donderdag, 10 januari, 2019 De totale exportwaarde van zuivel is vorig jaar met 2 procent gedaald. De uitvoer naar landen binnen de EU nam nog toe met 2 procent, maar de exportwaarde naar derde landen viel met 12 procent terug. Dit schrijft de ABN Amro in de publicatie ‘Stand van food’. De daling van de uitvoerwaarde is met name het gevolg van lagere opbrengstprijzen. Boter bleef duurDe prijs van boter lag vorig jaar nog op een hoog niveau. In november bracht boter 425 euro per kilo op. Dit is ver boven het langjarig gemiddelde dat op 330 euro per kilo ligt. De opbrengst van mageremelkpoeder lag daarentegen onder het langjarig gemiddelde. Dit is met name te wijten aan de interventievoorraden die nog boven de markt hangen. Overigens werden deze voorraden in 2018 wel kleiner. Dalende melkaanvoerAls gevolg van de fosfaatregelgeving was de melkaanvoer in Nederland in 2018 lager dan in 2017. Ook in andere Europese landen stond de melkaanvoer onder druk. De droge en warme zomer zorgde voor een dalende melkproductie in onder andere Duitsland en Frankrijk. In de eerste drie kwartalen van 2018 steeg de productie van melkpoeder in Nederland met ongeveer 4 procent, bleef de productie van kaas stabiel, maar daalde de productie van boter met 2 procent. Ondanks deze afname van de productie steeg de export van boter naar landen binnen de EU nog wel. De hoge boterprijs zorgde voor een krimpende vraag vanuit Azië. Lichte melkprijsstijging in 2019Voor de eerste helft van dit jaar voorspellen de economen van ABN Amro een lichte stijging van de melkprijs. De publicatie ‘Stand van food januari’, waarin veel aandacht wordt besteed aan ontwikkelingen op de zuivelmarkt, is te downloaden via de site van de bank.
0 reacties
|
Exportwaarde zuivel daalde in 2018 met twee procent
De totale exportwaarde van zuivel is vorig jaar met 2 procent gedaald. De uitvoer naar landen binnen de EU nam nog toe met 2 procent, maar de exportwaarde naar derde landen viel met 12 procent terug.
Dit schrijft de ABN Amro in de publicatie ‘Stand van food’. De daling van de uitvoerwaarde is met name het gevolg van lagere opbrengstprijzen.
Boter bleef duur
De prijs van boter lag vorig jaar nog op een hoog niveau. In november bracht boter 425 euro per kilo op. Dit is ver boven het langjarig gemiddelde dat op 330 euro per kilo ligt.
De opbrengst van mageremelkpoeder lag daarentegen onder het langjarig gemiddelde. Dit is met name te wijten aan de interventievoorraden die nog boven de markt hangen. Overigens werden deze voorraden in 2018 wel kleiner.
Dalende melkaanvoer
Als gevolg van de fosfaatregelgeving was de melkaanvoer in Nederland in 2018 lager dan in 2017. Ook in andere Europese landen stond de melkaanvoer onder druk. De droge en warme zomer zorgde voor een dalende melkproductie in onder andere Duitsland en Frankrijk.
In de eerste drie kwartalen van 2018 steeg de productie van melkpoeder in Nederland met ongeveer 4 procent, bleef de productie van kaas stabiel, maar daalde de productie van boter met 2 procent. Ondanks deze afname van de productie steeg de export van boter naar landen binnen de EU nog wel. De hoge boterprijs zorgde voor een krimpende vraag vanuit Azië.
Lichte melkprijsstijging in 2019
Voor de eerste helft van dit jaar voorspellen de economen van ABN Amro een lichte stijging van de melkprijs. De publicatie ‘Stand van food januari’, waarin veel aandacht wordt besteed aan ontwikkelingen op de zuivelmarkt, is te downloaden via de site van de bank.
REAGEER