woensdag, 13 juni, 2018 Onderzoekers van het Vlaamse Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) zijn erin geslaagd een systeem te ontwikkelen om de batterijen van halssensoren automatisch op te laden. Dit gebeurt als een koe staat te vreten in een krachtvoerstation. Het systeem draagt elektrische lading over door middel van inductie en is vergelijkbaar met een draadloos laadsysteem voor smartphones. Toenemend energieverbruikNaarmate sensoren meer data verwerken, neemt het energieverbruik toe. Batterijen in sensoren hebben echter een beperkte levensduur. Om dit probleem te ondervangen bedachten onderzoekers van het ILVO een oplaadsysteem voor deze batterijen. Elke keer als een koe een krachtvoerbox bezoekt, komt haar halssensor in de buurt van een oplader. Deze zorgt er door middel van inductie voor dat de batterijen in korte tijd weer worden opgeladen. Wereldwijd uniekHet wereldwijd unieke laadsysteem is ontwikkeld in het kader van het onderzoeksproject MoniCow. In dit project werken dierwetenschappers en ICT-specialisten samen aan de ontwikkeling van sensortechnologie. Een filmpje van het ILVO over de ontwikkeling en werking van het draadloze laadsysteem is hier te bekijken.
0 reacties
|
ILVO ontwikkelt draadloos laadsysteem voor sensorbatterijen
Onderzoekers van het Vlaamse Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) zijn erin geslaagd een systeem te ontwikkelen om de batterijen van halssensoren automatisch op te laden. Dit gebeurt als een koe staat te vreten in een krachtvoerstation.
Het systeem draagt elektrische lading over door middel van inductie en is vergelijkbaar met een draadloos laadsysteem voor smartphones.
Toenemend energieverbruik
Naarmate sensoren meer data verwerken, neemt het energieverbruik toe. Batterijen in sensoren hebben echter een beperkte levensduur. Om dit probleem te ondervangen bedachten onderzoekers van het ILVO een oplaadsysteem voor deze batterijen. Elke keer als een koe een krachtvoerbox bezoekt, komt haar halssensor in de buurt van een oplader. Deze zorgt er door middel van inductie voor dat de batterijen in korte tijd weer worden opgeladen.
Wereldwijd uniek
Het wereldwijd unieke laadsysteem is ontwikkeld in het kader van het onderzoeksproject MoniCow. In dit project werken dierwetenschappers en ICT-specialisten samen aan de ontwikkeling van sensortechnologie.
Een filmpje van het ILVO over de ontwikkeling en werking van het draadloze laadsysteem is hier te bekijken.
REAGEER