donderdag, 15 oktober, 2020 Een oudere veestapel levert niet alleen een hogere (levens)productie op, maar draagt ook bij aan een hoger saldo en betere cijfers in de KringloopWijzer. Een oudere veestapel betekent in de praktijk meer melk per dag en minder jongvee, waardoor er meer ruwvoer is voor de koeien. Verder leidt het tot minder onderhoudsvoer voor de veestapel, minder kosten voor het opfokken van jongvee, minder mestafzet en meer melk binnen de fosfaatrechten, zo stellen specialisten die betrokken zijn bij de KringloopWijzer. Oudere koe geeft 3 liter meer dan een vaarsKoeien die vaker dan 4 keer hebben gekalfd, produceren gemiddeld 3 kg melk meer per dag dan een vaars. Bij een oudere veestapel is er minder jongvee nodig en dat is gunstig voor het fosfaatrechtenstelsel. Minder jongvee bespaart ook op de kosten: het opfokken van een kalf tot koe kost al snel tussen de 1500 en 2000 euro per vaars. Veestapel in kaart brengenEen oudere veestapel krijgen gaat niet vanzelf. Breng daarom eerst in kaart wat de belangrijkste redenen zijn van afvoer. Is dat vruchtbaarheid of uiergezondheid? Hoeveel inseminaties zijn er nodig voor een dracht en hoeveel koeien gaan er weg vanwege uierproblemen? Zijn deze cijfers opvallend hoog, dan is het goed om hier met een veearts of specialist mee aan de slag te gaan. Huisvesting belangrijk aandachtspuntEen andere belangrijke reden voor afvoer is de invloed van belemmeringen in de stal. De staat van de vloer, het percentage kale hakken of het aantal koeien dat ligt of juist staat zijn goede graadmeters om te beoordelen of de huisvesting een hogere levensduur van de koeien in de weg staat Deze informatie is afkomstig van adviseurs en/of onderzoekers van het project KringloopWijzer en maakt onderdeel uit van een serie KringloopTips.
0 reacties
|
Focus op levensduur gunstig in KringloopWijzer
Een oudere veestapel levert niet alleen een hogere (levens)productie op, maar draagt ook bij aan een hoger saldo en betere cijfers in de KringloopWijzer.
Een oudere veestapel betekent in de praktijk meer melk per dag en minder jongvee, waardoor er meer ruwvoer is voor de koeien. Verder leidt het tot minder onderhoudsvoer voor de veestapel, minder kosten voor het opfokken van jongvee, minder mestafzet en meer melk binnen de fosfaatrechten, zo stellen specialisten die betrokken zijn bij de KringloopWijzer.
Oudere koe geeft 3 liter meer dan een vaars
Koeien die vaker dan 4 keer hebben gekalfd, produceren gemiddeld 3 kg melk meer per dag dan een vaars. Bij een oudere veestapel is er minder jongvee nodig en dat is gunstig voor het fosfaatrechtenstelsel. Minder jongvee bespaart ook op de kosten: het opfokken van een kalf tot koe kost al snel tussen de 1500 en 2000 euro per vaars.
Veestapel in kaart brengen
Een oudere veestapel krijgen gaat niet vanzelf. Breng daarom eerst in kaart wat de belangrijkste redenen zijn van afvoer. Is dat vruchtbaarheid of uiergezondheid? Hoeveel inseminaties zijn er nodig voor een dracht en hoeveel koeien gaan er weg vanwege uierproblemen? Zijn deze cijfers opvallend hoog, dan is het goed om hier met een veearts of specialist mee aan de slag te gaan.
Huisvesting belangrijk aandachtspunt
Een andere belangrijke reden voor afvoer is de invloed van belemmeringen in de stal. De staat van de vloer, het percentage kale hakken of het aantal koeien dat ligt of juist staat zijn goede graadmeters om te beoordelen of de huisvesting een hogere levensduur van de koeien in de weg staat
Deze informatie is afkomstig van adviseurs en/of onderzoekers van het project KringloopWijzer en maakt onderdeel uit van een serie KringloopTips.
REAGEER