt bestuurslid Herman Bakhuis van de LTO-vakgroep melkveehouderij. Drie alternatieven voor de sleepvoetMet ingang van 1 januari volgend jaar wordt het gebruik van de sleepvoet op klei- en veengrond verboden. De overheid koerst af op drie verschillende alternatieve technieken. Met water verdunde mestDie borging geldt wel voor de andere twee methoden: aanwending van met water verdunde mest via sleepvoet of sleepslang en aanwending van mest via sleepvoet in combinatie met extra uren weidegang, waarbij de eerste en tweede mestgift met water wordt verdund. Bakhuis: ‘Die technieken moeten eerst nog goedgekeurd worden door de EU in Brussel. Daar komt pas in november duidelijkheid over. Dat is veel te laat om vóór het nieuwe seizoen, half februari 2019, de mestapparatuur te voorzien van extra meters om de watertoevoer te borgen. Het is allemaal haalbaar, maar niet in zo’n korte tijd.’ Volgens de LTO-bestuurder is daar minimaal een half jaar voor nodig. Borging cruciaal bij nieuwe techniekenDaarnaast benadrukt Bakhuis dat er verder moet worden gekeken dan de huidige drie alternatieve technieken. Een veelbelovende optie is namelijk het toevoegen van water aan de mestput. ‘Dat werkt heel goed, het reduceert zowel de emissie vanuit de stal als bij het mestuitrijden.’ Ook hier is een goede borging cruciaal, erkent hij. De overheid richt zich nu alleen op de drie alternatieve technieken voor mestuitrijden. ‘We hadden gehoopt op meer flexibiliteit bij de overheid in de zoektocht naar alternatieven.’
0 reacties
|
LTO wil meer tijd voor borgen sleepvoet-alternatieven
Boeren en loonwerkers moeten meer tijd krijgen om de alternatieve technieken voor de sleepvoet technisch zo aan te passen dat de verdunning van mest met water goed is te borgen.
Bovendien moet er ook verder worden gekeken naar andere alternatieven dan de huidige drie methoden. Dat zegt bestuurslid Herman Bakhuis van de LTO-vakgroep melkveehouderij.
Drie alternatieven voor de sleepvoet
Met ingang van 1 januari volgend jaar wordt het gebruik van de sleepvoet op klei- en veengrond verboden. De overheid koerst af op drie verschillende alternatieve technieken.
De eerste is de pulse-track-techniek, een soort spaakwielbemester die de mest in de grond drukt. Hiervoor is geen aparte borging nodig, aldus Bakhuis.
Met water verdunde mest
Die borging geldt wel voor de andere twee methoden: aanwending van met water verdunde mest via sleepvoet of sleepslang en aanwending van mest via sleepvoet in combinatie met extra uren weidegang, waarbij de eerste en tweede mestgift met water wordt verdund.
Bakhuis: ‘Die technieken moeten eerst nog goedgekeurd worden door de EU in Brussel. Daar komt pas in november duidelijkheid over. Dat is veel te laat om vóór het nieuwe seizoen, half februari 2019, de mestapparatuur te voorzien van extra meters om de watertoevoer te borgen. Het is allemaal haalbaar, maar niet in zo’n korte tijd.’ Volgens de LTO-bestuurder is daar minimaal een half jaar voor nodig.
Borging cruciaal bij nieuwe technieken
Daarnaast benadrukt Bakhuis dat er verder moet worden gekeken dan de huidige drie alternatieve technieken. Een veelbelovende optie is namelijk het toevoegen van water aan de mestput. ‘Dat werkt heel goed, het reduceert zowel de emissie vanuit de stal als bij het mestuitrijden.’ Ook hier is een goede borging cruciaal, erkent hij.
De overheid richt zich nu alleen op de drie alternatieve technieken voor mestuitrijden. ‘We hadden gehoopt op meer flexibiliteit bij de overheid in de zoektocht naar alternatieven.’
REAGEER