maandag, 14 mei, 2018 De Groningse vof Woldring in Haren is het bedrijf met het grootste koppel van het zeldzame ras Fries roodbont, maar de kans is groot dat ze vanwege de fosfaatregelgeving de helft van haar 160 dieren moet afvoeren. ‘Dat zou echt een aderlating zijn voor het ras, want er zijn er nog hooguit 600 van in Nederland’, aldus secretaris Wim Grit van de Stichting tot Behoud Roodbont Fries Vee. De familie Woldring melkt circa 60 Friese roodbonten. Daarnaast is er flink wat drachtig jongvee, vertelt Hendrik Woldring (87). Dat ze bijna de helft van hun veestapel moeten afvoeren, komt door sterfte onder de koeien als gevolg van zinkvergiftiging. Op de peildatum 2 juli 2015 hadden ze daardoor dertig koeien minder dan normaal. RiooloverstortEen deel van hun vee – jongvee en droge koeien – weiden ze namelijk in de Oosterlandpolder. Dat was jarenlang een riooloverstortgebied voor het waterschap Hunze en Aa, vertelt Woldring. Metingen van BLGG AgroXpertus wezen uit dat het zinkgehalte in de bouwvoor twintig keer te hoog was ‘Dat komt doordat vroeger het water van de dakgoten ook op het riool kwam. Zink verdringt koper; dat is een weerstandsmineraal. De koeien vielen zomaar om, soms hadden we er wel twee dood op één dag.’ De vof is hierover nog in een juridische strijd verwikkeld met het waterschap en de provincie. Online petitieDe Friese ondernemer Herman J. van Vliet uit Doezum, die met zijn foodtruck ook hamburgers verkoopt van Fries-roodbontvlees, is daarom een online petitie gestart voor het behoud van de veestapel van Woldring. De petitie was vanmiddag al ruim 1800 keer ondertekend. Aparte populatieSecretaris Wim Grit hoopt ook dat de Harense genenpool behouden kan blijven. ‘We kennen dit bedrijf eigenlijk pas sinds kort, omdat deze veehouders tot een paar jaar terug niet stamboek-geregistreerd waren. Ze hebben altijd veel met eigen stieren gefokt en daardoor hebben zij binnen de populatie Friese roodbonten eigenlijk een aparte populatie. Voor de genetische diversiteit van ons kleine ras is het zeer belangrijk dat die behouden blijft’, benadrukt hij. ‘Bovendien zijn zij een van de zeer weinige bedrijven die uitsluitend Friese roodbonten melken.’ Als gevolg van de fosfaatregelgeving zijn melkveehouders die voor de aardigheid een of twee Friese roodbonten in het koppel hebben lopen, eerder geneigd om die op te ruimen omdat ze minder melk geven dan holsteins, aldus Grit.
0 reacties
|
Halvering dreigt voor grootste koppel Friese roodbonten
De Groningse vof Woldring in Haren is het bedrijf met het grootste koppel van het zeldzame ras Fries roodbont, maar de kans is groot dat ze vanwege de fosfaatregelgeving de helft van haar 160 dieren moet afvoeren. ‘Dat zou echt een aderlating zijn voor het ras, want er zijn er nog hooguit 600 van in Nederland’, aldus secretaris Wim Grit van de Stichting tot Behoud Roodbont Fries Vee.
De familie Woldring melkt circa 60 Friese roodbonten. Daarnaast is er flink wat drachtig jongvee, vertelt Hendrik Woldring (87). Dat ze bijna de helft van hun veestapel moeten afvoeren, komt door sterfte onder de koeien als gevolg van zinkvergiftiging. Op de peildatum 2 juli 2015 hadden ze daardoor dertig koeien minder dan normaal.
Riooloverstort
Een deel van hun vee – jongvee en droge koeien – weiden ze namelijk in de Oosterlandpolder. Dat was jarenlang een riooloverstortgebied voor het waterschap Hunze en Aa, vertelt Woldring.
Metingen van BLGG AgroXpertus wezen uit dat het zinkgehalte in de bouwvoor twintig keer te hoog was ‘Dat komt doordat vroeger het water van de dakgoten ook op het riool kwam. Zink verdringt koper; dat is een weerstandsmineraal. De koeien vielen zomaar om, soms hadden we er wel twee dood op één dag.’
De vof is hierover nog in een juridische strijd verwikkeld met het waterschap en de provincie.
Online petitie
De Friese ondernemer Herman J. van Vliet uit Doezum, die met zijn foodtruck ook hamburgers verkoopt van Fries-roodbontvlees, is daarom een online petitie gestart voor het behoud van de veestapel van Woldring.
De petitie was vanmiddag al ruim 1800 keer ondertekend.
Aparte populatie
Secretaris Wim Grit hoopt ook dat de Harense genenpool behouden kan blijven. ‘We kennen dit bedrijf eigenlijk pas sinds kort, omdat deze veehouders tot een paar jaar terug niet stamboek-geregistreerd waren. Ze hebben altijd veel met eigen stieren gefokt en daardoor hebben zij binnen de populatie Friese roodbonten eigenlijk een aparte populatie. Voor de genetische diversiteit van ons kleine ras is het zeer belangrijk dat die behouden blijft’, benadrukt hij. ‘Bovendien zijn zij een van de zeer weinige bedrijven die uitsluitend Friese roodbonten melken.’
Als gevolg van de fosfaatregelgeving zijn melkveehouders die voor de aardigheid een of twee Friese roodbonten in het koppel hebben lopen, eerder geneigd om die op te ruimen omdat ze minder melk geven dan holsteins, aldus Grit.
REAGEER