maandag, 8 juni, 2020 De maximale depositiewaarden voor stikstof die Nederland volgens het Adviescollege Stikstofproblematiek zou moeten nastreven, zijn onhaalbaar. Dat stelt LTO Nederland in een eerste reactie op het eindrapport dat de Commissie Remkes vandaag presenteerde. ‘Nederland is als klein, dichtbevolkt en bedrijvig land met de vele onhaalbare kritische depositiewaarden in Natura 2020-gebieden een doodlopende tunnel ingelopen’, zo reageert Trienke Elshof, portefeuillehouder Ondernemen in een Gezonde Omgeving bij LTO Nederland. Meer borging en regels geen oplossingDe Commissie Remkes is erg kritisch op de plannen van de overheid om de stikstofproblematiek op te lossen. Maar de oplossing is volgens LTO niet om via meer borging en regelgeving in de landbouw ervoor te zorgen dat er minder ammoniak wordt uitgestoten. Volgens LTO werd in 2019 door het Planbureau voor Leefomgeving (PBL) al gemeld dat zelfs als er in Nederland géén stikstof wordt uitgestoten de kritische depositiewaarde in 44 gebieden nog steeds wordt overschreden. Het advies van Remkes om in 2040 vrijwel overal onder de kritische depositiewaarden te komen, roept volgens LTO dus vragen op. Gedwongen uitkoop weinig effectiefBotweg reducties van deposities opleggen slaat innovatie dood, zo stelt Elshof. ‘Laat de boeren boeren. We hebben oplossingen waarmee de stikstofuitstoot nog lager wordt: koeien langer in de wei, mest verdunnen met water, minder eiwit voeren als onderdeel van een totaalrantsoen, innovatie stalsystemen. De suggestie van Remkes om twee keer zo veel emissiereductie als harde verplichting in de wet vast te leggen en de mogelijkheid tot gedwongen uitkoop zijn dure oplossingen en weinig effectief.’ Klik hier om de volledige reactie van LTO te lezen.
0 reacties
|
LTO: Commissie Remkes wil onhaalbare depositiewaarden
De maximale depositiewaarden voor stikstof die Nederland volgens het Adviescollege Stikstofproblematiek zou moeten nastreven, zijn onhaalbaar.
Dat stelt LTO Nederland in een eerste reactie op het eindrapport dat de Commissie Remkes vandaag presenteerde. ‘Nederland is als klein, dichtbevolkt en bedrijvig land met de vele onhaalbare kritische depositiewaarden in Natura 2020-gebieden een doodlopende tunnel ingelopen’, zo reageert Trienke Elshof, portefeuillehouder Ondernemen in een Gezonde Omgeving bij LTO Nederland.
Meer borging en regels geen oplossing
De Commissie Remkes is erg kritisch op de plannen van de overheid om de stikstofproblematiek op te lossen. Maar de oplossing is volgens LTO niet om via meer borging en regelgeving in de landbouw ervoor te zorgen dat er minder ammoniak wordt uitgestoten. Volgens LTO werd in 2019 door het Planbureau voor Leefomgeving (PBL) al gemeld dat zelfs als er in Nederland géén stikstof wordt uitgestoten de kritische depositiewaarde in 44 gebieden nog steeds wordt overschreden. Het advies van Remkes om in 2040 vrijwel overal onder de kritische depositiewaarden te komen, roept volgens LTO dus vragen op.
Gedwongen uitkoop weinig effectief
Botweg reducties van deposities opleggen slaat innovatie dood, zo stelt Elshof. ‘Laat de boeren boeren. We hebben oplossingen waarmee de stikstofuitstoot nog lager wordt: koeien langer in de wei, mest verdunnen met water, minder eiwit voeren als onderdeel van een totaalrantsoen, innovatie stalsystemen. De suggestie van Remkes om twee keer zo veel emissiereductie als harde verplichting in de wet vast te leggen en de mogelijkheid tot gedwongen uitkoop zijn dure oplossingen en weinig effectief.’
Klik hier om de volledige reactie van LTO te lezen.
REAGEER