vrijdag, 21 januari, 2022 Met een waarde van 8,7 miljard euro is de Nederlandse export van zuivel en eieren in 2021 met vijf procent toegenomen. Dat blijkt uit ramingen van het CBS en WUR. Kaas was goed voor een stijging van de exportwaarde met vier procent, terwijl de exportwaarde van melk, weiproducten en boter gezamenlijk met zes procent toenam. Bestemming dichtbijMeer dan de helft van die producten bleef dichtbij huis. Duitsland (2,63 miljard), België (1,21 miljard) en Frankrijk (0,84 miljard) waren de belangrijkste afzetlanden. De export naar België groeide met een plus van acht procent het hardst. België ontving vooral meer boter, room, wei en yoghurt (+16%), terwijl de kaasexport stabiel bleef. Duitsland nam bijna twee procent meer kaas af, maar de exportwaarde van boter, room, wei en yoghurt (+6%) naar de oosterburen steeg harder. Dalende export babymelkpoeder naar ChinaBabymelkpoeder valt in de categorie bereidingen van graan, meel en melk. In deze categorie nam de export juist af van 5,3 naar 5,0 miljard euro. Met name de export van babymelkpoeder naar China liep in 2021 averij op. Deze nam na een lange periode van groei in 2021 af met ruim 20 procent af vanwege logistieke uitdagingen en minder vraag door lagere geboortecijfers in China. Voor het eerst boven 100 miljard euroIn de top tien meest uitgevoerde landbouwgoederen in 2021 prijken zuivel en eieren op de derde plek. Alleen sierteelt (12 miljard euro) en vlees (9,1 miljard euro) noteren een nog hogere exportwaarde. De totale waarde van de landbouwexport in 2021 ramen WUR en CBS op 104,7 miljard euro. Het is voor het eerst dat de landbouwexport boven de 100 miljard euro uitkomt.
0 reacties
|
Exportplus van vijf procent voor Nederlandse zuivel en eieren
Met een waarde van 8,7 miljard euro is de Nederlandse export van zuivel en eieren in 2021 met vijf procent toegenomen. Dat blijkt uit ramingen van het CBS en WUR.
Kaas was goed voor een stijging van de exportwaarde met vier procent, terwijl de exportwaarde van melk, weiproducten en boter gezamenlijk met zes procent toenam.
Bestemming dichtbij
Meer dan de helft van die producten bleef dichtbij huis. Duitsland (2,63 miljard), België (1,21 miljard) en Frankrijk (0,84 miljard) waren de belangrijkste afzetlanden.
De export naar België groeide met een plus van acht procent het hardst. België ontving vooral meer boter, room, wei en yoghurt (+16%), terwijl de kaasexport stabiel bleef. Duitsland nam bijna twee procent meer kaas af, maar de exportwaarde van boter, room, wei en yoghurt (+6%) naar de oosterburen steeg harder.
Dalende export babymelkpoeder naar China
Babymelkpoeder valt in de categorie bereidingen van graan, meel en melk. In deze categorie nam de export juist af van 5,3 naar 5,0 miljard euro. Met name de export van babymelkpoeder naar China liep in 2021 averij op. Deze nam na een lange periode van groei in 2021 af met ruim 20 procent af vanwege logistieke uitdagingen en minder vraag door lagere geboortecijfers in China.
Voor het eerst boven 100 miljard euro
In de top tien meest uitgevoerde landbouwgoederen in 2021 prijken zuivel en eieren op de derde plek. Alleen sierteelt (12 miljard euro) en vlees (9,1 miljard euro) noteren een nog hogere exportwaarde.
De totale waarde van de landbouwexport in 2021 ramen WUR en CBS op 104,7 miljard euro. Het is voor het eerst dat de landbouwexport boven de 100 miljard euro uitkomt.
REAGEER