donderdag, 11 februari, 2021 Vaarzen die afkalven op een leeftijd van 22 tot 23 maanden behalen de hoogste levensproductie. Dat blijkt uit een analyse van de Duitse universiteit van Giessen van cijfers van 35.000 vaarzen die in 2010 voor de eerste keer gekalfd hadden. Oude vaars is niet duurzaamGemiddeld bereikten de vaarzen, afkomstig van bedrijven met 100 koeien of meer, een levensproductie van 26.169 kg melk in 2,93 lactaties. Vaarzen die op 28 maanden afkalfden, hadden weliswaar de hoogste productie in de eerste lactatie (8703 kg melk), maar het duurzaamst bleken ze niet. Het waren juist de jongere vaarzen die afkalfden tussen de 22 en 23 die met ruim 28.000 kg melk de hoogste levensproductie realiseerden. Te vroeg afkalven kost ook melkElke maand die de Duitse vaarzen later afkalfden dan 23 maanden, leverde een significant lagere levensproductie op, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Milchrind. Te jong afkalven gaat uiteindelijk ook ten koste van de levensproductie. Vaarzen die afkalfden op een leeftijd van 21 maanden of jonger, hadden met ruim 22.000 kg melk de laagste levensproductie. Minder opfokkostenIn Duitsland ligt van oudsher de gemiddelde leeftijd bij afkalven ruim boven de twee jaar. Van de onderzochte vaarzen lag deze op 28,4 maanden. De onderzoekers wijzen er op dat het mes aan twee kanten snijdt bij het jonger laten afkalven van vaarzen: de vaarzen geven eerder melk waardoor de opfokkosten dalen en daarnaast stijgt ook nog eens de levensproductie.
5 reacties
|
Hoogste levensproductie bij afkalfleeftijd van 22 tot 23 maanden
Vaarzen die afkalven op een leeftijd van 22 tot 23 maanden behalen de hoogste levensproductie.
Dat blijkt uit een analyse van de Duitse universiteit van Giessen van cijfers van 35.000 vaarzen die in 2010 voor de eerste keer gekalfd hadden.
Oude vaars is niet duurzaam
Gemiddeld bereikten de vaarzen, afkomstig van bedrijven met 100 koeien of meer, een levensproductie van 26.169 kg melk in 2,93 lactaties. Vaarzen die op 28 maanden afkalfden, hadden weliswaar de hoogste productie in de eerste lactatie (8703 kg melk), maar het duurzaamst bleken ze niet. Het waren juist de jongere vaarzen die afkalfden tussen de 22 en 23 die met ruim 28.000 kg melk de hoogste levensproductie realiseerden.
Te vroeg afkalven kost ook melk
Elke maand die de Duitse vaarzen later afkalfden dan 23 maanden, leverde een significant lagere levensproductie op, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Milchrind. Te jong afkalven gaat uiteindelijk ook ten koste van de levensproductie. Vaarzen die afkalfden op een leeftijd van 21 maanden of jonger, hadden met ruim 22.000 kg melk de laagste levensproductie.
Minder opfokkosten
In Duitsland ligt van oudsher de gemiddelde leeftijd bij afkalven ruim boven de twee jaar. Van de onderzochte vaarzen lag deze op 28,4 maanden. De onderzoekers wijzen er op dat het mes aan twee kanten snijdt bij het jonger laten afkalven van vaarzen: de vaarzen geven eerder melk waardoor de opfokkosten dalen en daarnaast stijgt ook nog eens de levensproductie.
Reacties
Dit klopt allemaal als een
Wo ist das orginal bitte?
Het bericht is gemaakt naar
Danke
Als de levensproductie op je
REAGEER