Kritieke melkprijs stijgt door oplopende krachtvoerkosten


De krachtvoerkosten per kilo melk zijn sinds 2010 met 45 procent gestegen
woensdag, 18 november, 2020

De kritieke melkprijs op Nederlandse en Vlaamse melkveebedrijven stijgt de laatste jaren, zonder dat dit gecompenseerd werd door een hogere melkprijs. Hierdoor staan de marges onder druk.

Tot deze conclusie komen financieel experts in een achtergrondartikel in het novembernummer van Veeteelt

Stijging 45 procent

‘Stijgende voerkosten zijn een belangrijke verklaring voor een oplopende kritieke melkprijs’, concludeert Hans Scholte, sectorleider melkveehouderij bij Flynth adviseurs en accountants. ‘Dit valt enerzijds te verklaren door een tegenvallende ruwvoerproductie als gevolg van een aantal droge jaren. Maar anderzijds zien we ook de krachtvoerkosten per kilo melk de afgelopen tien jaar flink toenemen. In 2010  waren die gemiddeld 5,35 cent en 2019 al 7,88 cent. Dat is een stijging van ruim 45 procent’, haalt hij uit de jaarcijfers van klanten van Flynth.

Extra liters rendabel?

‘De grondstofprijzen zijn gestegen en melkveehouders zijn per koe meer krachtvoer gaan voeren’, verklaart hij de ontwikkeling. Weliswaar steeg de melkproductie per koe hierdoor van gemiddeld 8408 kilo melk in 2010 naar 9095 kilo melk in 2019, maar de vraag is volgens Scholte of die extra liters melk altijd voldoende rendement hebben opgeleverd

Streven naar economische productie

‘Met een hogere melkproductie per koe kunnen veehouders binnen hun fosfaatrechten meer melk produceren. Ook helpt een hogere melkproductie per koe vaak om de vaste kosten per kilo melk te verlagen’, legt Scholte uit. ‘Maar daarbij is het wel belangrijk om de krachtvoerkosten goed in de gaten te houden. De laatste kilo krachtvoer levert niet altijd het gewenste rendement. Ik adviseer veehouders om – samen met hun voeradviseur – niet te streven naar hoogste, maar naar de meest economische melkproductie. Hoe hoog die is, verschilt van bedrijf tot bedrijf.’

Achtergrondartikel in Veeteelt

Een uitgebreid artikel over de ontwikkeling van de kritieke melkprijs en de consequenties daarvan voor de ontwikkelingsmogelijkheden van bedrijven is te lezen in het novembernummer van Veeteelt dat eind deze week verschijnt.


0 reacties

De krachtvoerkosten per kilo melk zijn sinds 2010 met 45 procent gestegen
woensdag, 18 november, 2020

De kritieke melkprijs op Nederlandse en Vlaamse melkveebedrijven stijgt de laatste jaren, zonder dat dit gecompenseerd werd door een hogere melkprijs. Hierdoor staan de marges onder druk.

Tot deze conclusie komen financieel experts in een achtergrondartikel in het novembernummer van Veeteelt

Stijging 45 procent

‘Stijgende voerkosten zijn een belangrijke verklaring voor een oplopende kritieke melkprijs’, concludeert Hans Scholte, sectorleider melkveehouderij bij Flynth adviseurs en accountants. ‘Dit valt enerzijds te verklaren door een tegenvallende ruwvoerproductie als gevolg van een aantal droge jaren. Maar anderzijds zien we ook de krachtvoerkosten per kilo melk de afgelopen tien jaar flink toenemen. In 2010  waren die gemiddeld 5,35 cent en 2019 al 7,88 cent. Dat is een stijging van ruim 45 procent’, haalt hij uit de jaarcijfers van klanten van Flynth.

Extra liters rendabel?

‘De grondstofprijzen zijn gestegen en melkveehouders zijn per koe meer krachtvoer gaan voeren’, verklaart hij de ontwikkeling. Weliswaar steeg de melkproductie per koe hierdoor van gemiddeld 8408 kilo melk in 2010 naar 9095 kilo melk in 2019, maar de vraag is volgens Scholte of die extra liters melk altijd voldoende rendement hebben opgeleverd

Streven naar economische productie

‘Met een hogere melkproductie per koe kunnen veehouders binnen hun fosfaatrechten meer melk produceren. Ook helpt een hogere melkproductie per koe vaak om de vaste kosten per kilo melk te verlagen’, legt Scholte uit. ‘Maar daarbij is het wel belangrijk om de krachtvoerkosten goed in de gaten te houden. De laatste kilo krachtvoer levert niet altijd het gewenste rendement. Ik adviseer veehouders om – samen met hun voeradviseur – niet te streven naar hoogste, maar naar de meest economische melkproductie. Hoe hoog die is, verschilt van bedrijf tot bedrijf.’

Achtergrondartikel in Veeteelt

Een uitgebreid artikel over de ontwikkeling van de kritieke melkprijs en de consequenties daarvan voor de ontwikkelingsmogelijkheden van bedrijven is te lezen in het novembernummer van Veeteelt dat eind deze week verschijnt.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.