dinsdag, 18 december, 2018 De ledenraad van FrieslandCampina heeft vandaag ingestemd met de heftig bediscussieerde plannen voor aanpassing van het melkgeldreglement. Hierdoor kan de coöperatie veehouders korten op het melkgeld als er meer melk wordt geproduceerd dan de markt aankan. Het nieuwe melkgeldreglement is gebaseerd op het principe van gebalanceerde groei. Hiervan is sprake als het aanbod van melk in hetzelfde tempo groeit als de vraag naar zuivelproducten. Op basis van voorspellingen over de ontwikkelingen op de wereldmarkt stelt FrieslandCampina voor een periode van twee jaar vooraf een groeipercentage vast. Voor 2019 en 2020 is dit 1,5 procent. Leveringsvolume per bedrijfVoor alle bedrijven is een vergelijkingsvolume berekend dat is gebaseerd op leveringen in een referentieperiode. Voor 2019 en 2020 wordt dit leveringsvolume verhoogd met 1,5 procent. Als individuele bedrijven in een jaar meer melk leveren dan dit leveringsvolume, wordt over deze meer geproduceerde melk 10 cent per kilo ingehouden. Berekening over totale aanbodDe kortingsregeling op het melkgeld gaat pas in als het totale aanbod van melk van de leden van FrieslandCampina harder groeit dan de vastgestelde marktconforme groei. Dit betekent dat er voor individuele bedrijven extra ruimte ontstaat als er bedrijven stoppen, vertrekken of minder melk gaan leveren. Uitzondering voor bijzondere melkstromenHet nieuwe melkgeldreglement gaat in op 1 januari 2019. Voor bijzondere melkstromen – denk aan biologisch, VLOG-melk of de nieuwe duurzame melkstroom – kan van het marktconforme groeipercentage worden afgeweken als er meer vraag dan aanbod is.
0 reacties
|
Ledenraad FrieslandCampina stemt in met plan gebalanceerde groei
De ledenraad van FrieslandCampina heeft vandaag ingestemd met de heftig bediscussieerde plannen voor aanpassing van het melkgeldreglement. Hierdoor kan de coöperatie veehouders korten op het melkgeld als er meer melk wordt geproduceerd dan de markt aankan.
Het nieuwe melkgeldreglement is gebaseerd op het principe van gebalanceerde groei. Hiervan is sprake als het aanbod van melk in hetzelfde tempo groeit als de vraag naar zuivelproducten. Op basis van voorspellingen over de ontwikkelingen op de wereldmarkt stelt FrieslandCampina voor een periode van twee jaar vooraf een groeipercentage vast. Voor 2019 en 2020 is dit 1,5 procent.
Leveringsvolume per bedrijf
Voor alle bedrijven is een vergelijkingsvolume berekend dat is gebaseerd op leveringen in een referentieperiode. Voor 2019 en 2020 wordt dit leveringsvolume verhoogd met 1,5 procent. Als individuele bedrijven in een jaar meer melk leveren dan dit leveringsvolume, wordt over deze meer geproduceerde melk 10 cent per kilo ingehouden.
Berekening over totale aanbod
De kortingsregeling op het melkgeld gaat pas in als het totale aanbod van melk van de leden van FrieslandCampina harder groeit dan de vastgestelde marktconforme groei. Dit betekent dat er voor individuele bedrijven extra ruimte ontstaat als er bedrijven stoppen, vertrekken of minder melk gaan leveren.
Uitzondering voor bijzondere melkstromen
Het nieuwe melkgeldreglement gaat in op 1 januari 2019. Voor bijzondere melkstromen – denk aan biologisch, VLOG-melk of de nieuwe duurzame melkstroom – kan van het marktconforme groeipercentage worden afgeweken als er meer vraag dan aanbod is.
REAGEER