maandag, 18 juni, 2018 De gemiddelde Europese melkprijs ging in 2017 met bijna een kwart omhoog ten opzichte van het dramatische jaar 2016. In 2016 ontvingen Europese melkveehouders gemiddeld 28,31 euro per 100 kg melk; vorig jaar lag de gemiddelde prijs op 35,24 euro per 100 kilo, een stijging van 24,5 procent. Dat blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van LTO Nederland. Daarin worden de melkprijzen meegenomen van zeventien Europese zuivelondernemingen. Het Italiaanse concern Granarolo betaalde afgelopen jaar net als het jaar ervoor de hoogste melkprijs, met een gemiddelde van 39,69 euro. Ten opzichte van het voorgaande jaar wist Granarolo een prijsstijging van bijna 8 procent te realiseren. FrieslandCampina en A-ware in de EU-topOpmerkelijk is volgens LTO ook dat de enige twee Nederlandse zuivelondernemingen het zeer goed doen in de vergelijking. FrieslandCampina staat op plaats twee, met een gemiddelde melkprijs van 38,51 euro, een stijging van 25 procent ten opzichte van de 30,80 euro van 2016. Volgens het LTO-rapport is het gat tussen de Europese gemiddelde melkprijs en die van FrieslandCampina – 3,27 euro – niet eerder zo groot geweest. Ook nieuwkomer Royal A-ware springt in het oog. Royal A-ware heeft sinds juli 2016 een eigen melkprijs; voorheen was die gekoppeld aan DOC. Vergeleken met 2016 presteert A-ware ruim 41 procent beter, met een gemiddelde melkprijs van 36,78 euro. De particuliere zuivelonderneming staat daarmee op plaats drie in de vergelijking. Vetcomponenten zorgden voor herstelHet herstel van de melkprijzen van vorig jaar werd met name gestimuleerd door de vetcomponenten boter en room. Boter bereikte in september het recordniveau van bijna 700 euro per 100 kilo. De gemiddelde prijzen van boter en vollemelkpoeder stegen vorig jaar respectievelijk met 60 en 27 procent. In het kielzog hiervan ging ook de kaasprijs mee omhoog: een kilo Goudse werd gemiddeld 31 procent duurder. De eiwitprijs stond juist onder druk, als gevolg van uitblijvende vraag en veel aanbod. Ook de ruime interventievoorraad mageremelkpoeder hielp niet mee. Mageremelkpoeder daalde vorig jaar gemiddeld 3 procent in prijs. Weipoeder werd juist wel duurder: hier was volgens LTO sprake van een prijsstijging van 22 procent.
0 reacties
|
Gemiddelde EU-melkprijs in 2017 bijna kwart hoger
![]() |
De gemiddelde Europese melkprijs ging in 2017 met bijna een kwart omhoog ten opzichte van het dramatische jaar 2016. In 2016 ontvingen Europese melkveehouders gemiddeld 28,31 euro per 100 kg melk; vorig jaar lag de gemiddelde prijs op 35,24 euro per 100 kilo, een stijging van 24,5 procent.
Dat blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van LTO Nederland. Daarin worden de melkprijzen meegenomen van zeventien Europese zuivelondernemingen.
Het Italiaanse concern Granarolo betaalde afgelopen jaar net als het jaar ervoor de hoogste melkprijs, met een gemiddelde van 39,69 euro. Ten opzichte van het voorgaande jaar wist Granarolo een prijsstijging van bijna 8 procent te realiseren.
FrieslandCampina en A-ware in de EU-top
Opmerkelijk is volgens LTO ook dat de enige twee Nederlandse zuivelondernemingen het zeer goed doen in de vergelijking. FrieslandCampina staat op plaats twee, met een gemiddelde melkprijs van 38,51 euro, een stijging van 25 procent ten opzichte van de 30,80 euro van 2016. Volgens het LTO-rapport is het gat tussen de Europese gemiddelde melkprijs en die van FrieslandCampina – 3,27 euro – niet eerder zo groot geweest.
Ook nieuwkomer Royal A-ware springt in het oog. Royal A-ware heeft sinds juli 2016 een eigen melkprijs; voorheen was die gekoppeld aan DOC. Vergeleken met 2016 presteert A-ware ruim 41 procent beter, met een gemiddelde melkprijs van 36,78 euro. De particuliere zuivelonderneming staat daarmee op plaats drie in de vergelijking.
Vetcomponenten zorgden voor herstel
Het herstel van de melkprijzen van vorig jaar werd met name gestimuleerd door de vetcomponenten boter en room. Boter bereikte in september het recordniveau van bijna 700 euro per 100 kilo. De gemiddelde prijzen van boter en vollemelkpoeder stegen vorig jaar respectievelijk met 60 en 27 procent. In het kielzog hiervan ging ook de kaasprijs mee omhoog: een kilo Goudse werd gemiddeld 31 procent duurder.
De eiwitprijs stond juist onder druk, als gevolg van uitblijvende vraag en veel aanbod. Ook de ruime interventievoorraad mageremelkpoeder hielp niet mee. Mageremelkpoeder daalde vorig jaar gemiddeld 3 procent in prijs. Weipoeder werd juist wel duurder: hier was volgens LTO sprake van een prijsstijging van 22 procent.
REAGEER