woensdag, 15 november, 2017 De hoogste melkproductie per koe is geen garantie voor de hoogste reserveringscapaciteit. Ondernemers die de meeste ontwikkelingsruimte weten te realiseren, optimaliseren vooral het rendement van hun veestapel. Dit stelt de Rabobank in de vandaag verschenen nieuwe sectorvisie. Hierin wordt onder andere de reserveringscapaciteit van de 25 procent beste bedrijven vergeleken met de middenmoot. De reserveringscapaciteit is het bedrag dat op een bedrijf beschikbaar is voor aflossing van leningen, vervangingsinvesteringen en het opbouwen van reserves. Het is een maat voor de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden. Koe en ruwvoer centraalUit de jaarcijfers van duizenden Rabobankklanten over 2015 berekende de bank dat de kopgroep ruim 375 euro meer reserveringscapaciteit per grootvee-eenheid (gve) wist te realiseren dan gemiddeld. ‘Deze bedrijven behalen voordeel door de koe en kwaliteit van het ruwvoer centraal te stellen in de bedrijfsvoering’, schrijven de opstellers van de publicatie. Ze maken 0,35 euro per 100 kilo melk minder kosten voor vee en geven ruim 1,00 euro per 100 kilo melk minder uit aan de aankoop van (kracht)voer. ‘De betere veehouders besteden veel aandacht aan de gezondheid van het vee en een optimale benutting van het eigen ruwvoer. Hierdoor wordt niet de hoogste productie behaald, maar wel het hoogste rendement’, aldus de Rabobank.
0 reacties
|
Hogere melkproductie niet beter voor reserveringscapaciteit
De hoogste melkproductie per koe is geen garantie voor de hoogste reserveringscapaciteit. Ondernemers die de meeste ontwikkelingsruimte weten te realiseren, optimaliseren vooral het rendement van hun veestapel.
Dit stelt de Rabobank in de vandaag verschenen nieuwe sectorvisie. Hierin wordt onder andere de reserveringscapaciteit van de 25 procent beste bedrijven vergeleken met de middenmoot. De reserveringscapaciteit is het bedrag dat op een bedrijf beschikbaar is voor aflossing van leningen, vervangingsinvesteringen en het opbouwen van reserves. Het is een maat voor de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden.
Koe en ruwvoer centraal
Uit de jaarcijfers van duizenden Rabobankklanten over 2015 berekende de bank dat de kopgroep ruim 375 euro meer reserveringscapaciteit per grootvee-eenheid (gve) wist te realiseren dan gemiddeld. ‘Deze bedrijven behalen voordeel door de koe en kwaliteit van het ruwvoer centraal te stellen in de bedrijfsvoering’, schrijven de opstellers van de publicatie. Ze maken 0,35 euro per 100 kilo melk minder kosten voor vee en geven ruim 1,00 euro per 100 kilo melk minder uit aan de aankoop van (kracht)voer.
‘De betere veehouders besteden veel aandacht aan de gezondheid van het vee en een optimale benutting van het eigen ruwvoer. Hierdoor wordt niet de hoogste productie behaald, maar wel het hoogste rendement’, aldus de Rabobank.
REAGEER