woensdag, 22 november, 2017 De ledenraad van FrieslandCampina heeft gisteren in grote meerderheid ingestemd met de invulling van een tijdelijke maatregel om het melkaanbod te kunnen bijsturen. Deze maatregel kan worden geactiveerd als het aanbod van melk in de eerste helft van 2018 de verwerkingscapaciteit overstijgt. Leden van FrieslandCampina ontvangen vandaag een brief waarin de invulling wordt toegelicht. De maatregel zal gelden voor alle leden (dus ook die in Duitsland en Vlaanderen) en voor alle melkstromen. In eerste instantie zal de maatregel, indien deze wordt toegepast, vier weken duren maar als het nodig is kan deze periode worden verlengd. Inhoudingen en toeslagenDe basis voor de uitwerking van de regeling wordt gevormd door de hoeveelheid melk die een veehouder in een referentieperiode heeft geleverd. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden. FrieslandCampina gaat bij de keuze voor een referentieperiode per bedrijf uit van het hoogste geleverde melkvolume. Veehouders kunnen deze keuze echter aanpassen. Over de kilo’s melk die een veehouder boven het referentievolume levert, beurt hij niet meer dan tien procent van de garantieprijs. Melkveehouders die minder leveren dan de referentie ontvangen een toeslag. Deze toeslagen worden in eerste instantie betaald uit de inhoudingen maar daarnaast heeft FrieslandCampina hiervoor in totaal 22 miljoen euro gereserveerd. Kans invoering 50/50Mocht de maatregel van kracht worden dan zullen de leden hierover ten minste veertien dagen voor de invoering worden geïnformeerd. Frans Keurentjes, voorzitter van FrieslandCampina, noemt in een toelichting de kans 50 procent dat het tot een sturing van het melkbod komt.
0 reacties
|
Leden FC stemmen in met mogelijke sturing melkaanbod
De ledenraad van FrieslandCampina heeft gisteren in grote meerderheid ingestemd met de invulling van een tijdelijke maatregel om het melkaanbod te kunnen bijsturen.
Deze maatregel kan worden geactiveerd als het aanbod van melk in de eerste helft van 2018 de verwerkingscapaciteit overstijgt.
Leden van FrieslandCampina ontvangen vandaag een brief waarin de invulling wordt toegelicht. De maatregel zal gelden voor alle leden (dus ook die in Duitsland en Vlaanderen) en voor alle melkstromen. In eerste instantie zal de maatregel, indien deze wordt toegepast, vier weken duren maar als het nodig is kan deze periode worden verlengd.
Inhoudingen en toeslagen
De basis voor de uitwerking van de regeling wordt gevormd door de hoeveelheid melk die een veehouder in een referentieperiode heeft geleverd. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden. FrieslandCampina gaat bij de keuze voor een referentieperiode per bedrijf uit van het hoogste geleverde melkvolume. Veehouders kunnen deze keuze echter aanpassen. Over de kilo’s melk die een veehouder boven het referentievolume levert, beurt hij niet meer dan tien procent van de garantieprijs. Melkveehouders die minder leveren dan de referentie ontvangen een toeslag. Deze toeslagen worden in eerste instantie betaald uit de inhoudingen maar daarnaast heeft FrieslandCampina hiervoor in totaal 22 miljoen euro gereserveerd.
Kans invoering 50/50
Mocht de maatregel van kracht worden dan zullen de leden hierover ten minste veertien dagen voor de invoering worden geïnformeerd. Frans Keurentjes, voorzitter van FrieslandCampina, noemt in een toelichting de kans 50 procent dat het tot een sturing van het melkbod komt.
REAGEER