vrijdag, 25 februari, 2022 De procedures die nodig zijn om goedkeuring te krijgen voor de derogatie mogen worden voortgezet. Dat schrijft landbouwminister Staghouwer van LNV in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee zet de Europese Commissie de deur op een kier voor Nederland om de zo gewenste derogatie te ontvangen. Op 17 maart mag Nederland een presentatie geven aan het Nitraatcomité over het zevende actieprogramma om de waterkwaliteit te verbeteren. Volledig grondgebonden melkveehouderijStaghouder geeft in de Kamerbrief aan dat er afgelopen weken continu overleg is geweest tussen Nederlandse ambtenaren en de Europese Commissie. Nederland heeft een zogenoemd addendum ingediend met daarin uitleg over de aanvullende maatregelen die genomen gaan worden. Hierin is uitleg gegeven over de werking van de gebiedsgerichte aanpak om de uitstoot van stikstof en fosfaat terug te dringen. Daarin staat onder meer dat er gewerkt wordt aan een volledig grondgebonden rundveehouderij binnen tien jaar en dat er door opkoop van bedrijven productierechten zullen worden ingenomen. Twintig tot dertig procent kleinere veestapelDe minster schrijft dat door opkoop en beëindiging van bedrijven de veestapel (zowel pluimvee, varkens al runderen) met twintig tot dertig procent zal inkrimpen. Door de daling van het aantal productierechten kunnen ook de productieplafonds voor stikstof en fosfaat naar beneden worden bijgesteld. 5,7 miljard euro voor afwaardering grondIn het addendum wordt ook de verdeling van het budget van 25 miljard euro benoemd die het kabinet uittrekt voor transitie van de landbouw. Zo wordt tot 2030 5,7 miljard euro gereserveerd voor de afwaardering van grond van melkveebedrijven. In dezelfde periode komt 1 miljard euro beschikbaar voor innovatieve stalsystemen en managementmaatregelen. Dit voorjaar zal de minister de plannen en de uitwerking ervan voorleggen aan de Tweede Kamer. Klik hier om de Kamerbrief te lezen.
0 reacties
|
Europa zet deur op een kier voor Nederlandse derogatie
De procedures die nodig zijn om goedkeuring te krijgen voor de derogatie mogen worden voortgezet. Dat schrijft landbouwminister Staghouwer van LNV in een brief aan de Tweede Kamer.
Daarmee zet de Europese Commissie de deur op een kier voor Nederland om de zo gewenste derogatie te ontvangen. Op 17 maart mag Nederland een presentatie geven aan het Nitraatcomité over het zevende actieprogramma om de waterkwaliteit te verbeteren.
Volledig grondgebonden melkveehouderij
Staghouder geeft in de Kamerbrief aan dat er afgelopen weken continu overleg is geweest tussen Nederlandse ambtenaren en de Europese Commissie. Nederland heeft een zogenoemd addendum ingediend met daarin uitleg over de aanvullende maatregelen die genomen gaan worden. Hierin is uitleg gegeven over de werking van de gebiedsgerichte aanpak om de uitstoot van stikstof en fosfaat terug te dringen. Daarin staat onder meer dat er gewerkt wordt aan een volledig grondgebonden rundveehouderij binnen tien jaar en dat er door opkoop van bedrijven productierechten zullen worden ingenomen.
Twintig tot dertig procent kleinere veestapel
De minster schrijft dat door opkoop en beëindiging van bedrijven de veestapel (zowel pluimvee, varkens al runderen) met twintig tot dertig procent zal inkrimpen. Door de daling van het aantal productierechten kunnen ook de productieplafonds voor stikstof en fosfaat naar beneden worden bijgesteld.
5,7 miljard euro voor afwaardering grond
In het addendum wordt ook de verdeling van het budget van 25 miljard euro benoemd die het kabinet uittrekt voor transitie van de landbouw. Zo wordt tot 2030 5,7 miljard euro gereserveerd voor de afwaardering van grond van melkveebedrijven. In dezelfde periode komt 1 miljard euro beschikbaar voor innovatieve stalsystemen en managementmaatregelen.
Dit voorjaar zal de minister de plannen en de uitwerking ervan voorleggen aan de Tweede Kamer.
Klik hier om de Kamerbrief te lezen.
REAGEER