maandag, 6 augustus, 2018 Huurkoop van fosfaatrechten is voor zowel de koper als de verkoper fiscaal interessant, maar deze optie is onvoldoende bekend bij ondernemers. Dat zegt agrarisch accountmanager Gerrit Jan Thuis van accountantskantoor Accon avm. Melkveehouders die hun fosfaatrechten willen verkopen, kunnen de belastingdruk tot ruim 13 procent verlagen als zij huurkoop toepassen. Door de fosfaatrechten te verhuren met optie tot koop, kan voorkomen worden dat er tegen de hoogste tarieven in de inkomstenbelasting afgerekend moet worden. Tevens spreidt de huurder/koper zijn verplichtingen over meerdere jaren, adviseert Accon. Koop geeft hoge liquiditeitsdrukVolgens het accountantskantoor zijn ondernemers niet goed op de hoogte van de fiscale mogelijkheden met betrekking tot fosfaatrechten en wordt er alleen gedachte aan (ver)kopen of (ver)huren. Kopen geeft een hoge liquiditeitsdruk bij de koper en een hoge belastingdruk bij de verkoper. Dit kan oplopen tot 44,68 procent (51,95 procent MKB-winstvrijstelling). Verhuur is weinig populair vanwege de afroming van 10 procent en vanwege het tijdelijke karakter. Huurkoop kan dan een aantrekkelijke optie zijn, maar die mogelijkheid is onvoldoende bekend, stelt Gerrit Jan Thuis. 'Huurkoop is win-win-situatie'Hij noemt huurkoop een win-win-situatie. ‘Met huurkoop spreidt de eigenaar van de rechten de belastingdruk over meerdere jaren, wat dus al snel kan oplopen tot een belastingvoordeel van ruim 13 procent. Een besparing tot ruim 28 procent is mogelijk wanneer de verhuurder tegen de AOW-gerechtigde leeftijd aanzit. Het optimaal benutten van de fiscale heffingskortingen kan het voordeel voor de verhuurder nog vergroten. Voor de afnemer is deze optie ook gunstig, omdat er in de meeste gevallen geen aparte financiering noodzakelijk is. Daarbij wordt de afnemer beschermd, doordat afnemers de mogelijkheid krijgen om de rechten na de huurperiode te kopen zonder dat de verhuurder dit kan tegenhouden.’ Bij huurkoop worden de fosfaatrechten bij de start met 10 procent afgeroomd. Bij het eventueel uitoefenen van de koopoptie blijft afroming achterwege, omdat de fosfaatrechten al op naam van de huurder staan.
0 reacties
|
Huurkoop fosfaatrechten fiscaal interessant, maar onbekend
Huurkoop van fosfaatrechten is voor zowel de koper als de verkoper fiscaal interessant, maar deze optie is onvoldoende bekend bij ondernemers. Dat zegt agrarisch accountmanager Gerrit Jan Thuis van accountantskantoor Accon avm.
Melkveehouders die hun fosfaatrechten willen verkopen, kunnen de belastingdruk tot ruim 13 procent verlagen als zij huurkoop toepassen. Door de fosfaatrechten te verhuren met optie tot koop, kan voorkomen worden dat er tegen de hoogste tarieven in de inkomstenbelasting afgerekend moet worden. Tevens spreidt de huurder/koper zijn verplichtingen over meerdere jaren, adviseert Accon.
Koop geeft hoge liquiditeitsdruk
Volgens het accountantskantoor zijn ondernemers niet goed op de hoogte van de fiscale mogelijkheden met betrekking tot fosfaatrechten en wordt er alleen gedachte aan (ver)kopen of (ver)huren. Kopen geeft een hoge liquiditeitsdruk bij de koper en een hoge belastingdruk bij de verkoper. Dit kan oplopen tot 44,68 procent (51,95 procent MKB-winstvrijstelling).
Verhuur is weinig populair vanwege de afroming van 10 procent en vanwege het tijdelijke karakter. Huurkoop kan dan een aantrekkelijke optie zijn, maar die mogelijkheid is onvoldoende bekend, stelt Gerrit Jan Thuis.
'Huurkoop is win-win-situatie'
Hij noemt huurkoop een win-win-situatie. ‘Met huurkoop spreidt de eigenaar van de rechten de belastingdruk over meerdere jaren, wat dus al snel kan oplopen tot een belastingvoordeel van ruim 13 procent. Een besparing tot ruim 28 procent is mogelijk wanneer de verhuurder tegen de AOW-gerechtigde leeftijd aanzit. Het optimaal benutten van de fiscale heffingskortingen kan het voordeel voor de verhuurder nog vergroten. Voor de afnemer is deze optie ook gunstig, omdat er in de meeste gevallen geen aparte financiering noodzakelijk is. Daarbij wordt de afnemer beschermd, doordat afnemers de mogelijkheid krijgen om de rechten na de huurperiode te kopen zonder dat de verhuurder dit kan tegenhouden.’
Bij huurkoop worden de fosfaatrechten bij de start met 10 procent afgeroomd. Bij het eventueel uitoefenen van de koopoptie blijft afroming achterwege, omdat de fosfaatrechten al op naam van de huurder staan.
REAGEER