dinsdag, 22 september, 2020 Van de 1,3 miljard euro die het kabinet heeft gereserveerd voor een opkoop- en saneringsregeling voor de veehouderij zou minstens 750 miljoen euro moeten worden geïnvesteerd in vernieuwing die effectief bijdraagt aan verlaging van de stikstofuitstoot. ‘Het kabinet kiest nog niet voor de meest effectieve weg uit de stikstofcrisis’, stellen sectorvertegenwoordigers in een brief aan de leden van de vaste Kamercommissie voor landbouw. De brief is ondertekend door Wil Meulenbroeks, voorzitter LTO Melkveehouderij, Erik Hubers, voorzitter LTO Pluimveehouderij, Linda Jansen, voorzitter van de Producentenorganisatie Varkenshouderij en Trienke Elshof, portefeuillehouder Gezonde Omgeving van LTO Nederland Kostprijsverhoging vraagt steunOpkoop van veehouderijbedrijven is volgens de briefschrijvers een weinig kosteneffectieve oplossing voor de stikstofproblematiek. LTO en POV pleiten daarom voor een kleiner budget voor opkoop en meer geld voor investeringen in management, mestaanwending en betere stalsystemen. ‘De sector heeft oplossingen, maar kostprijsverhogende maatregelen kunnen meestal niet via het product worden terugverdiend. Omdat de rek er bij ondernemers uit is, zal de overheid investeringen mogelijk moeten maken’, stellen ze. Grond nodig voor kringlooplandbouwLTO en POV wijzen op de schadelijke gevolgen van saneringsregelingen voor de agrarische sector. Zo kan de markt voor productierechten en grond er door worden verstoord. ‘Een opkoopregeling zoals die nu wordt voorgesteld biedt geen enkel perspectief voor de blijvers’, benadrukken ze. ‘De agrarische sector zal grond nodig hebben voor structuurversterking en de ontwikkeling naar kringlooplandbouw.’ Onomkeerbare besluiten voorkomenDe briefschrijvers roepen Kamerleden dan ook op om te voorkomen dat de komende maanden onnodige en onomkeerbare besluiten worden doorgedrukt via de Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderijen. De volledige brief aan de vaste Kamercommissie is te downloaden van de site van LTO.
0 reacties
|
LTO: ‘Gebruik 750 miljoen saneringsbudget voor vernieuwing’
![]() |
Van de 1,3 miljard euro die het kabinet heeft gereserveerd voor een opkoop- en saneringsregeling voor de veehouderij zou minstens 750 miljoen euro moeten worden geïnvesteerd in vernieuwing die effectief bijdraagt aan verlaging van de stikstofuitstoot.
‘Het kabinet kiest nog niet voor de meest effectieve weg uit de stikstofcrisis’, stellen sectorvertegenwoordigers in een brief aan de leden van de vaste Kamercommissie voor landbouw. De brief is ondertekend door Wil Meulenbroeks, voorzitter LTO Melkveehouderij, Erik Hubers, voorzitter LTO Pluimveehouderij, Linda Jansen, voorzitter van de Producentenorganisatie Varkenshouderij en Trienke Elshof, portefeuillehouder Gezonde Omgeving van LTO Nederland
Kostprijsverhoging vraagt steun
Opkoop van veehouderijbedrijven is volgens de briefschrijvers een weinig kosteneffectieve oplossing voor de stikstofproblematiek. LTO en POV pleiten daarom voor een kleiner budget voor opkoop en meer geld voor investeringen in management, mestaanwending en betere stalsystemen. ‘De sector heeft oplossingen, maar kostprijsverhogende maatregelen kunnen meestal niet via het product worden terugverdiend. Omdat de rek er bij ondernemers uit is, zal de overheid investeringen mogelijk moeten maken’, stellen ze.
Grond nodig voor kringlooplandbouw
LTO en POV wijzen op de schadelijke gevolgen van saneringsregelingen voor de agrarische sector. Zo kan de markt voor productierechten en grond er door worden verstoord. ‘Een opkoopregeling zoals die nu wordt voorgesteld biedt geen enkel perspectief voor de blijvers’, benadrukken ze. ‘De agrarische sector zal grond nodig hebben voor structuurversterking en de ontwikkeling naar kringlooplandbouw.’
Onomkeerbare besluiten voorkomen
De briefschrijvers roepen Kamerleden dan ook op om te voorkomen dat de komende maanden onnodige en onomkeerbare besluiten worden doorgedrukt via de Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderijen.
De volledige brief aan de vaste Kamercommissie is te downloaden van de site van LTO.
REAGEER