woensdag, 5 februari, 2020 De liquiditeit van het gemiddelde Nederlandse melkveebedrijf is in 2019 ongeveer stabiel gebleven. De stand op de lopende rekening was op 31 december vorig jaar 700 euro lager dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro en Wageningen Economic Research. ‘Dit betekent dat de gemiddelde melkveehouder vorig jaar maar net uit de kosten kwam bij een bovengemiddelde melkprijs van rond de 37 cent. Er was dan ook nauwelijks ruimte voor investeringen’, concludeert Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven bij ABN Amro. Meer variatie in melkprijs‘We zien dat de kostprijs al tien jaar langzaam stijgt. Daarnaast speelden de afgelopen twee jaar een aantal incidentele kostprijsverhogende ontwikkelingen’, verklaart Berntsen het resultaat. Hij doelt hiermee op de droogte, het afstemmen van de melkproductie op de fosfaatruimte en het aankopen van rechten met geld van de lopende rekening. ‘Dit laatste is eigenlijk een investering in de productieruimte van het bedrijf’, nuanceert hij de cijfers. Positief sentiment zuivelmarktVoor de komende maanden verwacht ABN Amro een gunstige liquiditeitsontwikkeling. Dit heeft enerzijds te maken met het vaste seizoensverloop en anderzijds met een licht stijgende melkprijs. ‘Het sentiment op de wereldzuivelmarkt is positief’, stelt Bernsten als aanzet voor een prognose voor de rest van het jaar. ‘Maar wat dit betekent voor de melkprijs is sterk afhankelijk van het effect van incidenten, zoals de uitbraak van het coronavirus en geopolitieke ontwikkelingen.’
0 reacties
|
Gemiddeld melkveebedrijf kwam in 2019 net uit de kosten
![]() |
De liquiditeit van het gemiddelde Nederlandse melkveebedrijf is in 2019 ongeveer stabiel gebleven. De stand op de lopende rekening was op 31 december vorig jaar 700 euro lager dan het jaar ervoor.
Dit blijkt uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro en Wageningen Economic Research.
‘Dit betekent dat de gemiddelde melkveehouder vorig jaar maar net uit de kosten kwam bij een bovengemiddelde melkprijs van rond de 37 cent. Er was dan ook nauwelijks ruimte voor investeringen’, concludeert Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven bij ABN Amro.
Meer variatie in melkprijs
‘We zien dat de kostprijs al tien jaar langzaam stijgt. Daarnaast speelden de afgelopen twee jaar een aantal incidentele kostprijsverhogende ontwikkelingen’, verklaart Berntsen het resultaat. Hij doelt hiermee op de droogte, het afstemmen van de melkproductie op de fosfaatruimte en het aankopen van rechten met geld van de lopende rekening. ‘Dit laatste is eigenlijk een investering in de productieruimte van het bedrijf’, nuanceert hij de cijfers.
De directeur agrarische bedrijven stelt vast dat de variatie in kosten tussen melkveebedrijven groot is en blijft. Daarnaast constateert hij dat het verschil in opbrengsten toeneemt als gevolg van toeslagen op de melkprijs voor onder andere duurzaamheidprogramma’s en weidegang.
Positief sentiment zuivelmarkt
Voor de komende maanden verwacht ABN Amro een gunstige liquiditeitsontwikkeling. Dit heeft enerzijds te maken met het vaste seizoensverloop en anderzijds met een licht stijgende melkprijs. ‘Het sentiment op de wereldzuivelmarkt is positief’, stelt Bernsten als aanzet voor een prognose voor de rest van het jaar. ‘Maar wat dit betekent voor de melkprijs is sterk afhankelijk van het effect van incidenten, zoals de uitbraak van het coronavirus en geopolitieke ontwikkelingen.’
REAGEER