donderdag, 29 augustus, 2019 Lidstaten van de Europese Unie hebben in een commissievergadering ingestemd met een reeks steunmaatregelen vanwege de droogte. Dit geeft landen de mogelijkheid om bijvoorbeeld een hoger percentage betalingen vanuit het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) eerder uit te betalen. Zo mogen boeren tot 70 procent van de rechtstreekse GLB-betalingen ontvangen vanaf midden oktober. Daarnaast kan tot 85 procent van de betalingen voor plattelandsontwikkeling worden uitbetaald na begin september. Beschikbaarheid voer vergrotenNaast financiële tegemoetkoming geeft de EU ook ruimte om van bepaalde vergroeningseisen af te wijken om de beschikbaarheid van voer te vergroten. Zo mag braakliggend land als afzonderlijk gewas worden beschouwd en mogen vanggewassen als zuivere teelt worden ingezaaid en geoogst. Na het besluit van de lidstaten wordt het maatregelenpakket naar verwachting begin september formeel aangenomen. Lidstaten kunnen vervolgens zelf besluiten of ze de steunmaatregelen toepassen. Vorig jaar besloot onder andere Vlaanderen om landbouwers gebruik te laten maken van de droogtemaatregelen. Nu heeft onder andere Polen aangegeven gebruik te gaan maken van de maatregelen en daarnaast boeren ook nog eens 229 euro per hectare te betalen.
0 reacties
|
EU-landen opnieuw akkoord met droogtesteun
![]() |
Lidstaten van de Europese Unie hebben in een commissievergadering ingestemd met een reeks steunmaatregelen vanwege de droogte. Dit geeft landen de mogelijkheid om bijvoorbeeld een hoger percentage betalingen vanuit het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) eerder uit te betalen.
Zo mogen boeren tot 70 procent van de rechtstreekse GLB-betalingen ontvangen vanaf midden oktober. Daarnaast kan tot 85 procent van de betalingen voor plattelandsontwikkeling worden uitbetaald na begin september.
Beschikbaarheid voer vergroten
Naast financiële tegemoetkoming geeft de EU ook ruimte om van bepaalde vergroeningseisen af te wijken om de beschikbaarheid van voer te vergroten. Zo mag braakliggend land als afzonderlijk gewas worden beschouwd en mogen vanggewassen als zuivere teelt worden ingezaaid en geoogst.
Na het besluit van de lidstaten wordt het maatregelenpakket naar verwachting begin september formeel aangenomen. Lidstaten kunnen vervolgens zelf besluiten of ze de steunmaatregelen toepassen.
Vorig jaar besloot onder andere Vlaanderen om landbouwers gebruik te laten maken van de droogtemaatregelen. Nu heeft onder andere Polen aangegeven gebruik te gaan maken van de maatregelen en daarnaast boeren ook nog eens 229 euro per hectare te betalen.
REAGEER