donderdag, 23 juli, 2020 De afname van het aantal melkveebedrijven en een hogere melkproductie per koe zal gepaard gaan met een ‘betere verdeling’ van de melkveebedrijven in Nederland. Die verwachting spreekt FrieslandCampina voorzitter Frans Keurentjes uit in het Financiële Dagblad waar hij samen met FrieslandCampina directeur Hein Schumacher een dubbelinterview geeft. Een derde minder veehouders in tien jaarIn het artikel geven ze aan dat er over tien jaar nog maar 10.000 van de huidige 15.000 melkveehouders over zijn, die een gelijkblijvende hoeveelheid melk leveren. Met 10 procent minder koeien. Keurentjes denkt dat de afname gepaard zal gaan met een ‘betere veredeling’ van de melkveehouderij. Door die op de meest geschikte grondsoorten te concentreren kan het aantal dieren per hectare gelijk blijven. ‘Geen intensivering, maar een betere allocatie’, aldus Keurentjes. Grotere rol voor KringloopWijzerHein Schumacher stelt dat over tien jaar ‘FrieslandCampina de duurzaamste zuivelproducent ter wereld wil zijn’. ‘Heel veel klanten vragen ons hun CO2-voetafrduk te helpen verminderen. We zijn het enige zuivelconcern ter wereld dat zijn CO2-voetafrduk en mineralengebruik voor zijn melk kan berekenen.’ De uitstoot van stikstof en broeikasgassen in de melkveehouderij kan volgens Schumacher ‘uiteindelijk naar nul’ door investeringen in voerefficiëntie, stalaanpassingen en duurzame energiebronnen. Voor het berekenen van die CO2-voetafrduk, maar ook voor een structurele aanpak van de stikstofproblemen,wijst Frans Keurentjes naar de KringloopWijzer. ‘De KringloopWijzer kan een hanteerbare weg zijn’, zo stelt hij in het interview. Hernieuwde samenwerking in de ketenIn het artikel stellen Schumacher en Keurentjes dat de stikstofcrisis vraagt om een hernieuwde samenwerking in de keten tussen overheid, academici en het bedrijfsleven. ‘We moeten met elkaar weer een nieuw verbond sluiten’, aldus Keurentjes. Daarbij moet de overheid haalbare lange termijndoelen stellen. ‘Want een transitie ‘overnight’ zonder heldere visie leidt tot frustratie en onbegrip.’ Die frustratie uit zich in boerenprotesten maar ook in polarisatie. Schumacher: ‘Als bedrijf hebben we niets aan die polarisatie. We moeten terug naar samenwerking in de keten.’
0 reacties
|
Keurentjes: ‘Geen intensivering, maar betere verdeling bedrijven’
De afname van het aantal melkveebedrijven en een hogere melkproductie per koe zal gepaard gaan met een ‘betere verdeling’ van de melkveebedrijven in Nederland.
Die verwachting spreekt FrieslandCampina voorzitter Frans Keurentjes uit in het Financiële Dagblad waar hij samen met FrieslandCampina directeur Hein Schumacher een dubbelinterview geeft.
Een derde minder veehouders in tien jaar
In het artikel geven ze aan dat er over tien jaar nog maar 10.000 van de huidige 15.000 melkveehouders over zijn, die een gelijkblijvende hoeveelheid melk leveren. Met 10 procent minder koeien. Keurentjes denkt dat de afname gepaard zal gaan met een ‘betere veredeling’ van de melkveehouderij. Door die op de meest geschikte grondsoorten te concentreren kan het aantal dieren per hectare gelijk blijven. ‘Geen intensivering, maar een betere allocatie’, aldus Keurentjes.
Grotere rol voor KringloopWijzer
Hein Schumacher stelt dat over tien jaar ‘FrieslandCampina de duurzaamste zuivelproducent ter wereld wil zijn’. ‘Heel veel klanten vragen ons hun CO2-voetafrduk te helpen verminderen. We zijn het enige zuivelconcern ter wereld dat zijn CO2-voetafrduk en mineralengebruik voor zijn melk kan berekenen.’ De uitstoot van stikstof en broeikasgassen in de melkveehouderij kan volgens Schumacher ‘uiteindelijk naar nul’ door investeringen in voerefficiëntie, stalaanpassingen en duurzame energiebronnen.
Voor het berekenen van die CO2-voetafrduk, maar ook voor een structurele aanpak van de stikstofproblemen,wijst Frans Keurentjes naar de KringloopWijzer. ‘De KringloopWijzer kan een hanteerbare weg zijn’, zo stelt hij in het interview.
Hernieuwde samenwerking in de keten
In het artikel stellen Schumacher en Keurentjes dat de stikstofcrisis vraagt om een hernieuwde samenwerking in de keten tussen overheid, academici en het bedrijfsleven. ‘We moeten met elkaar weer een nieuw verbond sluiten’, aldus Keurentjes. Daarbij moet de overheid haalbare lange termijndoelen stellen. ‘Want een transitie ‘overnight’ zonder heldere visie leidt tot frustratie en onbegrip.’ Die frustratie uit zich in boerenprotesten maar ook in polarisatie. Schumacher: ‘Als bedrijf hebben we niets aan die polarisatie. We moeten terug naar samenwerking in de keten.’
REAGEER