dinsdag, 25 februari, 2020 Ierse veehouders die willen deelnemen aan derogatie, moeten verplicht hun koeien weiden en mogen in de zomermaanden geen krachtvoer voeren met meer dan 16 procent ruw eiwit. Dat blijkt uit de nieuwe derogatievoorwaarden voor 2020, waar Ierse veehouders zich tot 8 april voor kunnen aanmelden. 250 kg stikstof in plaats van 170Afgelopen jaar vroegen 6800 Ierse veehouders derogatie aan, waardoor ze 250 kg stikstof per hectare mogen inzetten op grasland, in plaats van 170 kg. Daaraan zijn wel strenge voorwaarden verbonden. Zo moet 80 procent van het areaal grasland zijn en wanneer er opnieuw gras gezaaid wordt, moet het grasmengsel ook voor een deel uit klaver (minimaal 1,5 kg/hectare) bestaan. Ook mag er in de periode 1 april tot 1 september aan het weidende vee geen krachtvoer worden gevoerd met meer dan 16 procent ruw eiwit. In 2021 wordt dat met 15 procent zelfs nog lager. Grasopbrengsten in beeld brengenDerogatiedeelnemers moeten ook een uitgebreide boekhouding van het landgebruik bijhouden, in een verplicht managementprogramma. Daarin zit onder meer het verplicht meten van de grasopbrengst. In het grasseizoen moet minimaal 20 keer, met behulp van een graslandhoogtemeter, de grasgroei in beeld worden gebracht. Ook bijdragen aan biodiversiteit is een verplicht onderdeel. Nederlandse veehouders zijn nog altijd in afwachting van de voorwaarden van een nieuwe derogatieverlening. Klik hier om de (Engelstalige) voorwaarden te zien voor de Ierse veehouders die willen deelnemen aan derogatie.
0 reacties
|
Ierse derogatie: weidegang verplicht en maximaal 16% ruw eiwit
Ierse veehouders die willen deelnemen aan derogatie, moeten verplicht hun koeien weiden en mogen in de zomermaanden geen krachtvoer voeren met meer dan 16 procent ruw eiwit.
Dat blijkt uit de nieuwe derogatievoorwaarden voor 2020, waar Ierse veehouders zich tot 8 april voor kunnen aanmelden.
250 kg stikstof in plaats van 170
Afgelopen jaar vroegen 6800 Ierse veehouders derogatie aan, waardoor ze 250 kg stikstof per hectare mogen inzetten op grasland, in plaats van 170 kg.
Daaraan zijn wel strenge voorwaarden verbonden. Zo moet 80 procent van het areaal grasland zijn en wanneer er opnieuw gras gezaaid wordt, moet het grasmengsel ook voor een deel uit klaver (minimaal 1,5 kg/hectare) bestaan. Ook mag er in de periode 1 april tot 1 september aan het weidende vee geen krachtvoer worden gevoerd met meer dan 16 procent ruw eiwit. In 2021 wordt dat met 15 procent zelfs nog lager.
Grasopbrengsten in beeld brengen
Derogatiedeelnemers moeten ook een uitgebreide boekhouding van het landgebruik bijhouden, in een verplicht managementprogramma. Daarin zit onder meer het verplicht meten van de grasopbrengst. In het grasseizoen moet minimaal 20 keer, met behulp van een graslandhoogtemeter, de grasgroei in beeld worden gebracht. Ook bijdragen aan biodiversiteit is een verplicht onderdeel.
Nederlandse veehouders zijn nog altijd in afwachting van de voorwaarden van een nieuwe derogatieverlening.
Klik hier om de (Engelstalige) voorwaarden te zien voor de Ierse veehouders die willen deelnemen aan derogatie.
REAGEER