maandag, 4 juni, 2018 ING verwacht dat de gemiddelde melkprijs over 2018 3 procent lager uitkomt dan vorig jaar. De bank voorspelt in haar vandaag verschenen ‘Outlook 2018’ een gemiddelde melkprijs van 34,5 cent per kilo melk: een cent onder het niveau van 2017. De melkprijzen zullen naar verwachting na de daling in de eerste paar maanden van 2018 in de rest van het jaar een stijgende tendens laten zien. ‘FrieslandCampina heeft de melkprijs onlangs al iets verhoogd’, zegt sectoreconoom Henk van den Brink van ING. ‘De vraag naar zuivel is goed.’ Wereldspotmarkt trekt aanING baseert zich op de ontwikkelingen op de wereldspotmarkt. Daar zijn vooral de prijzen van melkvet en boter gestegen en in mindere mate ook die van melkpoeder en kaas. De hoge niveaus van 2017 zullen niet bereikt worden, maar het langetermijngemiddelde wel, aldus de bank. Tekenend voor het positivisme over de marktontwikkeling is volgens Van den Brink ook dat de zogenoemde KWIN-norm, die een indicatie geeft voor het gemiddelde prijsniveau de komende tien jaar, onlangs met een cent is verhoogd tot € 35,50. Onzekerheid troefVerder is het onzekerheid troef voor de melkveesector. Ondanks de officiële invoering van de fosfaatwetgeving op 1 januari 2018 en de verlenging van de derogatie voor 2018 en 2019 blijven er nog onzekerheden voor melkveehouders. Minister Schouten en LTO/NZO streven naar een hoger grondgebonden karakter van de melkveehouderij en sturing op de productie en het gebruik van mest, maar onduidelijk is nog hoe. Methaanuitstoot moet dalenIn het kader van de klimaatopgave – die voor de landbouw met een reductie tot 2030 van 11 procent relatief beperkt is – zal de methaanuitstoot verder moeten dalen. Inkrimping van de veestapel is daarbij niet de meest wenselijke oplossingsrichting. Hierbij bestaat het risico van weglekken naar het buitenland. Verdere technologische innovaties op het gebied van voerefficiency, maar ook zaken als blijvend grasland en rantsoenoplossingen voor koeien zijn een logischer keuze, aldus ING.
0 reacties
|
ING: gemiddelde melkprijs 2018 van 34,5 cent
![]() |
ING verwacht dat de gemiddelde melkprijs over 2018 3 procent lager uitkomt dan vorig jaar. De bank voorspelt in haar vandaag verschenen ‘Outlook 2018’ een gemiddelde melkprijs van 34,5 cent per kilo melk: een cent onder het niveau van 2017.
De melkprijzen zullen naar verwachting na de daling in de eerste paar maanden van 2018 in de rest van het jaar een stijgende tendens laten zien. ‘FrieslandCampina heeft de melkprijs onlangs al iets verhoogd’, zegt sectoreconoom Henk van den Brink van ING. ‘De vraag naar zuivel is goed.’
Wereldspotmarkt trekt aan
ING baseert zich op de ontwikkelingen op de wereldspotmarkt. Daar zijn vooral de prijzen van melkvet en boter gestegen en in mindere mate ook die van melkpoeder en kaas. De hoge niveaus van 2017 zullen niet bereikt worden, maar het langetermijngemiddelde wel, aldus de bank.
Tekenend voor het positivisme over de marktontwikkeling is volgens Van den Brink ook dat de zogenoemde KWIN-norm, die een indicatie geeft voor het gemiddelde prijsniveau de komende tien jaar, onlangs met een cent is verhoogd tot € 35,50.
Onzekerheid troef
Verder is het onzekerheid troef voor de melkveesector. Ondanks de officiële invoering van de fosfaatwetgeving op 1 januari 2018 en de verlenging van de derogatie voor 2018 en 2019 blijven er nog onzekerheden voor melkveehouders. Minister Schouten en LTO/NZO streven naar een hoger grondgebonden karakter van de melkveehouderij en sturing op de productie en het gebruik van mest, maar onduidelijk is nog hoe.
Methaanuitstoot moet dalen
In het kader van de klimaatopgave – die voor de landbouw met een reductie tot 2030 van 11 procent relatief beperkt is – zal de methaanuitstoot verder moeten dalen. Inkrimping van de veestapel is daarbij niet de meest wenselijke oplossingsrichting. Hierbij bestaat het risico van weglekken naar het buitenland. Verdere technologische innovaties op het gebied van voerefficiency, maar ook zaken als blijvend grasland en rantsoenoplossingen voor koeien zijn een logischer keuze, aldus ING.
REAGEER