woensdag, 10 juni, 2020 Droge zomers komen door klimaatverandering in het binnenland de laatste jaren vaker voor dan rond 1950. En deze trend zet door, mogelijk zelfs versterkt. Dit voorspelt het KNMI op basis van analyse van de droogte van 2018. Kust niet drogerHet KNMI ziet opmerkelijke verschillen tussen het binnenland (het zuiden en oosten, ofwel Hoog Nederland) en het westen en noorden (ofwel de kuststreken). Het binnenland heeft sinds 1950 te maken met een trend in droogte. Deze wordt voor een klein deel veroorzaakt door minder neerslag, maar vooral door meer verdamping als gevolg van hogere temperaturen en meer zonneschijn. In een brede strook langs de kust (tot zo’n 30 kilometer landinwaarts) is deze trend niet zichtbaar. Binnenland afhankelijk van regenDaarbij komt dat in het binnenland de aanvoer van water voornamelijk uit regen moet komen, terwijl meer aan de kust ook water aangevoerd kan worden via de grote rivieren. Hierdoor is het binnenland extra gevoelig voor droogte. Een lage aanvoer van water via de Rijn veroorzaakt aan de kust wel een groter risico op indringen van zout water. Trend zet doorModelberekeningen van het KNMI voorspellen voor de toekomst ten minste een voortzetting van de trend naar toenemende kans op droogte. Er zijn echter ook modellen die aangeven dat de kans op droge zomers sterk toe zal nemen als gevolg van meer hogedrukgebieden en wind uit het oosten. Een uitgebreide analyse van de droogte van 2018 is te vinden op de site van het KNMI.
0 reacties
|
KNMI voorziet toenemende kans op droogte in binnenland
Droge zomers komen door klimaatverandering in het binnenland de laatste jaren vaker voor dan rond 1950. En deze trend zet door, mogelijk zelfs versterkt.
Dit voorspelt het KNMI op basis van analyse van de droogte van 2018.
Kust niet droger
Het KNMI ziet opmerkelijke verschillen tussen het binnenland (het zuiden en oosten, ofwel Hoog Nederland) en het westen en noorden (ofwel de kuststreken). Het binnenland heeft sinds 1950 te maken met een trend in droogte. Deze wordt voor een klein deel veroorzaakt door minder neerslag, maar vooral door meer verdamping als gevolg van hogere temperaturen en meer zonneschijn. In een brede strook langs de kust (tot zo’n 30 kilometer landinwaarts) is deze trend niet zichtbaar.
Binnenland afhankelijk van regen
Daarbij komt dat in het binnenland de aanvoer van water voornamelijk uit regen moet komen, terwijl meer aan de kust ook water aangevoerd kan worden via de grote rivieren. Hierdoor is het binnenland extra gevoelig voor droogte. Een lage aanvoer van water via de Rijn veroorzaakt aan de kust wel een groter risico op indringen van zout water.
Trend zet door
Modelberekeningen van het KNMI voorspellen voor de toekomst ten minste een voortzetting van de trend naar toenemende kans op droogte. Er zijn echter ook modellen die aangeven dat de kans op droge zomers sterk toe zal nemen als gevolg van meer hogedrukgebieden en wind uit het oosten.
Een uitgebreide analyse van de droogte van 2018 is te vinden op de site van het KNMI.
REAGEER