maandag, 7 juni, 2021 Een coalitie van sectorpartijen heeft een voorstel geschreven voor een vitale melkveehouderij in Nederland. Een reductie van de ammoniakuitstoot van 28 procent in 2030 ten opzichte van 2018 staat daarin centraal. Om dit te bereiken wordt een minimale investering van de overheid gevraagd van 1,3 miljard euro. De sectorpartijen stellen maatregelen voor in stallen, grond en management. Plan gericht op blijversDe afgelopen maanden hebben LTO Nederland, NAJK, NZO en Rabobank de Coalitie Toekomstige Melkveehouderij gevormd en een doorgerekend pakket aan maatregelen geschreven gericht op de toekomst van de melkveehouderij in Nederland. Het voorstel bevat drie kenmerken: het biedt perspectief aan melkveehouders die hun bedrijf willen voortzetten, het is gebaseerd op een pakket van managementmaatregelen en het vraagt van de overheid een minimale investering van 1,3 miljard euro tot 2030. Bestaande stallen versneld emissiearmDe coalitie stelt onder andere voor om een investeringsregeling te introduceren om bestaande stallen versneld emissiearm te maken. Ook vragen de partijen om investeringen in meer grond voor de melkveehouderij waardoor deze kan extensiveren. Een grondfonds, in bepaalde gebieden een herverkaveling, het invoeren van een bedrijfsverplaatsingsregeling en het mogen wegnemen van fysieke belemmeringen in de huiskavel moeten daaraan bijdragen. Ook pleiten de partijen ervoor om de inzet van de KringloopWijzer te bestendigen en de mogelijkheid te openen voor het opnemen van managementmaatregelen op de RAV-lijst. Er wordt gedacht aan maatregelen als verdunnen van mest en meer weiden. Geen verplichtingenHet pakket aan maatregelen is doorgerekend door WUR en laat zien wat de maatregelen betekenen voor verschillende bedrijfstypen. Elke veehouder kan daarbij de reductiemaatregelen nemen die passen bij de eigen bedrijfsvoering. ‘De ketenpartijen zullen melkveehouders zo veel mogelijk ondersteunen. Maar zuivelondernemingen zullen in geen geval dwingende en verplichtende maatregelen nemen om de uitstoot van stikstof op melkveebedrijven terug te dringen’, vertelt Oscar Meuffels, directeur van NZO. Keuze in maatregelen‘Dit initiatief stelt ondernemers in staat om hun bedrijf toekomstbestendig te maken op de manier die hen het beste past, stelt Marijn Dekkers, sectormanager Melkveehouderij bij Rabobank. ‘Als strategisch partner van vele melkveehouders vindt Rabobank het belangrijk om bij te dragen aan nieuw perspectief voor de sector. Daarmee geeft het een impuls aan een vitale en toekomstbestendige sector.’
1 reactie
|
Ketenpartijen presenteren plan voor 28 procent ammoniakreductie
Een coalitie van sectorpartijen heeft een voorstel geschreven voor een vitale melkveehouderij in Nederland. Een reductie van de ammoniakuitstoot van 28 procent in 2030 ten opzichte van 2018 staat daarin centraal.
Om dit te bereiken wordt een minimale investering van de overheid gevraagd van 1,3 miljard euro. De sectorpartijen stellen maatregelen voor in stallen, grond en management.
Plan gericht op blijvers
De afgelopen maanden hebben LTO Nederland, NAJK, NZO en Rabobank de Coalitie Toekomstige Melkveehouderij gevormd en een doorgerekend pakket aan maatregelen geschreven gericht op de toekomst van de melkveehouderij in Nederland. Het voorstel bevat drie kenmerken: het biedt perspectief aan melkveehouders die hun bedrijf willen voortzetten, het is gebaseerd op een pakket van managementmaatregelen en het vraagt van de overheid een minimale investering van 1,3 miljard euro tot 2030.
Bestaande stallen versneld emissiearm
De coalitie stelt onder andere voor om een investeringsregeling te introduceren om bestaande stallen versneld emissiearm te maken. Ook vragen de partijen om investeringen in meer grond voor de melkveehouderij waardoor deze kan extensiveren. Een grondfonds, in bepaalde gebieden een herverkaveling, het invoeren van een bedrijfsverplaatsingsregeling en het mogen wegnemen van fysieke belemmeringen in de huiskavel moeten daaraan bijdragen. Ook pleiten de partijen ervoor om de inzet van de KringloopWijzer te bestendigen en de mogelijkheid te openen voor het opnemen van managementmaatregelen op de RAV-lijst. Er wordt gedacht aan maatregelen als verdunnen van mest en meer weiden.
Geen verplichtingen
Het pakket aan maatregelen is doorgerekend door WUR en laat zien wat de maatregelen betekenen voor verschillende bedrijfstypen. Elke veehouder kan daarbij de reductiemaatregelen nemen die passen bij de eigen bedrijfsvoering. ‘De ketenpartijen zullen melkveehouders zo veel mogelijk ondersteunen. Maar zuivelondernemingen zullen in geen geval dwingende en verplichtende maatregelen nemen om de uitstoot van stikstof op melkveebedrijven terug te dringen’, vertelt Oscar Meuffels, directeur van NZO.
Keuze in maatregelen
‘Dit initiatief stelt ondernemers in staat om hun bedrijf toekomstbestendig te maken op de manier die hen het beste past, stelt Marijn Dekkers, sectormanager Melkveehouderij bij Rabobank. ‘Als strategisch partner van vele melkveehouders vindt Rabobank het belangrijk om bij te dragen aan nieuw perspectief voor de sector. Daarmee geeft het een impuls aan een vitale en toekomstbestendige sector.’
Reacties
Ik zou het fijn vinden als ik
REAGEER