donderdag, 29 maart, 2018 Franse boeren uit de regio Bretagne willen opheldering van EU-landbouwcommissaris Phil Hogan over vermeende ‘nitraatfraude’ die in Nederland speelt. Dat zou in de ogen van de Fransen leiden tot oneerlijke concurrentie. Voorzitters van de vier landbouwdepartementen uit de regio Bretagne stuurden medio maart gezamenlijk een open brief aan EU-landbouwcommissaris Phil Hogan. De departementen eisen verantwoording van Nederland in Brussel. Ze willen helderheid over het in Nederland ‘georganiseerde fraudesysteem’ om de Nitraatrichtlijn te ontwijken. Derogatie oneerlijkMet dat ‘fraudesysteem’ doelen de Bretonse boeren voornamelijk op het feit dat Nederlandse rundveebedrijven in aanmerking komen voor derogatie, wat in hun ogen neerkomt op oneerlijke concurrentie. In de brief halen de departementen ook de mestfraude aan die in 2017 in Nederland aan het licht kwam. Tegelijk noemen ze de desinteresse van Nederlandse boeren rondom vrijwillige productiebeperking en de aanzienlijke toename van de melkproductie in dezelfde periode. Oproep tot onderzoekscommissieVolgens de departementen staan Bretonse boeren al meer dan twintig jaar onder streng toezicht en zijn ze ‘stomverbaasd’ dat zij wel alles moeten doen om aan de regels te moeten voldoen, terwijl in Nederland wordt gefraudeerd. ‘Wij hechten aan een evenwichtige en rechtvaardige behandeling van alle Europese boeren en consumenten.’ In hun brief vragen de vertegenwoordigers aan Phil Hogan om een onderzoekscommissie in te stellen om licht te werpen op de vermeende fraude. FraudepraktijkenIn Frankrijk zijn de ‘fraudepraktijken’ van Nederlandse boeren niet onopgemerkt gebleven. Na het fipronilschandaal en zaken rondom mestfraude kwam ook de I&R-fraude uitgebreid in beeld in Franse agrarische media. De Fransen stellen dat 2000 Nederlandse boeren schuldig zijn bevonden aan het doen van valse geboortemeldingen.
0 reacties
|
Franse boeren stellen EU vragen over Nederlandse derogatie
Franse boeren uit de regio Bretagne willen opheldering van EU-landbouwcommissaris Phil Hogan over vermeende ‘nitraatfraude’ die in Nederland speelt. Dat zou in de ogen van de Fransen leiden tot oneerlijke concurrentie.
Voorzitters van de vier landbouwdepartementen uit de regio Bretagne stuurden medio maart gezamenlijk een open brief aan EU-landbouwcommissaris Phil Hogan. De departementen eisen verantwoording van Nederland in Brussel. Ze willen helderheid over het in Nederland ‘georganiseerde fraudesysteem’ om de Nitraatrichtlijn te ontwijken.
Derogatie oneerlijk
Met dat ‘fraudesysteem’ doelen de Bretonse boeren voornamelijk op het feit dat Nederlandse rundveebedrijven in aanmerking komen voor derogatie, wat in hun ogen neerkomt op oneerlijke concurrentie.
In de brief halen de departementen ook de mestfraude aan die in 2017 in Nederland aan het licht kwam. Tegelijk noemen ze de desinteresse van Nederlandse boeren rondom vrijwillige productiebeperking en de aanzienlijke toename van de melkproductie in dezelfde periode.
Oproep tot onderzoekscommissie
Volgens de departementen staan Bretonse boeren al meer dan twintig jaar onder streng toezicht en zijn ze ‘stomverbaasd’ dat zij wel alles moeten doen om aan de regels te moeten voldoen, terwijl in Nederland wordt gefraudeerd. ‘Wij hechten aan een evenwichtige en rechtvaardige behandeling van alle Europese boeren en consumenten.’
In hun brief vragen de vertegenwoordigers aan Phil Hogan om een onderzoekscommissie in te stellen om licht te werpen op de vermeende fraude.
Fraudepraktijken
In Frankrijk zijn de ‘fraudepraktijken’ van Nederlandse boeren niet onopgemerkt gebleven. Na het fipronilschandaal en zaken rondom mestfraude kwam ook de I&R-fraude uitgebreid in beeld in Franse agrarische media. De Fransen stellen dat 2000 Nederlandse boeren schuldig zijn bevonden aan het doen van valse geboortemeldingen.
REAGEER