maandag, 16 oktober, 2017 Melkveehouders van Royal FrieslandCampina (RFC) lijken in de eerste helft van 2018 veel meer te gaan melken dan het fosfaatrechtenstelsel én de verwerkingscapaciteit van RFC aankunnen. De coöperatie dreigt met een nieuwe standstill voor de aanvoer van melk. Uit een ledenenquête van de zuivelonderneming blijkt dat veel leden van plan zijn begin volgend jaar veel meer melk te leveren dan zij nu doen. Zij zijn voornemens fosfaatrechten bij te kopen of kochten die reeds via een optiecontract. Navraag uit dezelfde enquête leert RFC dat een aanzienlijk deel van de nu al vastgelegde fosfaatrechten afkomstig is van verkopende boeren die geen RFC-lid zijn. Dat houdt in dat de melkaanvoer bij RFC groeit. Misverstand over KringloopWijzerUit de enquête blijkt verder dat ruim een derde van de leden denkt extra fosfaatruimte te kunnen winnen via de KringloopWijzer. Vooralsnog is de KringloopWijzer echter nog niet erkend als instrument voor de berekening van bedrijfsspecifieke excreties. Daarnaast is de melkproductie per koe op veel bedrijven sterk gestegen. Dit heeft tot gevolg dat per koe meer fosfaat wordt geproduceerd en dat er dus binnen de aanwezige fosfaatrechten minder koeien gemolken kunnen worden. Standstill dreigtDe coöperatie ziet zich nu genoodzaakt haar leden te waarschuwen. Als de extra melkaanvoer leidt tot een zeer hoge piek in de aanvoer, stelt het zuivelconcern een standstill in vergelijkbaar met het begin van dit kalenderjaar. Dit betekent dat de melk wel opgehaald wordt, maar gedeeltelijk niet wordt uitbetaald. De referentiedatum die dan geldt, ligt dan in ieder geval voor 16 oktober 2017. RFC bereidt dit instrument de komende weken al voor. Van overaanbod naar tekortDe leden worden morgen per brief geïnformeerd. Coöperatievoorzitter Frans Keurentjes benadrukt dat deze brief als waarschuwing dient. ‘Niemand heeft er belang bij als melkveehouders in het eerste halfjaar veel meer melk leveren dan binnen het fosfaatrechtenstelsel is toegestaan’, stelt hij. ‘Dan moeten veehouders in de tweede helft van het jaar op de rem. Zuivelverwerkers krijgen dan eerst te maken met een overaanbod en daarna met een tekort.’
0 reacties
|
FrieslandCampina dreigt met nieuwe melkleverantiestop
Melkveehouders van Royal FrieslandCampina (RFC) lijken in de eerste helft van 2018 veel meer te gaan melken dan het fosfaatrechtenstelsel én de verwerkingscapaciteit van RFC aankunnen. De coöperatie dreigt met een nieuwe standstill voor de aanvoer van melk.
Uit een ledenenquête van de zuivelonderneming blijkt dat veel leden van plan zijn begin volgend jaar veel meer melk te leveren dan zij nu doen. Zij zijn voornemens fosfaatrechten bij te kopen of kochten die reeds via een optiecontract. Navraag uit dezelfde enquête leert RFC dat een aanzienlijk deel van de nu al vastgelegde fosfaatrechten afkomstig is van verkopende boeren die geen RFC-lid zijn. Dat houdt in dat de melkaanvoer bij RFC groeit.
Misverstand over KringloopWijzer
Uit de enquête blijkt verder dat ruim een derde van de leden denkt extra fosfaatruimte te kunnen winnen via de KringloopWijzer. Vooralsnog is de KringloopWijzer echter nog niet erkend als instrument voor de berekening van bedrijfsspecifieke excreties.
Daarnaast is de melkproductie per koe op veel bedrijven sterk gestegen. Dit heeft tot gevolg dat per koe meer fosfaat wordt geproduceerd en dat er dus binnen de aanwezige fosfaatrechten minder koeien gemolken kunnen worden.
Standstill dreigt
De coöperatie ziet zich nu genoodzaakt haar leden te waarschuwen. Als de extra melkaanvoer leidt tot een zeer hoge piek in de aanvoer, stelt het zuivelconcern een standstill in vergelijkbaar met het begin van dit kalenderjaar. Dit betekent dat de melk wel opgehaald wordt, maar gedeeltelijk niet wordt uitbetaald. De referentiedatum die dan geldt, ligt dan in ieder geval voor 16 oktober 2017. RFC bereidt dit instrument de komende weken al voor.
Van overaanbod naar tekort
De leden worden morgen per brief geïnformeerd. Coöperatievoorzitter Frans Keurentjes benadrukt dat deze brief als waarschuwing dient. ‘Niemand heeft er belang bij als melkveehouders in het eerste halfjaar veel meer melk leveren dan binnen het fosfaatrechtenstelsel is toegestaan’, stelt hij. ‘Dan moeten veehouders in de tweede helft van het jaar op de rem. Zuivelverwerkers krijgen dan eerst te maken met een overaanbod en daarna met een tekort.’
REAGEER