donderdag, 29 maart, 2018 Er hebben zich bijna 800 ondernemers gemeld voor de knelgevallenregeling voor het toekennen van fosfaatrechten. Dat schrijft minister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. De beoordeling van al deze aanvragen is momenteel in volle gang. Lage stalbezettingDe minister heeft ook met diverse banken gesproken hoe deze omgaan met bedrijven die investeringen hebben gedaan voor de peildatum van 2 juli 2015. Deze bedrijven hebben nu te maken met hoge financiële lasten en een lage stalbezetting. Volgens de minister hebben de banken aangegeven dat ze deze bedrijven beoordelen op economisch toekomstperspectief en dat leningen worden verstrekt op basis van de te verwachten rentabiliteit. Daarbij is de liquiditeitspositie van de bedrijven leidend en de vraag of de ondernemer de extra investeringen in rechten wel kan dragen. Volgens de banken kan de overgrote meerderheid van de ondernemers financieel geholpen worden door de bank. Bedrijven waarvoor dit niet geldt, zijn veelal bedrijven die voor de introductie van de fosfaatrechten al in financieel zwaar weer zaten. Geen financiële hulp van overheidNaar aanleiding van de gesprekken met de banken voelt de minister zich dan ook niet genoodzaakt om bedrijven die buiten de knelgevallenregeling vallen financieel bij te staan. Ze had nog kunnen inzetten op een borgstellingsfonds. Dit is volgens Schouten echter geen oplossing, omdat bij de beoordeling van de bedrijven juist de cash-flow essentieel is. Dan biedt een borgstelling geen toegevoegde waarde. Klik hier om de hele brief te lezen. De passage over knelgvallen begint op pagina 4.
0 reacties
|
Kleine 800 aanmeldingen voor knelgevallenregeling
Er hebben zich bijna 800 ondernemers gemeld voor de knelgevallenregeling voor het toekennen van fosfaatrechten.
Dat schrijft minister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. De beoordeling van al deze aanvragen is momenteel in volle gang.
Lage stalbezetting
De minister heeft ook met diverse banken gesproken hoe deze omgaan met bedrijven die investeringen hebben gedaan voor de peildatum van 2 juli 2015. Deze bedrijven hebben nu te maken met hoge financiële lasten en een lage stalbezetting. Volgens de minister hebben de banken aangegeven dat ze deze bedrijven beoordelen op economisch toekomstperspectief en dat leningen worden verstrekt op basis van de te verwachten rentabiliteit. Daarbij is de liquiditeitspositie van de bedrijven leidend en de vraag of de ondernemer de extra investeringen in rechten wel kan dragen. Volgens de banken kan de overgrote meerderheid van de ondernemers financieel geholpen worden door de bank. Bedrijven waarvoor dit niet geldt, zijn veelal bedrijven die voor de introductie van de fosfaatrechten al in financieel zwaar weer zaten.
Geen financiële hulp van overheid
Naar aanleiding van de gesprekken met de banken voelt de minister zich dan ook niet genoodzaakt om bedrijven die buiten de knelgevallenregeling vallen financieel bij te staan. Ze had nog kunnen inzetten op een borgstellingsfonds. Dit is volgens Schouten echter geen oplossing, omdat bij de beoordeling van de bedrijven juist de cash-flow essentieel is. Dan biedt een borgstelling geen toegevoegde waarde.
Klik hier om de hele brief te lezen. De passage over knelgvallen begint op pagina 4.
REAGEER