dinsdag, 23 juli, 2019 Binnen de huidige klimaatdiscussie staat de kunstmestindustrie flink onder druk. Nederland huisvest de grootste kunstmestfabriek van Noordwest-Europa. In Sluiskil produceert Yara op een terrein van 135 hectare jaarlijks enkele miljoenen tonnen aan meststoffen. In de afgelopen dertig jaar is er daar al volop werk gemaakt van efficiëntieverbetering. De netto CO2-uitstoot is in die tijd meer dan gehalveerd. Die reductie is enerzijds het gevolg van het optimaliseren van het productieproces. Daarnaast is er volop gezocht naar mogelijkheden voor het benutten van koolstofdioxide. Zo wordt er CO2 verkocht aan de frisdrankindustrie en naastgelegen kwekerijen. Ook wordt het gebruikt voor de productie van ureummeststoffen en AdBlue, een bijmenging om dieselmotoren schoner te laten draaien. CO2-heffing bedreigingWat er door het kabinet besproken wordt over een CO2-heffing, wordt door Yara nauwlettend gevolgd. ‘Voor de industrie is die heffing dodelijk, terwijl maar vijf kilometer verderop, in België, die heffing niet betaald hoeft te worden’, vertelt Gijsbrecht Gunter, manager externe relaties en communicatie bij Yara. ‘Er gaan dan veel banen verloren en als de productie zich verplaatst naar bijvoorbeeld China, wordt er ook nog eens 2,5 keer meer CO2 uitgestoten voor dezelfde kunstmestproductie dan hier. Van aardgas naar elektraVoor de productie van kunstmest is een behoorlijke input aan aardgas nodig. Op dit moment wordt er daarom volop gewerkt aan alternatieven. Door elektrolyse is het bijvoorbeeld mogelijk om water te scheiden in waterstof en zuurstof en te binden aan stikstof, waardoor ammoniak ontstaat. Op dit moment is die technologie echter nog drie tot vier keer zo duur. Yara wil dit naar een concurrerend niveau brengen. ‘We zetten maximaal in op verduurzaming, maar dat kan niet in één keer. Dat zal stap voor stap moeten’, aldus Gunter. Lees meer over de verduurzaming van de kunstmestindustrie in VeeteeltGRAS.
0 reacties
|
Kunstmestindustrie halveert CO2-uitstoot
Binnen de huidige klimaatdiscussie staat de kunstmestindustrie flink onder druk. Nederland huisvest de grootste kunstmestfabriek van Noordwest-Europa. In Sluiskil produceert Yara op een terrein van 135 hectare jaarlijks enkele miljoenen tonnen aan meststoffen.
In de afgelopen dertig jaar is er daar al volop werk gemaakt van efficiëntieverbetering. De netto CO2-uitstoot is in die tijd meer dan gehalveerd. Die reductie is enerzijds het gevolg van het optimaliseren van het productieproces. Daarnaast is er volop gezocht naar mogelijkheden voor het benutten van koolstofdioxide. Zo wordt er CO2 verkocht aan de frisdrankindustrie en naastgelegen kwekerijen. Ook wordt het gebruikt voor de productie van ureummeststoffen en AdBlue, een bijmenging om dieselmotoren schoner te laten draaien.
CO2-heffing bedreiging
Wat er door het kabinet besproken wordt over een CO2-heffing, wordt door Yara nauwlettend gevolgd. ‘Voor de industrie is die heffing dodelijk, terwijl maar vijf kilometer verderop, in België, die heffing niet betaald hoeft te worden’, vertelt Gijsbrecht Gunter, manager externe relaties en communicatie bij Yara.
‘Er gaan dan veel banen verloren en als de productie zich verplaatst naar bijvoorbeeld China, wordt er ook nog eens 2,5 keer meer CO2 uitgestoten voor dezelfde kunstmestproductie dan hier.
Van aardgas naar elektra
Voor de productie van kunstmest is een behoorlijke input aan aardgas nodig. Op dit moment wordt er daarom volop gewerkt aan alternatieven. Door elektrolyse is het bijvoorbeeld mogelijk om water te scheiden in waterstof en zuurstof en te binden aan stikstof, waardoor ammoniak ontstaat. Op dit moment is die technologie echter nog drie tot vier keer zo duur. Yara wil dit naar een concurrerend niveau brengen. ‘We zetten maximaal in op verduurzaming, maar dat kan niet in één keer. Dat zal stap voor stap moeten’, aldus Gunter.
Lees meer over de verduurzaming van de kunstmestindustrie in VeeteeltGRAS.
REAGEER